ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά καταθέτοντας τις θέσεις της στο πλαίσιο ενός σύντομου ιστορικού των σημαντικότερων τελευταίων γεγονότων, αλλά και για τις εκτιμώμενες επόμενες εκατέρωθεν κινήσεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση βρίσκεται εδώ. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση:

Από τον Δεκέμβρη του 2017 κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα – επίσκεψη που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης (1923), που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ταυτόχρονα η τουρκική ηγεσία έθεσε το συνολικό πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων. …. ….

Στις 27 Νοεμβρίου του 2019 είχαμε την σύναψη του απαράδεκτου τουρκο – λιβυκού συμφώνου ….

Επίσης τον Μάρτιο 2020 είχαμε συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου. …..

Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί μετά από 86 χρόνια αποτελεί ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της ως μνημείο, …..

Την εβδομάδα 21 – 25/7/20 είχαμε ανάπτυξη του Ελληνικού και Τουρκικού στόλου στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, Ρόδου και ακτών της Τουρκίας. Επίσης το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ουρούτς Ρέις, …

Η ΚΕΘΑ καλώντας σε αποφασιστική αντιμετώπιση εθνικιστικών και πολεμοκάπηλων κραυγών, υποστηρίζει ότι οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Για να ανοίξει ο δρόμος στη κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των λαών της περιοχής, της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των χωρών απαιτείται ο λαός να αγωνιστεί, για αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση.

Η ΚΕΘΑ καλεί σε επαγρύπνηση και δυνάμωμα του αγώνα για:

Καμιά αλλαγή των συνόρων, καμιά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων όπως αυτά καθορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο στη Θάλασσας του 1982.

Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

– Την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

20/8/2020

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)