ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (1974)

Συμπληρώνονται 49 χρόνια από το πραξικόπημα σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου και  από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το συνεχιζόμενο επί 49 χρόνια έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού, με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στις 20 Ιουλίου 1974 και την κατοχή του 37% της Κύπρου, φέρει από την αρχή τη σφραγίδα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και αργότερα και της ΕΕ. Το δρόμο για την εισβολή είχε ανοίξει στις 15 Ιουλίου 1974 το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ σε βάρος της τότε κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου. Το χουντικό πραξικόπημα έγινε επίσης με τις ευλογίες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά.

Η εφαρμογή του συνολικού αυτού σχεδιασμού σε βάρος του λαού της Κύπρου, είχε άμεση σχέση με τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αλλά και με την αντιπαράθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Σοβιετική Ένωση.

Στο πλαίσιο επίσης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, προωθείται συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση για το Κυπριακό, νομιμοποιώντας την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ένα νέο σχέδιο ετοιμάζεται, όπως εκείνο το περιβόητο «σχέδιο Ανάν» που στο παρελθόν απέρριψε ο ίδιος ο λαός της Κύπρου.

Επίσης, αρνητική τροπή, παίρνουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, κι από τα εξής γεγονότα:

  • Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων μαζί με σχέδια οικονομικής εκμετάλλευσης.
  • Συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή – κατοχή, με πιο χαρακτηριστική η αναφορά σε κείμενο του ευρωκοινοβουλίου που κάνει λόγο για “ανεπίλυτη σύγκρουση”.
  • Τη φημολογία για “προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία”, που αξιοποιείται επιπλέον και ως άλλοθι για την επιβολή “λύσεων” στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών.
  • Στους “επιχειρησιακούς χάρτες” του ΝΑΤΟ, προς ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων, η Κύπρος δεν θα έχει καν όνομα! Θα υπάρχει ως συντεταγμένες … Αντίστοιχα τα Στενά των Δαρδανελίων” θα μπορούν να ονομάζονται “Τουρκικά Στενά”.
  • Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους  της Λιθουανίας, υπογράμμισε τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας στην εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας και πιο ειδικά σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προκύπτουν επομένως νέες αποδείξεις, ότι στο πλαίσιο των σύνθετων παζαριών που γίνονται για να διατηρηθεί η Τουρκία στο “Δυτικό” στρατόπεδο εμπλέκονται αφενός το Κυπριακό αφετέρου και τα ελληνοτουρκικά. Γίνονται απαράδεκτες παραχωρήσεις που αμφισβητούν στην πράξη Διεθνείς  Συνθήκες και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι οι “Σύμμαχοι” της χώρας αναγνωρίζουν μόνο ΝΑΤΟικά σύνορα, ΝΑΤΟικά νησιά και ΝΑΤΟικά συμφέροντα … Στο ίδιο πλαίσιο το επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και νέες οδυνηρές μάλιστα παραχωρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε, ως ενδεχόμενο.

Επομένως οι σημερινές εξελίξεις καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, ότι αυτοί  που ευθύνονται για το έγκλημα στην Κύπρο (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, με τα κόμματα του ευρωατλαντισμού φέρουν  πολύ μεγάλες ευθύνες. Με την πολιτική τους βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο αλλά και σε στόχο αντιποίνων. Εμπλοκή, που όπως και άλλες παρόμοιες, καμιά εξασφάλιση δεν παρέχουν για το Κυπριακό ζήτημα και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως καλλιεργείται.

Την ώρα που ο ελληνικός λαός έρχεται αντιμέτωπος με την ακρίβεια και τη φτώχεια, η Ελλάδα παίρνει συγχαρητήρια από το ΝΑΤΟ γιατί έρχεται πρώτη, ή και μεταξύ των πρώτων κρατών – μελών του, δαπανώντας πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη (ένα και όχι δυο κράτη), με μία και μόνη κυριαρχία, με μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις, με Κύπρο κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα:

Καλεί όλους να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και δρομολογούνται στην περιοχή με βάση τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχέδια, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τις επιδιώξεις και τα παζάρια των αστικών τάξεων.

Καλεί τους συναδέλφους εν ενεργεία και αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, να απομονώσουν τα φασιστικά στοιχεία, τους υμνητές των δικτατόρων,  να σταθούν στο πλευρό του λαού και ποτέ απέναντί του.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για:

Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία! Κανένα στέλεχος των  Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, πολεμικό πλοίο, αεροσκάφος ή άλλος εξοπλισμός να μη πάρει μέρος έμμεσα ή άμεσα στη σύρραξη.

  • Επιστροφή στρατιωτικών από άλλες αποστολές στο εξωτερικό
  • Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους.
  • Ανεπιθύμητοι οι ιμπεριαλιστές στα λιμάνια και τη χώρα ολόκληρη
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ΑμερικανοΝατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Να καταργηθεί η ΕλληνοΑμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα ορίζουν.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια ζωή που μας αξίζει, να εμπνευστούμε από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν κατά την περίοδο της χούντας:              

«Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» – «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»!

Ο Ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα χωρίσει με τους άλλους λαούς! Οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αν ξεμπερδέψουν με τα μεγάλα συμφέροντα, με τους εκμεταλλευτές που καταπατούν τα δικαιώματά τους, αν γίνουν νοικοκύρηδες στον τόπο τους και κτίσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ τους.

14/7/2023

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα