Κυβερνητική κοροϊδία η επιστροφή των αναδρομικών

Με προκλητική επιχειρηματολογία για τα αναδρομικά των  συνταξιούχων εμφανίστηκε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Επιχειρώντας να παρουσιάσει ως… μεγάλη «γενναιοδωρία» της κυβέρνησής του, το άγριο τσεκούρωμα της τάξης του 77% στην επιστροφή των ήδη περιορισμένων αναδρομικών 11 μηνών που επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.

Με το «έτσι θέλω» μάλιστα οριοθετεί και τις «κόκκινες γραμμές»  απέναντι στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων καθώς η τροπολογία αναφέρει ότι  «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» για το εν λόγω 11μηνο «αποσβέννυνται», δηλαδή διαγράφονται!

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δισ. ευρώ ωστόσο η τροπολογία της κυβέρνησης ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις αυτού του διαστήματος.

Κατά την ομιλία του όμως στη βουλή ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια ΑΘΛΙΑ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ προσπάθεια να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά «κοινωνικού αυτοματισμού» ενάντια στους συνταξιούχους. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία». Με λίγα λόγια να πούμε και ευχαριστώ που συνεχίζουμε και παίρνουμε τις πετσοκομμένες συντάξεις μας και επειδή μας επιστρέφουν μικρό μέρος όσων μας έχουν κλέψει .

Με άθλια προσπάθεια και εξίσου προκλητικό τρόπο συνέδεσε τα κλεμμένα από τις τσέπες των συνταξιούχων με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανέφερε συγκεκριμένα: «Άδικο, λοιπόν και για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα, ομοψυχία και με επιτυχία, τολμώ να πω, τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Έβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε όμως και να το χρηματοδοτούμε».

Είναι όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ που ξεζουμίζουν το λαό και την ίδια στιγμή χρηματοδοτούν με 4,2 δις. τους Νατοϊκούς   εξοπλισμούς, τις αποστολές των ενόπλων δυνάμεων εκτός συνόρων και συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ – ΕΕ, με την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Αιγαίο Αν. Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι απόστρατοι έχουν νιώσει πολύ καλά στο πετσί τους τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής  πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια με τις επαναλαμβανόμενες  περικοπές των συντάξεων.

Καλούμε τους απόστρατους να παραμείνουν σε «επιφυλακή» και να μην δεχτούν ως «περασμένες – ξεχασμένες» τις τεράστιες περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας και η οργάνωση των αποστράτων μαζί με τους  υπόλοιπους συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους και όλο το λαό, για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών  νόμων, αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών τους και ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.

Οι απόστρατοι έχουν πλέον αποκτήσει πείρα και είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα. Να προβληματιστούν ότι το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα που ζούμε.

Απαιτούμε:

  • επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε
  • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα – κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων μας, με ανακεφαλαιοποίησή τους
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και της φοροληστείας

31/7/2020

Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα