ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας και η μετέπειτα πάλη του ελληνικού λαού με την  εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, διδάσκουν, φωτίζουν και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους. 

Τιμάμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους: 

Τους αγωνιστές  και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού μας.

Τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον  έτρεψαν σε φυγή, μη υπακούοντας στις εντολές της ηττοπαθούς φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά, για υποχώρηση από τα σύνορα και άμυνα νοτιότερα.

Σε αυτούς τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που επέλεξαν να μην υπακούσουν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν τον κατακτητή, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό τους! 

Στους πατριώτες  αξιωματικούς, οπλίτες και ναύτες που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα κατά  του ναζισμού – φασισμού στην Αίγυπτο, από τους οποίους χιλιάδες κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες, σε ερημικές περιοχές,  από τους Βρετανούς και τους συνεργάτες τους.

Στους εκατοντάδες στρατιωτικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς,  που μαζί με τους χιλιάδες λαού αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα, γράφοντας τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας. 

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος ήταν  το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1929 και των  αντιθέσεων,  μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών και  των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. 

Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό με σημαιοφόρο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν μπορεί όμως να αποκρυφτεί η ιστορική αλήθεια, ότι η ΕΣΣΔ με την αποφασιστική συμβολή των λαών της Ευρώπης και με την ανυπέρβλητη θυσία 20 εκατομμυρίων νεκρών Σοβιετικών συνέτριψε το φασισμό. 

Ο φασισμός, όπως τότε έτσι και σήμερα στηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από τμήματα του κεφαλαίου και αποτελεί γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος.

Το κεφάλαιο επιλέγει – τοποθετεί  πολιτικούς και κυβερνήσεις, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά για να συσσωρεύσει πλούτο. Όποτε όμως το κεφάλαιο και η τάξη του, η αστική, συναντήσουν δυσκολίες, δεν έχουν πρόβλημα ακόμη και να εναγκαλιστούν και να αξιοποιήσουν φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες, οργανώσεις και μορφώματα, εξυπηρετώντας τα άνομα και αντιλαϊκά συμφέροντά τους και προπαντός το δικό τους κέρδος.

Όσο οξύνονται τα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες από τη νέα οικονομική κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, τόσο θα οξύνεται ο αντικομουνισμός και η αξιοποίηση του φασισμού, ο οποίος θα αλλάζει μορφές και σχήματα προκειμένου να βρίσκει αποδοχή.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς προστίθενται νέες εστίες ανταγωνισμών  ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με Ρωσία – Κίνα. 

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ανταγωνισμών είναι και η επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας, καθώς «αέρα στα πανιά» της Άγκυρας δίνει η απροκάλυπτη στάση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ξεκαθαρίζουν ότι σημασία έχει η διαφύλαξη της ευρωνατοϊκής συνοχής απέναντι στη Ρωσία. Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους, καθώς σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με ευθύνη του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας αποδεικνύει ότι η ειρήνη που ευαγγελίζονται οι ιμπεριαλιστές είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο». Η χώρας μας βρίσκεται κάθε μέρα όλο και πιο μπλεγμένη σε αυτή τη σύγκρουση μέσα από του ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη αστικών κομμάτων. 

Η  παρουσία των ξένων στρατιωτικών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα όχι μόνο δεν προστατεύουν τη χώρα και τον λαό, όπως ισχυρίζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αλλά προσθέτουν νέους κινδύνους πολεμικής εμπλοκής. Αποτελούν μάλιστα μαγνήτες αντίπαλων επιθέσεων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

 Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει τίποτα να κερδίσει  από τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της  χώρας μας, μέσω της βαθύτερης εμπλοκής, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τις πολεμικές δαπάνες σήμερα και που θα καταλήξει να πληρώνει και με το αίμα των παιδιών του αύριο.

Οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας, αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη για: 

  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
  • Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός, εκτός συνόρων.
  • Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.
  • Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.     

         25/10/2022

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ