46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατάρρευση της δικτατορίας 1967-’74

Συμπληρώνονται 46 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Η τουρκική εισβολή – Το Κυπριακό σήμερα

Το συνεχιζόμενο επί 46 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στις 20 Ιουλίου 1974 και την κατοχή του 37% της Κύπρου, φέρει από την αρχή τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργότερα της ΕΕ. Αυτή η ιστορία δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι, να εμφανίσουν τους πραξικοπηματίες άμοιρους ευθυνών και τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Το δρόμο για την εισβολή είχε ανοίξει στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου, επίσης με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Η εξέλιξη αυτή είχε άμεση σχέση με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Σοβιετική Ένωση.

Στο πλαίσιο των ίδιων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σήμερα προωθείται συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση για το Κυπριακό, νομιμοποιώντας την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ένα νέο «σχέδιο Ανάν» ετοιμάζεται, όπως αυτό που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο λαός της Κύπρου.

Δίκαιη λύση όμως δεν μπορεί να υπάρξει, για τον κυπριακό λαό κάτω από την πίεση της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!  Οι οργανισμοί αυτοί ανέχονται την επιθετικότητα της Τουρκίας, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν την παραμονή της στην ευρωατλαντική σφαίρα επιρροής. Για το σκοπό αυτό είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα! Δίκαιη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο, με Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, με Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας

Μετά το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, ακολούθησε η κατάρρευση του καθεστώτος της λαομίσητης χούντας στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό κάθε χρόνο γιορτάζει η χώρα σαν επέτειο «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Έτσι ουσιαστικά διατηρείται στην ιστορική μνήμη, η εναλλαγή της εξουσίας, που έγινε στις 23 Ιούλη 1974 κάτω από την καθοδήγηση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και είχε μάλιστα προαναγγελθεί, μία μέρα πριν, από τον τότε Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ.

Η πολιτική αλλαγή στη μορφή της εξουσίας ήταν προϊόν συμβιβασμού και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα στη χούντα και τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Έγινε κάτω από το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο και  στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για να αντιμετωπιστούν οι ανεξέλεγκτες λαϊκές αντιδράσεις.

Η αυξανόμενη ένταση και έκταση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της «απείθαρχης» νεολαίας, δεν περιοριζόταν απλά και μόνο ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Ένα μέρος του λαού και της νεολαίας είχε συνειδητοποιήσει πλέον το ρόλο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην εδραίωση της χούντας. Το σύνθημα «ΚΑΤΩ η ΧΟΥΝΤΑ» συνοδευόταν με τα συνθήματα «ΕΞΩ αί ΗΠΑ», «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ». Ζητούσαναποκατάσταση μιας πραγματικής για το λαό δημοκρατίας, απαιτώντας το διώξιμο των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από την Ελλάδα.

Σήμερα είναι υποκριτικό, οι κυβερνήσεις να μας μιλάνε για επέτειο «αποκατάστασης της δημοκρατίας», όταν εξακολουθούν να νομοθετούν με γνώμονα τη φίμωση του λαού, εντείνοντας το κατασταλτικό τους έργο. Είναι υποκριτικό, όταν στην αντίπερα όχθη αυτής της επετείου βρίσκεται ένας λαός, που όσοι είναι «τυχεροί» και δεν είναι μέσα στους χιλιάδες ανέργους που «ψευτοζούν» με επιδόματα, ή από τις συντάξεις των γονιών τους, εργάζονται με πετσοκομμένα μεροκάματα χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με μισό μεροκάματο, μισό ένσημο, εκ περιτροπής εργασία και με πολλούς απ’ αυτούς απλήρωτους για μήνες. Το σύνθημα του αντιδικτατορικού ξεσηκωμού «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» παραμένει ζητούμενο και στις μέρες μας.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα:

  • Είναι αλληλέγγυα στον αγώνα του Κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και τις διχοτομικές λύσεις.
  • Καλεί όλους να αγωνιστούμε για μια Κύπρο ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Να αγωνιστούμε για μια Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
  • Καλεί όλους να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούνται σε Έβρο, Αιγαίο και Μεσόγειο με βάση τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχέδια.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για:

  • Καμιά αλλαγή συνόρων.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα:

  • Τιμά τους δημοκράτες στρατιωτικούς και όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν από το καθεστώς της 21ης Απριλίου.
  • Καλεί όλους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να απομονώσουν τους υμνητές των δικτατόρων, να σταθούν στο πλευρό του λαού και ποτέ απέναντί του.

Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια ζωή που μας αξίζει, με οδηγό τα συνθήματα που κυριαρχούσαν κατά την περίοδο της χούντας και συνεχίζουν να ισχύουν και στις μέρες μας:

«Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» – «Ψωμί παιδεία ελευθερία»!

Ιούλιος 2020

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα