78 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ -ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα οκτώ χρόνια από το αποτρόπαιο έγκλημα που διέπραξαν οι ΗΠΑ εναντίον του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι 6 και 9 Αυγούστου 1945. Οι ρίψεις των βομβών μετέτρεψαν σε σορούς ερειπίων τις δυο πόλεις – στόχους των ΗΠΑ, με χιλιάδες νεκρούς, με τεράστιες συνέπειες στους επιζήσαντες και στο περιβάλλον, που δηλητηριάστηκε για δεκαετίες μετά, ενώ καταστράφηκε ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικός πλούτος.

Η ιμπεριαλιστική θηριωδία στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι αποτελεί το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα εξόντωσης ανθρώπων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πραγματικός στόχος ήταν οι λαοί και η ΕΣΣΔ, που είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο της πάλης των λαών, για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου.

Η προπαγάνδα του ιμπεριαλισμού ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους του εγκλήματος, χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πυρηνικών πληγμάτων, αν και ο Β’ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει! Από τις 9 Μάη 1945 η Κόκκινη Σημαία ανέμιζε στο Ράιχσταγκ, ενώ η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί στρατιωτικά και βρισκόταν ήδη πολύ κοντά στην παράδοση. Το έγκλημα ήταν μια επίδειξη ισχύος των ΗΠΑ, για να επηρεάσει την προοπτική διαμόρφωσης του μεταπολεμικού κόσμου. Πρέπει όμως να σκεφτούμε ότι το έγκλημα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι δεν έγινε από φασιστικές καπιταλιστικές δυνάμεις. Έγινε από χώρες που λέγονται “δημοκρατικές”, από αυτές μάλιστα, που συμμετείχαν στην αντιχιτλερική συμμαχία.

Οι σημερινές εξελίξεις

Η απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ακολούθησε την επί χρόνια συσσώρευση εύφλεκτου «υλικού» στην περιοχή και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ δείχνουν, ότι τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή. Στον πόλεμο της  Ουκρανίας εμπλέκονται πυρηνικές δυνάμεις, από τη μια οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με μέλη και άλλες, πέραν των ΗΠΑ, χώρες – πυρηνικές δυνάμεις (Γαλλία, Βρετανία) στο πλευρό της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης. Από την άλλη εμπλέκεται η καπιταλιστική Ρωσία, που αποτελεί επίσης ισχυρή πυρηνική δύναμη. 

Οι επικίνδυνες αποφάσεις στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως και η τελευταία στο Βίλνιους, διακηρύττουν, ότι: “όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία”. Ειδικά στο Βίλνιους τόνισαν ακόμη, ότι “το ΝΑΤΟ θα λάβει όλα τα μέτρα για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της πυρηνικής αποτροπής. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού της πυρηνικής ικανότητας  του ΝΑΤΟ.”

Η Ρωσία από την πλευρά της με κάθε ευκαιρία, όπως και προ ημερών, δηλώνει αποφασισμένη και σε ετοιμότητα να κάνει χρήση των πυρηνικών που διαθέτει! Δε ξεχνάμε ούτε τις κατά καιρούς γενικότερες συζητήσεις για την πιθανότητα χρήσης “μικρών” – τακτικών πυρηνικών όπλων. Ήδη έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε μεταφορά μικρών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία από την Ρωσία, με τον Λευκορώσο ηγέτη, απλά να δηλώνει ότι δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν.

78 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα στην Ιαπωνία, η πυρηνική απειλή ορθώνεται μπροστά στην ανθρωπότητα. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται, με τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές να εντείνονται και σε άλλες περιοχές της γης, ο κίνδυνος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και ίσως πυρηνικού, είναι πιο ορατός από ποτέ. Το έγκλημα εκείνο του 1945 διδάσκει, ότι ένα νέο πυρηνικό ολοκαύτωμα, που θα «επιβάλουν» είτε στρατιωτικοί, είτε μη στρατιωτικοί λόγοι, δεν μπορεί να αποκλειστεί σήμερα. Καμιά εμπιστοσύνη επομένως δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε προς τη κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ευρωνατοϊκού προσανατολισμού, ούτε πολύ περισσότερο προς στις υποτιθέμενες «δημοκρατικές» κυβερνήσεις της μιας, ή της άλλης πλευράς του πολέμου στη Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαριές ευθύνες. Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων του.

Διεκδικεί τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, συμμετέχοντας σε επιθετικές κινήσεις σε βάρος άλλων λαών. Διαθέτει στις ΗΠΑτη Σούδα και άλλες βάσεις, ώστε από εκεί πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα να συμμετέχουν, εκτός όλων των άλλων, στην περικύκλωση της Ρωσίας. Παράλληλα η κυβέρνηση διαθέτει πολεμικά πλοία και αεροσκάφη της χώρας, για τον ίδιο σκοπό. Πρωτοστάτησε στην αποστολή πολεμικού υλικού στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, αδυνατίζοντας ακόμα και την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Υλοποίησε αποστολή Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων στην «Ομάδα Μάχης» του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, με μέτωπο προς την Ρωσία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, ψήφισε την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις που αναβαθμίζει τις αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές στη Σούδα και έχει επεκταθεί περιλαμβάνοντας την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο κ.α. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι δρομολογείται  ανάπτυξη νέων βάσεων των ΗΠΑ και σε νησιά, γεγονός που αποδεικνύει, ότι δεν ήταν τυχαία παλαιότερη πρωθυπουργική δήλωση για «ΝΑΤΟϊκά νησιά». Φαίνεται ότι μια “ιδέα” που ξεκίνησε επί  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνέχισε να συζητείται και εν κρυπτώ. Πρόκειται  για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τον ελληνικό λαό, που δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ανεξάρτητη από την τουρκική διεκδίκηση για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και τις προωθούμενες διευθετήσεις για τη συνδιαχείρηση στο Αιγαίο με ΝΑΤΟϊκή εποπτεία. Το τι μέλει γενέσθαι έδειξε η πιο πρόσφατη επικίνδυνη δήλωση του πρωθυπουργού για «σχετική κυριαρχία» στο Αιγαίο!

Δεν παραβλέπομε επίσης, ότι κατά καιρούς δημοσιεύονται πληροφορίες, για την πιθανή μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα. Εκτός από τις ήδη υπαρκτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, ως νέα υποψήφια για «υποδοχή» τους κατονομάζεται και η Αλεξανδρούπολη. Με την συνολική αυτή πολιτική της, η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο σε ενδεχόμενη εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης.

Το κάλεσμα της ΚΕΘΑ

Οι εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χώρας απαιτούν  να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση. 

Με αφορμή την 78η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων του, καλεί τους συνάδελφους σε κάθε γωνιά της χώρας, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης, που οργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Στην Αθήνα οι συνάδελφοι καλούνται στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο,

την Τετάρτη 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8 μμ.

Καταδικάζουμε:

  • Το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.
  • Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Επιστροφή όλων στη χώρα.
  • ΌΧΙ στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στο Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

4 /8/2023

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα