ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΕΘΑ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ Κ.ΕΘ.Α – ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ

με επιδίωξη:

Την Εθνική Ανεξαρτησία της Χώρας και την Ειρήνη.

Τον Πατριωτικό Προσανατολισμό, το Δυνάμωμα της Ενότητας με το Λαό και την Αναγνώριση του Εργου των Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Εμείς που πήραμε αυτή την πρωτοβουλία προερχόμαστε από τις Ένοπλες  Δυνάμεις και νιώθουμε αναπόσπαστο τμήμα τους. Απόστρατοι σήμερα, που ωστόσο η πολύχρονη υπηρεσία μας στο στράτευμα σηματοδοτεί στάση ζωής.

Παιδιά ακόμη ενταχθήκαμε στις παραγωγικές σχολές, για εργασία και καλύτερη ζωή. Ταυτόχρονα όμως από αγάπη προς την πατρίδα και τον πολιτισμό μας. Με σεβασμό στην ιστορία της χώρας μας. Με θαυμασμό στα κατορθώματα των προγόνων μας, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας. Δίνοντας ακόμη και τη ζωή μας, αν χρειαζόταν, για την υπεράσπιση αυτού του τόπου. Δεθήκαμε στην πορεία με βαθιά πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης.

Υπηρετήσαμε σε όλα τα όπλα για πολλά χρόνια, δώσαμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, υπηρετήσαμε με συνέπεια την πατρίδα.

Ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια πολύ σοβαρά γεγονότα όπως, την χουντική εκτροπή, την Κυπριακή τραγωδία, τις δεκάδες Ελληνο-Τουρκικές κρίσεις, τις ατελείωτες “αγορές του αιώνα”, εκατοντάδες ασκήσεις και βγάλαμε τα συμπεράσματά μας.

Είδαμε από μέσα τον ρόλο των ΄΄συμμάχων΄΄ και των συμμαχιών της χώρας, καθώς και τις στρεβλώσεις που προκαλούν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα δόγματα και τα σχέδιά τους.

Αντιμετωπίσαμε όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν το έμψυχο δυναμικό, από τα καθημερινά στους στρατώνες, μέχρι τα οικονομικά και το διάτρητο σύστημα κρίσεων και προαγωγών.

Είμαστε γέννημα θρέμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, μα ταυτόχρονα υπεύθυνοι πολίτες και ελεύθεροι άνθρωποι.

Πιστεύουμε βαθιά στη Δημοκρατία και σε διαδικασίες που δίνουν τη δυνατότητα ενημέρωσης του λαού και συμμετοχής του σε καίριες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας και αναπόσπαστα το δικό του.

Είμαστε αντίθετοι με αντιλήψεις και πρακτικές που εκφράζονται από ξένους παράγοντες, ότι στη σημερινή εποχή τα σύνορα των χωρών δεν έχουν τόση σημασία, πως πρέπει να χαμηλώσουν.

Νιώθουμε την υποχρέωση να γνωστοποιήσουμε τις επισημάνσεις μας. Επιδιώκουμε να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού.

Γνωρίζουμε ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι ασφαλώς ένα πολυσύνθετο ζήτημα και συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως: των εξωτερικών σχέσεων, της οικονομικής κατάστασης, των πολιτιστικών παραδόσεων και της παιδείας του λαού μας, του πατριωτικού φρονήματος και της ενότητας λαού – στρατού.

Ως Έλληνες πολίτες έχουμε γνώμη για όλα, δεν είμαστε βέβαια ειδικοί σε όλα.
Όμως σπουδάσαμε, ζήσαμε, ταυτιστήκαμε και αγαπήσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και έχουμε υπεύθυνη γνώμη, χωρίς να ισχυριζόμαστε πως κατέχουμε την απόλυτη και μόνη γνώση.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ γιατί:

Ουσιαστικά συντελείται η αλλαγή της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι να προστατεύουν τα εθνικά συμφέροντα και τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας, να συμβάλουν ως αποτρεπτικός παράγων στη διαφύλαξη της Ειρήνης στην περιοχή, να αποτρέπουν και αντιμετωπίζουν κάθε απειλή και τάση ένοπλης επίθεσης εναντίον της χώρας μας.

Η κυβέρνηση προχωρά στην υπογραφή συμφωνιών με βάση τις οποίες παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αποδυναμώνεται η αμυντική της θωράκιση.

Η διάσκεψη κορυφής της Ουάσινγκτον άλλαξε το ρόλο του ΝΑΤΟ, επικύρωσε ουσιαστικά την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ, την αντίληψη ότι δίκιο αποτελεί η δύναμη του ισχυρού, πως ηθικό είναι ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ.

Με βάση αυτή την αντίληψη πραγματοποιούνται αποστολές ενόπλων τμημάτων (πολυεθνικές δυνάμεις) και εκτός συνόρων των κρατών – μελών της συμμαχίας, μεταξύ των άλλων και για προστασία των δρόμων ροής ζωτικών πόρων, όπως και αν ερμηνεύεται το τελευταίο.

Συμφωνήθηκε ακόμη, η συνέχιση της παρουσίας Αμερικανικών συμβατικών αλλά και πυρηνικών δυνάμεων στην Ευρώπη, κατά συνέπεια και στην Ελλάδα. Αλλά και η λεγόμενη εσωτερική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει μια νέα δομή διοίκησης και μέσα σ΄ αυτή και τη γενική ιδέα των Συνδυασμένων Μεικτών Δυνάμεων Κρούσης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω συμφωνιών είναι, η προσαρμογή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις υποδείξεις των Η.Π.Α. -ΝΑΤΟ. Όπως και η νέα δομή του ΝΑΤΟ, η συγκρότηση υποστρατηγείων και η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο χώρο του Αιγαίου, αφού ουσιαστικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στο στρατηγείο της Νάπολης και στον Αμερικάνο διοικητή. Ακόμη η προωθούμενη πτήση αεροσκαφών χωρίς οπλισμό, που οδηγεί σε ουδετεροποίηση του Αιγαίου και ενισχύει τα σχέδια της Τουρκίας. Άραγε τα αεροσκάφη των Η.Π.Α. θα πετούν επίσης χωρίς οπλισμό;

Οι συμφωνίες για τη συγκρότηση της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας, του Ευρωπαϊκού Στρατού, η αποστολή τμημάτων των Ε.Δ. σε Βοσνία, Αλβανία, Κόσσοβο.
Τα παραπάνω, η δήλωση της Μαδρίτης αλλά και η συμφωνία του Ελσίνκι που αναγνωρίζουν στην Τουρκία δικαιώματα στο Αιγαίο, έγιναν με υπόδειξη και πίεση των Η.Π.Α. γιατί έτσι εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους.

Όμως, η μελέτη της ιστορίας της χώρας μας αποδείχνει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν συνέπεσαν με τα συμφέροντα των κάθε φορά ισχυρών. Στις σημερινές συνθήκες, τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Η.Π.Α. και την πολιτική της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, κατά την οποία σε παγκόσμια κλίμακα διαπιστώνεται τάση μείωσης των εξοπλισμών, στη χώρα μας παρατηρείται ανοδική πορεία. Σαν αιτία διατυπώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Αυτή η αιτιολόγηση υπάρχει και σε περιόδους όξυνσης και τώρα που από την πλευρά της Κυβέρνησης προωθείται η αντίληψη ότι η στάση της χώρας στο Ελσίνκι για την Τουρκία σηματοδοτεί την ειρηνική συμβίωση.

Και όμως, ο ΥΠΕΘΑ δηλώνει, χωρίς και να το αιτιολογεί, ό,τι άλλο Ελσίνκι άλλο εξοπλισμοί. Και ό,τι τα επόμενα δέκα χρόνια οι εξοπλισμοί πρέπει να συνεχιστούν.

Ερωτήματα υπάρχουν όχι μόνο για την ποσότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αλλά και για το αν το είδος των εξοπλισμών αντιστοιχούν στη μορφολογία του Ελληνικού χώρου, αν το σύνολό τους χρειάζεται για τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας ή αποτελούν μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος του ΝΑΤΟ.

Εκτιμάμε ό,τι παρά τις όποιες βελτιώσεις η Αμυντική Βιομηχανία έχει ελάχιστη συμβολή στον εξοπλισμό των Ε.Δ. Ταυτόχρονα προωθείται η ουσιαστική παραχώρηση τους σε αντίστοιχες ξένες, που θα καθορίζουν την πορεία τους σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που η Τουρκία έχει αναπτύξει την δική της σε σημείο που να καλύπτει σχεδόν το 40% των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

Ο σταδιακός και μεθοδευμένος ουσιαστικά παραγκωνισμός της στρατιωτικής ηγεσίας από την ευθύνη προμήθειας των κατάλληλων για την αμυντική θωράκιση της χώρας οπλικών συστημάτων, όπλων και άλλων εφοδίων, λειτουργεί αντικειμενικά σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι,ενώ οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αλλά και οπλίτες προσφέρουν όλο το χρόνο τους σημαντικό έργο στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, υποβαλλόμενοι σε θυσίες αυτοί και οι οικογένειές τους, δεν έχουν την πρέπουσα ηθική αναγνώριση και υλική ανταμοιβή από την πολιτεία.

Το πολιτικό προσωπικό, παρότι ικανότατο, δεν αξιοποιείται ανάλογα. Αισθάνεται παραγκωνισμένο και είναι πικραμένο.

Μετά τη θλιβερή παρένθεση της περιόδου ΄67 – ΄74 κατά την οποία επήλθε διάσπαση της ενότητας με το λαό, άρχισε με την πάροδο του χρόνου να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη του λαού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, μια συγκεκριμένη πολιτική – τακτική από την πλευρά των κυβερνήσεων δημιουργεί προβλήματα στο χώρο, επιρρίπτονται ευθύνες που δεν ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κρίση στα Ίμια. Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής δεν έχουν επιλυθεί. Αρμόδια συλλογικά όργανα δεν λειτουργούν στις κρίσεις. Οι κίνδυνοι φάνηκαν ήδη.

Η βαθμολογική εξέλιξη και αξιοποίηση των στελεχών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ικανοτήτων, της συγκρότησης και της απόδοσης του καθενός. Οι μεταθέσεις σε θέσεις σημαντικές ή όχι, που δημιουργούν και αντίστοιχες προοπτικές εξέλιξης στους μεγάλους κυρίως βαθμούς, έχουν ως κύρια προϋπόθεση την κομματική τοποθέτηση. Οι κρίσεις για προαγωγές επίσης. Οι αποστρατείες κατά τεκμήριο γίνονται με βασικό κριτήριο την κομματική πίστη.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ:

Να μπει τέλος στην πολιτική πρακτική που χρόνια εφαρμόζεται, με βάση την οποία οι Ε. Δ. είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θεωρούνται τσιφλίκι της εκάστοτε κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ.

Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ. Αν κάποτε η ύπαρξη των δύο στρατιωτικών συνασπισμών, ΝΑΤΟ και Συμφώνου Βαρσοβίας, μπορούσε να αιτιολογήσει τη συμμετοχή μας στο όνομα των κοινών συμφερόντων, σήμερα δεν έχει νόημα, αφού ο μόνος αντίπαλος (η Τουρκία) είναι ταυτόχρονα και σύμμαχος, γνώστης συνεπώς, μέσω ΝΑΤΟ, των πάντων σχετικά με την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα ακόλουθα θέματα σε σχέση με τις Ε. Δ.

Την αποστολή και τον προσανατολισμό τους.

Τον ρόλο τους στην κοινωνία και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Την λήψη μέτρων διαμόρφωσης άρρηκτων δεσμών με το λαό.

Το ρόλο τους στις συμμαχίες και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και τον προσδιορισμό στόχων και συμφερόντων μέσα σ΄ αυτές.

Το σταμάτημα αποστολών τμημάτων εκτός συνόρων της χώρας.

Να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική μορφωτική και κοινωνική αναβάθμιση, των στελεχών των Ε. Δ. αλλά και των στρατευμένων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η εκπαίδευση στις παραγωγικές σχολές, πέρα από τη στρατιωτική επιστήμη και τέχνη, να προσανατολίζεται και στοχεύει στην αγάπη προς την πατρίδα και το λαό μας, στις πολιτιστικές και λαϊκές παραδόσεις, στο σεβασμό και την πίστη στους Δημοκρατικούς θεσμούς, την Ελευθερία και την Ειρήνη.

Υλικές αποδοχές που για μεν τους στρατευμένους να καλύπτουν τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες, για Δε τους μόνιμους να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες και των οικογενειών τους. Αυτό θα συμβάλλει και στη μείωση των τάσεων φυγής από τις ΕΔ.

Βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και στρατωνισμού του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να επιδιωχθεί η συμμετοχή των στελεχών των Ε. Δ. και των στρατευμένων σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες.

Τα αξιοκρατικά κριτήρια στην υπηρεσία να είναι τα μόνα τα οποία θα καθορίζουν την εξέλιξη των στελεχών των Ε. Δ. Να σταματήσουν οι κομματικές παρεμβάσεις.

Τα εξοπλιστικά προγράμματα να είναι τέτοια που να υπηρετούν αποκλειστικά την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Να παρθούν μέτρα για την γρήγορη ανάπτυξη της Αμυντικής και Εγχώριας Βιομηχανίας, ώστε σύντομα να καλύπτει όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από τις ανάγκες των Ε. Δ.

Να αξιοποιηθούν τα κέντρα ερευνών της χώρας, το επιστημονικό προσωπικό και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, και σε συνεργασία με τις Ε. Δ. να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Να αναβαθμιστούν τα στρατιωτικά εργοστάσια και συνεργεία. Η συντήρηση και επισκευή κύριου και βοηθητικού υλικού να ανατίθεται σε ιδιώτες μόνον όταν δεν προλαβαίνουν τα αντίστοιχα συνεργεία των Ε. Δ.

ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

Στην Κυβέρνηση και την καλούμε να ακούσει τη φωνή μας, να μελετήσει τις προτάσεις μας, να απαλλαγεί από δεσμεύσεις και να δράσει στον τομέα των Ε. Δ. και της Εθνικής Άμυνας γενικότερα με βάση και μόνο τα συμφέροντα της χώρας μας.
Στα κόμματα και τους ζητάμε να μελετήσουν τις προτάσεις μας και να προωθήσουν εκείνες απ΄ αυτές με τις οποίες συμφωνούν.
Στους συναδέλφους ε.α. υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, αλλά και τους εφέδρους, και τους καλούμε να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.
Στην ηγεσία των Ε. Δ. και το στελεχικό δυναμικό, γιατί πιστεύουμε ότι στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων, μπορούμε και από αυτό το χώρο να βοηθήσουμε.
Στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και τους καλούμε να ασχοληθούν και με το χώρο των Ε. Δ..
Στον κυρίαρχο Ελληνικό Λαό και πριν απ΄ όλους στους γονείς και τις οικογένειες όσων υπηρετούν τις Ε. Δ. , ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι ή έφεδροι. Ο προσανατολισμός και η κατάσταση στις Ε. Δ. της χώρας, αφορά και τους ίδιους γιατί αφορά τα παιδιά τους. Είναι ένα κυρίαρχο θέμα στην Ελληνική κοινωνία.
Στα ΜΜΕ και στους δημοσιογράφους να συμβάλουν στην προβολή των θέσεων μας, να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση γι΄ αυτό το πελώριας σημασίας θέμα.
Απευθυνόμαστε σε κάθε Δημοκράτη και Πατριώτη, σε όσους έχουν τις ίδιες με τις δικές μας ή παρόμοιες ανησυχίες και θέσεις, και τους καλούμε να βοηθήσουν.

Εμείς κάνουμε μια αρχή και είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε σκέψεις και προτάσεις που θα πλουτίσουν τις δικές μας εκτιμήσεις.

                         ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗΣ για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ              ΑΘΗΝΑ 2000