Παναττική Συγκέντρωση των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων  στην Αθήνα την Τρίτη 14 Νοέμβρη

Η ΚΕΘΑ και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις καλούν σε συγκέντρωση των οργανώσεων της Αττικής στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

στην Αθήνα την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ.

Η συγκέντρωση οργανώνεται στο πλαίσιο προετοιμασίας για τη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση συνταξιούχων που οργανώνεται στην Αθήνα, στις 24 Νοέμβρη, (πλατεία Κλαυθμώνος, 12 το μεσημέρι).

Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των συνταξιούχων είναι απάντηση στις διαχρονικές περικοπές καθώς, όπως σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, «όλες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων, από το έτος 2010, σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ, κάνουν τις συντάξεις μας πενιχρά επιδόματα και μαυρίζουν τη ζωή μας».

Μάλιστα, και στο νέο έτος, με την ακρίβεια να καλπάζει, η κυβέρνηση – όπως προεξόφλησε πρόσφατα –  προτίθεται να περιορίσει τις αυξήσεις μόλις στο 3%. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 740.000 συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» δεν θα λάβουν ούτε αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα.

Απέναντι σε αυτήν την προκλητική πολιτική οι συνταξιούχοι και μαζί τους οι απόστρατοι εμμένουν σταθερά σε γενικά και ειδικά του κλάδου αιτήματά τους. Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης. Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 – 2016. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ). Η σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% της σύνταξης του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.  Κατάργηση της κράτησης υπέρ Υγείας, αρχίζοντας άμεσα από τις επικουρικές και τις συντάξεις χηρείας κλπ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών της πρώτης λαϊκής κατοικίας. Καταβολή της εθνικής σύνταξης σε όλες τις συντάξεις. Να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, για την άμεση έκδοση των συντάξεων. Να επιστρέψει στις υπηρεσίες του το προσωπικό των ΕΔ & ΣΑ που καλύπτει τα αντίστοιχα κενά. Να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις των δικαιούχων από τη Θεσσαλία. Άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και δημιουργία ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Έντοκη επιστροφή από τα Μετοχικά ταμεία των ΕΔ (Μ.Τ.) των παρακρατήσεων του ν. 4093/12, από το 2015 και όχι μόνο από το 2021.Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των απωλειών μέχρι σήμερα, των αποθεματικών όλων των Ταμείων (psi, χρηματιστήριο κτλ.) που λεηλατήθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των προηγούμενων ετών.

11/11/23

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα