Κυβερνητική μεθόδευση για “ίδρυση σώματος υπαξιωματικών”

Αντιδράσεις έχει δημιουργήσει η ανακίνηση από πλευράς ΥΦΕΘΑ Στεφανή του θέματος για “ίδρυση σώματος υπαξιωματικών”, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με συνδικαλιστικούς φορείς των ε.ε  στρατιωτικών και των αποστράτων. Φορείς και απλοί απόστρατοι έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το θέμα κυρίως από όσους προέρχονται από σχολές υπαξιωματικών. Οι ενώσεις αποστράτων (ΝΠΔΔ), πλην ΕΑΑΣ είναι αρνητικές με την προοπτική των προωθούμενων αλλαγών, καθώς  ένα σημαντικό μέρος των μελών τους αποτελείται από αξιωματικούς της συγκεκριμένης προέλευσης.

Παράλληλα όμως δημιουργούνται και ερωτηματικά! Άραγε δεν υπάρχουν, κατά την κυβέρνηση, άλλα θέματα που απασχολούν το προσωπικό των ΕΔ (πχ λειτουργία στρατιωτικών νοσοκομείων, συνθήκες εργασίας, μεταθέσεις, και τόσα άλλα) και το μόνο που εκκρεμεί είναι το σοβαρότατο αυτό θέμα; Αλλά και με την προώθησή του στην παρούσα συγκυρία, άραγε που αποβλέπει η κυβέρνηση; Τα ερωτήματα γίνονται πιο έντονα, καθώς σχεδόν ταυτόχρονα με την έγερση του θέματος υπαξιωματικών μπήκαν και άλλα θέματα όπως η δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας με συγχώνευση ή κλείσιμο σχολών και επίσης διαρρέεται άλλο σχέδιο για αναβάθμιση της εθνοφυλακής και την δημιουργία “ταγμάτων εθνοφυλακής” μέσα στις πόλεις.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προχωράει στη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, προφανώς στα πρότυπα των Αμερικανικών, για να ταιριάζουν καλύτερα μαζί τους κατά την εκτέλεση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και πολέμων που ετοιμάζονται στο πλαίσιο και του “Στρατηγικού Διαλόγου”.

Έχοντας υπόψη ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική τόσο αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όσο και της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες  στην Αν. Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται από κανέναν με βιασύνη και τη λογική κοντόφθαλμων σχεδιασμών, με σκοπό προσωπικά ή κομματικά οφέλη.

Καταγγέλλουμε:

  • Την απαράδεκτη υιοθέτηση ξένων προτύπων και εισαγωγή τους στην οργανωτική δομή των ελληνικών ΕΔ.
  • Την μεθόδευση αναδιοργάνωσης της οργανωτικής δομής των ΕΔ, με κριτήρια διαφορετικά από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ίδιου του προσωπικού των ΕΔ, που μάλιστα απειλεί την συνοχή τους.

 

Τελικά καμιά αλλαγή, που θα υποβαθμίσει την σημερινή θέση των υπαξιωματικών, δεν είναι αποδεκτή.

Απαιτούμε, η κυβέρνηση:

  • να μην προχωρήσει σε καμιά νομοθετική πρωτοβουλία για σύσταση Σώματος Υπαξιωματικών
  • να μεριμνήσει για την ουσιαστική αναβάθμιση του προγράμματος εκπαίδευσης των στελεχών
  • να εξασφαλίσει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εν ενεργεία συναδέλφων καλύπτοντας τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους, αξιοποιώντας θετικά τις προτάσεις των συνδικαλιστικών τους ενώσεων.

11/10/2019

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα