Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς των Ιμίων

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), τιμά τους νεκρούς των Ιμίων,

  • αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και
  • πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών,

καθώς και όλους όσοι μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους, η ΚΕΘΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη

την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 11.30 π.μ

Συμπληρώνονται 28χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ίμια μέσα στην οποία τα δύο ΝΑΤΟϊκά κράτη, Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν στα πρόθυρα πολέμου. Η κρίση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ, με παρατεταγμένα μια σειρά από πολεμικά μέσα των δύο πλευρών γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού. Οι τρεις τους αποτέλεσαν το ανθρώπινο «τίμημα» της κρίσης των Ιμίων.

Η κινητικότητα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων εντείνεται, στη σκιά των πολέμων που μαίνονται στη γειτονιά μας με βάση τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους αγωγούς και τους δρόμους μεταφοράς του εμπορίου. Αναφερόμαστε στον πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας στην Ουκρανία, στη σφαγή και το ξεσπίτωμα του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο που λέγεται Ισραήλ, αλλά και τον πόλεμο  στην Ερυθρά θάλασσα και στην Υεμένη με τις επιδρομές των ΗΠΑ και Βρετανίας.

Θέμα ημερών θεωρείται η εντολή απόπλου σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, για το «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εμείς απόστρατοι σήμερα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως αναπόσπαστο τμήμα τους, γνωρίζουμε, ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πολεμική επιχείρηση που εκθέτει το πλήρωμα της φρεγάτας του ελικοπτέρου και της ομάδας ΟΥΚ, σε σοβαρότατους κινδύνους! Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία, από πλευράς επικινδυνότητας για το πλοίο και το πλήρωμα του, δεν έχει καμιά σχέση με όλες τις άλλες μέχρι σήμερα στο πλαίσιο είτε ΟΗΕ, είτε και ΝΑΤΟ ή ΕΕ, με τις οποίες άλλωστε ήταν αντίθετη επίσης η ΚΕΘΑ.

Συνάδελφοι και φίλοι,

Η επιχείρηση στην Ερυθρά θάλασσα και όλες οι άλλες επιχειρήσεις μέχρι σήμερα για δουλειές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αποδεικνύουν για ποιο αληθινά λόγο ο λαός ξοδεύει δισεκατομμύρια. Ο Ελληνικός λαός, χρυσοπληρώνει εξοπλισμούς, όπως οι BELARA, τα RAFALE, τα F-35, όπως και οι τελευταίοι που ανακοινώθηκαν ότι έρχονται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από την ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη θάλασσα, μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό!

Ειδικά τις φρεγάτες που υποτίθεται ότι είναι για την άμυνα της χώρας, η κυβέρνηση τις στέλνει χιλιάδες μίλια μακριά για δουλειές ολότελα ξένες προς τον ελληνικό λαό. Έτσι εκτός των άλλων δημιουργείται έλλειμμα στην άμυνα της χώρας καθώς  αν χρειαστεί η φρεγάτα να επιστρέψει επειγόντως, θα απαιτηθεί ταξίδι ημερών, για να συμβάλλει στην άμυνα των συνόρων. Άλλωστε ο εφησυχασμός που καλλιεργείται σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, είναι έωλος με βάση και την ιστορική πείρα.

Ας θυμηθούμε όμως ακόμη, ότι όποτε η ελληνική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της ανέλαβαν αναβαθμισμένους ρόλους (όπως “καλή ώρα”) σε ιμπεριαλιστικά σχέδια στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος» (Κριμαία, Μ. Ασία, Κορέα, Κύπρος) πάντα ο λαός κατέληξε να είναι το θύμα.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, αν δεν βάλουμε εμπόδια σ’ αυτήν την επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών στην οποία συντάσσονται η κυβέρνηση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Κι ενώ η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των πλοίων σε αποστολές εκτός συνόρων, αδιαφορεί για τα μεγάλα προβλήματα του. Αδιαφορεί για τους ανεπαρκέστατους μισθούς, “πλεύσιμα”, υπερωρίες, νυχτερινά και πολλά άλλα. Αδιαφορεί για το γεγονός ότι τα καράβια λειτουργούν υποστελεχωμένα. Για το γεγονός ότι τα πληρώματα ζουν ολόκληρους μήνες μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους και μάλιστα σε αποστολές εκτός συνόρων, ή σε πολυάριθμες «συνεκπαιδεύσεις» ευρωΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών μονάδων.

Πιστεύουμε, ότι δεν επιτρέπεται να κινδυνέψει κανείς στρατιωτικός ή φαντάρος για χάρη των εφοπλιστών, του διεθνούς ή ελληνικού κεφαλαίου, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ για χάρη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή τους με άλλους ιμπεριαλιστές οπουδήποτε στη γη.

Το πατριωτικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η άμυνα των συνόρων και η εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού!

Σε ότι αφορά στα Ελληνοτουρκικά και παρά το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται τελευταία  με τις νέες συνομιλίες και “διαλόγους”, η Τουρκία δεν παραλείπει να διατυπώνει τις πάγιες διεκδικήσεις της, ενώ παράλληλα διατηρείται, η απειλή πολέμου (casus belli) από το 1995, όπως και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οι προ καιρού δηλώσεις του βουλευτή Άγγελου Συρίγου σχετικά με την «παρωχημένη» Συνθήκη της Λοζάνης, έδειξαν τι ετοιμάζεται!  

Συνάδελφοι, φίλες και φίλοι

Είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε όλοι μας, καθώς μεθοδεύονται σχέδια συνεκμετάλλευσης και άλλες επώδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο, με εμπλοκή των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Έχουμε καθήκον, και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, να αγωνιστούμε αποφασιστικά κόντρα στην πολιτική επώδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο, την πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, την πολιτική που κάνει τη ζωή μας και των οικογενειών μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό.

  • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εν ενεργεία συναδέλφων μας, που αναδεικνύουν οι συνδικαλιστικοί τους φορείς.
  • Δυναμώνουμε την επαγρύπνηση και την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και τους άλλους λαούς της περιοχής! Να σταματήσει η η σφαγή και το ξεσπίτωμα του λαού της Παλαιστίνης.
  • Καμιά εμπλοκή – συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! Να ακυρωθεί η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα!
  • Να γυρίσουν όλες οι ελληνικές μονάδες και οι επιτελείς από τις αποστολές στο εξωτερικό!
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας!
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση.

 29/1/2024

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα