55 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε και να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές την Ιστορική αλήθεια για το  καθεστώς της αμερικανόπνευστης δικτατορίας των συνταγματαρχών. 

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της χούντας!

Τιμά τους Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια και συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν, και πάλεψαν ενάντια στη χούντα, συμβάλλοντας στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για συνδικαλιστικές-δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, για σήμερα. Αποδεικνύουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει απρόσκοπτα τα συμφέροντά της, δε διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, ακόμα και σε στήριξη τέτοιων καθεστώτων, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου γεννήθηκε στο έδαφος της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων για τις αρμοδιότητες του Παλατιού, ειδικότερα για το ρόλο του στη διοίκηση του στρατού.

Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα του 1952, που κατέλυσαν οι χουντικοί, περιλάμβανε την αναστολή σειράς άρθρων του. Νομιμοποιούσε δηλαδή, την εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα στο βασιλιά, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης είναι ιστορικά καταγεγραμμένες τοποθετήσεις αστών ηγετών της εποχής, (Κανελλόπουλος, Καραμανλής, Τσάτσος) υπέρ μιας «εκτροπής», πριν την επιβολή της δικτατορίας.

Είναι γνωστό ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το συνέταξαν οι πραξικοπηματίες ως επιτελείς, με την εποπτεία των στρατηγών. Ενώ ο βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ.

Τέτοια σχέδια υπήρχαν άλλωστε για κάθε περίσταση π.χ. «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961, το «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» της 21ης Απριλίου 1967, το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΑΡΓΩ», το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» που αφορούσε αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.

Επομένως, ούτε «άφρονες», ούτε «επίορκοι» ήταν οι δικτάτορες, όπως συνήθως λέγεται! Στην πραγματικότητα η χούντα ήρθε να λύσει τις  οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις σε ολόκληρο το δίκτυο του αστικού κράτους, όπως διαμορφώθηκε μετά από το 1946. Ουσιαστικά, η χούντα άλλαξε τη μορφή άσκησης της καπιταλιστικής της εξουσίας.

Η χούντα είχε την ανοχή και τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Προσπάθειά τους ήταν να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο – Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η χούντα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στα ξένα μονοπώλια, για να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο. Όχι μόνο δεν «έδωσε ψωμί στο λαό», όπως ισχυρίζονται οι σύγχρονοι υποστηρικτές της, αλλά απεναντίας πρόσφερε «γην και ύδωρ» στους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα στους εφοπλιστές. 

Με τη δικτατορία του 1967 άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή της  Τουρκίας το 1974, και την κατοχή του 37% της Κύπρου μέχρι και σήμερα. 

Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει για άλλη μια χρονιά το λαό αντιμέτωπο:

– Με την πανδημία και τον ιό να παραμένει απειλή, με ζωές να χάνονται ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

– Με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια να τσακίζουν κόκαλα, την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙ.ΝΑΛ.να ξεκαθαρίζουν πως δεν πρέπει να πειραχτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της «δημοσιονομικής ισορροπίας»

– Με την απαράδεκτη ιμπεριαλιστική στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και  την εμπλοκή της Ελλάδας, σε πλήρη στοίχιση και πρόσδεση στις απαιτήσεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών.

Πενήντα πέντε χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας:

– Το Κυπριακό οδηγείται σε διχοτόμηση με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής

– Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται με την αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεκάδων νησιών του Αιγαίου, την επιδίωξη να αποκτήσει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, που με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν της ανήκει.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να προβληματιστούν από τα διδάγματα της ιστορίας.

  • Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!
  • Να αγνοήσουν και να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του! Είναι απαράδεκτες σαν σκέψεις και εγκληματικές ως  ενέργειες!
  • Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
  • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα ή εξοπλισμός να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός εκτός συνόρων.
  • Καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο – νατοϊκή βάση στη χώρα.
  • Αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ

                                                                     18 /4/2022                      

                                                             Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα