ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 40η  ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί η 40η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης  που διοργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη(ΕΕΔΥΕ), Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς. Στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος τάσσεται και η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Τιμούμε τον  Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Νίκο Νικηφορίδη και τους χιλιάδες Αγωνιστές στην Ελλάδα και στον κόσμο που έδωσαν τη ζωή τους για την Ειρήνη. Ως βουλευτής, ο Γρ. Λαμπράκης βρέθηκε στο πλευρό του λαού, συμμετείχε στις εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις. Πρωτοστάτησε παράλληλα στο αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα, αναπτύσσοντας πλούσια δράση μέσα απ’ τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ, ως αντιπρόεδρός της.

Στις 21 Απρίλη 1963 παρά την κυβερνητική απαγόρευση της πρώτης Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης, τις συλλήψεις και τους τραυματίες, μαζί με λίγους συνοδοιπόρους, ο Γρ. Λαμπράκης πορεύτηκε το δρόμο της Ειρήνης. Στις 22 Μάη 1963, χτυπήθηκε θανάσιμα, μετά από εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στη Θεσσαλονίκη, και στις 27 Μάη, «έφυγε» από τη ζωή. Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη αποτελούσε ηχηρό χτύπημα κατά του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με το παράδειγμά του μας έδειξε το δρόμο του αγώνα! Μας έμαθε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες ενός αποφασισμένου λαού.

Συνάδελφοι

Με όλα αυτά που ζούμε στις μέρες μας, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος  δεν μπορεί  να έχει άλλη επιλογή, παρά να συνταχθεί με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα το οποίο προάγει και υπερασπίζεται το ύψιστο αγαθό των λαών την ΕΙΡΗΝΗ.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προετοιμάστηκε αρκετά χρόνια πριν, από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή. Οι έντονοι ανταγωνισμοί ανάμεσά στους ιμπεριαλιστές οδήγησαν στην σημερινή εξέλιξη, σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο. Όλα δείχνουν μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα πόλεμο που μπορεί να γενικευτεί!

       Ήδη η χώρα μας έχει εμπλακεί ενεργά σε αυτόν τον πόλεμο!

Η κυβέρνηση έσπευσε να στείλει φορτία με «αμυντικό υλικό» που προωθήθηκε με C-130 μέσω Πολωνίας, στην Ουκρανία. Ήδη έχει αποφασιστεί, αν δεν έχει υλοποιηθεί κιόλας,  η αποστολή μονάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία σε νεοσύστατο ΝΑΤΟϊκό «σχηματισμό μάχης» κόντρα στη Ρωσία. Πρόκειται για μια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!

Η ελληνική εμπλοκή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και επικίνδυνη, καθώς όπως είναι γνωστό, οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στο έδαφος της χώρας συνέβαλαν στην ταχεία ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης οι βάσεις συνεχίζουν να συμβάλουν διαρκώς στις εκεί πολεμικές επιχειρήσεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Σε αυτή την συγκυρία η Τουρκία ανανεώνει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συνεχίζοντας τις προκλήσεις στο Αιγαίο με ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Υπογραμμίζεται ακόμη η πραγματοποίηση τουρκικών ασκήσεων με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας -προφανώς ελληνικής- και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Δεν έχουν καμιά δουλειά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Δεν πρέπει να περιμένουμε παθητικά να γυρίσουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτικών, όπως έγινε τον προηγούμενο αιώνα με τις εκστρατείες στη Μικρά Ασία, στην Κριμαία και στην Κορέα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό.

Στις μέρες μας που η «ειρήνη» τουφεκίζεται και ο πόλεμος είναι στην πόρτα μας, σας καλούμε να πάρετε μέρος στην 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει στην Αθήνα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), τιμώντας τον άξιο μαχητή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας,

την Κυριακή 22 Μάη 2022

08.00 Τύμβος Μαραθώνα – Τελετή Έναρξης, ακολουθούν κατά τόπους ενδιάμεσες στάσεις,

18.30 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Ομιλία, χαιρετισμοί συναυλία.

Απαιτούμε:

  • Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
  • Να ακυρωθεί η αποστολή μονάδας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία. 
  • Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.
  • Να σταματήσει  αμέσως κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις
  • Να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας που αξιοποιούνται ως ορμητήριο πολέμου.
  • Να δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

                                                                                                                       18/5/2022

 Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ