Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 1ης του Μάη

Την 1η του Μάη, αυτή τη μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου, οι απόστρατοι της ΚΕΘΑ τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36 με τους 12 νεκρούς και τους 300 τραυματίες, τιμάμε τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής την 1ηΜάη του ‘44. Τιμάμε όλους όσους δεν συμβιβάστηκαν με τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, με την εργασία χωρίς δικαιώματα, τιμάμε όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θυμόμαστε πάντα ότι, στο πέρασμα του χρόνου, όσα κέρδισαν οι εργαζόμενοι κερδήθηκαν με αγώνες, θυσίες και νεκρούς!

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται να εορταστεί αγωνιστικά, ενώ ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ανεξάρτητα των ρωσικών ευθυνών, ευθύνες έχουν και η Ουκρανία και οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.  Οι έντονοι ανταγωνισμοί ανάμεσά στους ιμπεριαλιστές για τις σφαίρες επιρροής, τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, οδήγησαν στην σημερινή εξέλιξη, που αιματοκυλά και ξεσπιτώνει το λαό της περιοχής, σπέρνοντας καταστροφές.

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, φθάνοντας μέχρι σε αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Έχουν καθιερώσει την χώρα στην πρώτη θέση των στρατιωτικών δαπανών για τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Διαθέτουν αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες μονάδες σε πολεμικές πρόβες καθώς και σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις. Η ελληνική εμπλοκή και στο νέο μακελειό πραγματοποιείται για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της Ενέργειας.

Καλούμε τους συναδέλφους και όλο τον λαό να συναισθανθούν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την πατρίδα και τον ίδιο το λαό, αυτή η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και τους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος, θάλασσα ή εναέριος χώρος για τα σχέδια των μακελάρηδων.
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
  • Όχι στις δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς.

Στις σημερινές συνθήκες το κόστος ενέργειας, καυσίμων, αλλά και βασικών ειδών πρώτης ανάγκης είναι δυσβάστακτο για κάθε οικογένεια. Η κατάσταση αυτή μάλιστα, προϋπήρχε του πολέμου και εκτοξεύτηκε μετά από αυτόν, ενώ αναμένεται να χειροτερέψει.

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Οι αυξήσεις-ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. 

Στους χώρους δουλειάς, με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, κυριαρχεί η εντατικοποίηση, τα ατέλειωτα ωράρια, η δουλειά-λάστιχο. Ο  κατώτατος μισθός είναι καθηλωμένος κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ είναι ανύπαρκτες οι Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.

Συνάδελφοι, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμμετέχουμε μαζί με τους υπόλοιπους συνταξιούχους στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, για να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας, εργαζόμενους και ανέργους, που αγωνίζονται και διαμαρτύρονται!

Στην Αθήνα την Κυριακή 1η του Μάη στις 10:30 π.μ. στο Σύνταγμα.

26/4/2022

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)