Όχι στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη νέα, πρωτοφανή σε μέγεθος «απόβαση» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Οι δυνάμεις αυτές προορίζονται να πάρουν μέρος στην επιχείρηση  (και όχι άσκηση) των ΗΠΑ «Atlantic Resolve», καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Ρωσία σε όλη τη συνοριογραμμή, από τη Βαλτική μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Από το 2019, εκτός της «Atlantic Resolve», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, επίσης για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις – πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ, όπως της «Defender Europe» και άλλες συνεκπαιδεύσεις.

Η εγκατάσταση στρατιωτικής Βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διάλογου» με τις ΗΠΑ. Τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ υπογράφοντας τελικά μια αναβαθμισμένη συμφωνία. Η αναθεωρημένη πλέον, για πέντε χρόνια και τελικά επ’ αόριστον, συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει στην Αλεξανδρούπολη το λιμάνι και το στρατόπεδο «Γιαννούλη». Με τη συμφωνία, δίνεται ακόμη η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό κάθε μονάδα των Ελληνικών ΕΔ, όπως ήδη κάνουν με το στρατόπεδο Κανδηλάπτη. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται το αεροδρόμιο που συνδεδεμένο με το λιμάνι μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, και με τον νέο περιφερειακό διασυνδέονται όλα τα σημεία που θα στρατοπεδεύουν οι αμερικάνικες δυνάμεις. Έτσι θα εξασφαλίζουν άμεση διακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ενισχύοντας το γεγονός πως ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη θα λειτουργεί ως απέραντη αμερικοΝατοϊκή βάση.

Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του διοικητή της 598 Transportation Brigade(Ταξιαρχία Μεταφορών) των Αμερικανών, συνταγματάρχη Τζόσουα Χερς, ότι: «αυτό το λιμάνι θα μας επιτρέψει να μετακινήσουμε δυνάμεις μάχης, γρήγορα και αποτελεσματικά, σε ένα όλο και πιο κρίσιμο μέρος της περιοχής επιχειρήσεών μας».

Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες, και εμπλέκουν τη χώρα μας  ακόμα περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ταυτόχρονα εκθέτουν τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Είναι γνωστό ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, για να μπορέσουν να κρατήσουν την Τουρκία με το μέρος τους, κάνουν πλάτες, ενισχύοντας  την προκλητικότητα και τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στρώνοντας έτσι το τραπέζι της συνεκμετάλλευσης.

Η νέα αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν παρέχει καμία ασφάλεια, όπως κάποιοι ισχυρίζονται.Αντίθετα η ύπαρξή της θα αποτελέσει μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων, όπως ξεκάθαρα έχουν δηλώσει άλλες χώρες (Ιράν, Ρωσία).

Διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις εμπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθειά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στοχεύοντας στη γεωστρατηγική αναβάθμιση των κερδών των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ΚΕΘΑ  χαιρετίζει την πρωτοβουλία που έλαβε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΝΑΤΟϊκή βάση της Αλεξανδρούπολης και στην ελληνοαμερικάνικη συμφωνία με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

το Σάββατο 27/11 στις 6μμ.

Καλεί μάλιστα όλους τους απόστρατους της περιοχής να συμμετέχουν στην εκδήλωση στηρίζοντας την Επιτροπή Αγώνα.

Δεν χωρά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός! Να δυναμώσουμε τώρα τον αγώνα για πραγματική ειρήνη, κι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Διεκδικούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας απ’ τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι Ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να επιστρέψουν τώρα όλες οι στρατιωτικές αποστολές από το εξωτερικό
  • ΟΧΙ στον «Ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

26/11/2021

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα