79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την 9η Μάη, μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών! Είναι μέρα τιμής, μνήμης, για τα εκατομμύρια νεκρών που έπεσαν στη μάχη για την ήττα του ναζισμού. Μέρα που θυμίζει την άσβεστη προσφορά του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και των αντιστασιακών κινημάτων της Ευρώπης.

Στις 9η Μάη 1945 με τη συμφωνία της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας τελείωσε τυπικά ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη, ο πιο αιματηρός που γνώρισε η ανθρωπότητα. Ένας πόλεμος που κάλυψε 22 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ήταν οι νεκροί της Σοβιετικής Ένωσης.

Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους θυσιάστηκαν, βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Τιμάμε τους εκατοντάδες στρατιωτικούς, χωροφύλακες, αστυνομικούς, που μαζί με τους χιλιάδες λαού αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, αντιστάθηκαν στους κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους και συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα αγορών, εδαφών και σφαιρών επιρροής και της όξυνσής τους σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Η μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας αποκτήθηκε και χάρη στην ενίσχυση που της έδωσαν οι νικήτριες καπιταλιστικές δυνάμεις του Α` Παγκοσμίου Πολέμου, με σκοπό να τη στρέψουν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο πόλεμος ήταν δίκαιος από την πλευρά της ΕΣΣΔ που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής εξουσίας καθώς της φασιστικής κατοχής στη χώρα τους. Όμως από την πλευρά του φασιστικού Άξονα ήταν άδικος, ιμπεριαλιστικός, αρπακτικός πόλεμος.

Μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (1989-1991), ξεκίνησε μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξέχοντα ρόλο στη στρέβλωση της ιστορικής μνήμης παίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Πρωτοστατώντας στην αντικομμουνιστική υστερία, καθιέρωσε την 9η Μάη ως «Ημέρα της Ευρώπης», απαλείφοντας την «Ημέρα της Νίκης των Λαών»! Παράλληλα με διάφορα προγράμματα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την αντιεπιστημονική «θεωρία των άκρων», την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό. Σε μια σειρά χώρες, απαγορεύονται τα Κομμουνιστικά Κόμματα όπως και το ΚΚ Ουκρανίας, τα κομμουνιστικά σύμβολα, διώκονται αγωνιστές και αποκαθίστανται οι ναζιστές, τα Ες-Ες.

Οι κατάπτυστες προσπάθειες της ΕΕ, των αστικών τάξεων των χωρών της και των διάφορων αστικών κομμάτων που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, να συκοφαντήσουν τη Σοβιετική Ένωση και το σοσιαλισμό, για να αθωώσουν τον καπιταλισμό δεν θα περάσει.

Ο φασισμός γεννιέται στα σπλάχνα του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων. Άλλωστε και ο Χίτλερ αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη στήριξη γερμανικών, ευρωπαϊκών και μονοπωλίων των ΗΠΑ. Υποστηρίχθηκε δε από αυτά ακόμη και κατά την διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου. Μονοπώλια τα οποία μετά την λήξη του πολέμου ευνοήθηκαν από τα αστικά κόμματα και τα οποία μεσουρανούν στο καπιταλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα.

Οι απόστρατοι μαζί με το λαό έχουμε χρέος να στείλουμε πίσω στα λαγούμια τους, νοσταλγούς των χιτλερικών, τους ναζί, φασίστες και ρατσιστές, πολιτικούς απογόνους των δωσίλογων της κατοχής και των συνεργατών των ναζί.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από λαϊκές οικογένειες, είναι αναγκαίο να αγνοήσουν και να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του!

Στις μέρες μας, όπως και τότε, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, για το μοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ενεργειακών και εμπορικών δρόμων στρατηγικής σημασίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού εμπλέκει όλο και βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στέλνει οπλισμό και πυρομαχικά στην Ουκρανία, συμμετέχει με Φρεγάτα στο πολεμικό πεδίο στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ, παίζοντας με την ασφάλεια και τη ζωή του πληρώματος για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μονοπωλίων. Με την συμμετοχή αυτή ακόμα στηρίζει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Ο λαός μας οι απόστρατοι των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας απαιτείται να υψώσουμε ακόμα πιο δυνατά τη φωνή μας, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, των οποίων οι αρνητικές συνέπειες είναι μεγάλες, για το λαό μας και για όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Απαιτούμε:

  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους πολέμους των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ!
  • Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα ΎΔΡΑ από την Ερυθρά Θάλασσα.
  • Να ακυρωθεί η απόφαση για χρησιμοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας.
  • Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στη Ουκρανία.
  • Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός ή υπαξιωματικός έξω από τα σύνορα.
  • Να επιστρέψουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη χώρα, που την μετατρέπουν σε βατήρα επιθέσεων σε ξένους λαούς και την ίδια σε στόχο αντιποίνων.
  • Αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ.
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Αντιφασιστική Νίκη της 9ης Μάη 1945 δεν παραχαράσσεται, ούτε μπορεί να σβηστεί από την λαϊκή μνήμη! Θυμίζει στους παλιούς τα δεινά του πολέμου και διδάσκει στους νέους τα πολύτιμα διδάγματα για αποτελεσματικό αγώνα ενάντια στις αιτίες που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ώστε η ανάγκη των λαών για ειρήνη να γίνει πραγματικότητα.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, και τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους.

“Ζήτω η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών’’

8/5/2024

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα