ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας καθώς και η μετέπειτα πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, διδάσκουν, φωτίζουν και εμπνέουν τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους.

Τιμάμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους: 

  • Τους αγωνιστές  και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού μας.
  • Τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον  έτρεψαν σε φυγή, μη υπακούοντας στις εντολές της ηττοπαθούς φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά, για υποχώρηση από τα σύνορα και άμυνα νοτιότερα.
  • Σε αυτούς τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που επέλεξαν να μην υπακούσουν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν τον κατακτητή, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό τους!
  • Στους πατριώτες  αξιωματικούς, οπλίτες και ναύτες που συνέχισαν τον αγώνα κατά  του ναζισμού – φασισμού στην Αίγυπτο από τους οποίους χιλιάδες κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από άθλιες συνθήκες, σε ερημικές περιοχές,  από τους Βρετανούς και τους συνεργάτες τους.
  • Στουςεκατοντάδες στρατιωτικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς,  που μαζί με τους χιλιάδες λαού αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ αντιστάθηκαν στους κατακτητές και απελευθέρωσαν την πατρίδα, γράφοντας τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.  

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος ήταν  το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1929 και των  αντιθέσεων,  μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα  του κόσμου, των αγορών και  των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ και των συμμάχων τους, ήταν  η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και είχε την καθοριστική συμβολή στη συντριβή του ναζισμού. Δεν μπορεί όμως να αποκρυφτεί η ιστορική αλήθεια ότι η ΕΣΣΔ με την αποφασιστική συμβολή των λαών της Ευρώπης και με την ανυπέρβλητη θυσία 20 εκατομμυρίων νεκρών Σοβιετικών συνέτριψε το φασισμό. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό με σημαιοφόρο την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο φασισμός, όπως τότε έτσι και σήμερα στηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από τμήματα του κεφαλαίου και αποτελεί γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Το κεφάλαιο επιλέγει – τοποθετεί πολιτικούς και κυβερνήσεις, όχι μόνο για να επιβιώσει αλλά για να συσσωρεύσει πλούτο. Όποτε όμως το κεφάλαιο και τάξη του, η αστική, συναντήσουν δυσκολίες, δεν έχουν πρόβλημα ακόμη και να εναγκαλιστούν και να αξιοποιήσουν φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες, οργανώσεις και μορφώματα, εξυπηρετώντας τα άνομα και αντιλαϊκά συμφέροντά του και προπαντός το δικό τους κέρδος. 

 Όσο οξύνονται τα προβλήματα για τις λαϊκές οικογένειες από τη νέα οικονομική κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, όσο δυναμώνουν τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, τόσο θα οξύνεται ο αντικομμουνισμός και η αξιοποίηση του φασισμού, ο οποίος αλλάζει μορφές και σχήματα προκειμένου να βρίσκει αποδοχή.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, καθώς προστίθενται νέες εστίες ανταγωνισμών  ανάμεσα στις ΗΠΑ –ΝΑΤΟ – ΕΕ, με Ρωσία –Κίνα.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των ανταγωνισμών είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς «αέρα στα πανιά» της Άγκυρας δίνει η απροκάλυπτη στάση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ξεκαθαρίζουν ότι σημασία έχει η διαφύλαξη της συνοχής απέναντι στη Ρωσία.

Ο εφησυχασμός, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού “τόξου”, για “κλίμα συνεργασίας”, δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για επικίνδυνους σχεδιασμούς με αρνητικές διευθετήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που πρέπει να συναντήσουν τη μαχητική εναντίωση του λαού μας.

Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους, καθώς σήμερα βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία με ευθύνη του ΝΑΤΟ και της καπιταλιστικής Ρωσίας αποδεικνύει ότι η ειρήνη που ευαγγελίζονται οι ιμπεριαλιστές είναι «με το πιστόλι στον κρόταφο».

Η γενίκευση του πολέμου από μια κλωστή κρέμεται στη Μ. Ανατολή, καθώς το Ισραήλ με τη στήριξη των  ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, βρίσκεται ένα βήμα από τη χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ευθυγραμμισμένα με την πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αποσιωπούν την επί δεκαετίες Ισραηλινή κατοχή και αναγνωρίζουν το “δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”. Όμως οι λαοί όλου του κόσμου παρακολουθούν αυτές τις μέρες τον στρατό του κράτους – δολοφόνου να σκοτώνει αμάχους, γυναίκες και μικρά παιδιά, να ισοπεδώνει πολυκατοικίες και νοσοκομεία. Τις συνέπειες της επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ την πληρώνουν οι λαοί της Παλαιστίνης, όπως και του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει τεράστια ευθύνη για την έμπρακτη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ, τόσο με την αποστολή της φρεγάτας Ψαρά στην περιοχή, όσο και με την αντίστοιχη ενεργή συμμετοχή των αμερικανονατοϊκών βάσεων και άλλων υποδομών της χώρας.

Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί ό,τι δικαιούται και να συνεχίσει τον αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Υλοποίηση της απόφασης της ελληνικής βουλής του 2015 και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, τώρα!

Οι γενικότερες εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των  κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας, αποκτά πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη, για:

  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια και τους πολέμους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.
  • Κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός εκτός συνόρων.
  • Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.
  • Αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του. 

                                                                                            26/10/2023

                                                        Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ