50 χρόνια από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την εγκαθίδρυση της δικτατορίας 1967 – ‘74

Την 21η Απριλίου 1967 μια ομάδα επίορκων αξιωματικών με επικεφαλής τους Γ. Παπαδόπουλο, Στ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο, χρησιμοποιώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, κατέλυσαν πραξικοπηματικά την «δημοκρατική» τάξη της χώρας, με πρόφαση την απόκρουση «του κομμουνιστικού κινδύνου». Οι πραξικοπηματίες εφάρμοσαν το επιτελικό σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ», που είχαν συντάξει οι ίδιοι ως επιτελείς, με την εποπτεία των στρατηγών και με την έγκριση του Αρχηγού ΓΕΣ και του βασιλιά. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υποκίνησαν και στήριξαν την δικτατορία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους της εποχής, για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο στρατός κατέλαβε μια σειρά από καίρια σημεία της πρωτεύουσας (κυβερνητικά κτίρια, ΟΤΕ, ραδιόφωνο, κ.ά.). Έγινε αναστολή βασικών άρθρων του Συντάγματος και η χώρα κηρύχθηκε σε «κατάσταση πολιορκίας». Η συνέχεια γνωστή: φυλακές, εξορίες, βασανισμοί χιλιάδων πατριωτών, όχι μόνο κομμουνιστών αλλά κάθε δημοκράτη πιθανού αντιπάλου της χούντας. Τα κόμματα απαγορεύτηκαν. Επιβλήθηκε λογοκρισία. Τελευταία πράξη του έργου της δικτατορίας ήταν το πραξικόπημα στην Κύπρο, με συνέπεια την εισβολή των Τούρκων και εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες αγνοούμενους και έκτοτε μεγάλο μέρος της Νήσου υπό κατοχή.

Η χούντα δεν ήταν μόνο «ξενοκίνητη», όπως συνηθίσαμε να λέμε επί χρόνια. Αριθμός μονίμων, τότε, στελεχών του στρατού έχουν τις ευθύνες τους! Όμως οι ΕΔ σαν φορέας, παράλληλα με την αντιμετώπιση του «από Βορρά κινδύνου», έπαιζαν έναν ακόμα βασικό ρόλο, που τους είχε ανατεθεί μετεμφυλιακά: την προστασία του συστήματος και των αξιών της καθεστηκυίας τάξης. Ο μηχανισμός λειτουργούσε επί χρόνια. Οι πολιτικοί της καθεστηκυίας τάξης και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης «δημοκρατικής» τάξης, γνώριζαν αυτούς τους ρόλους, τους συντηρούσαν, επομένως έχουν και ευθύνες. Σήμερα ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για το σύνθετο, διαρκές και κάθε άλλο παρά «στιγμιαίο» έγκλημα.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα στελέχη τους έχουν κατασυκοφαντηθεί στο σύνολό τους για το πραξικόπημα και την ανωμαλία 1967-1974. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι πολλοί Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί και των τριών κλάδων των Ε.Δ. αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχθηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια.

Πενήντα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας τα συμπεράσματα από την εποχή εκείνη μένουν αναξιοποίητα:
• Το Κυπριακό οδηγείται σε μια ενδοτική και μη αποδεκτή λύση.
• Η χώρα πάλι βρίσκεται μπλεγμένη βαθιά στα πολεμικά, ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την Μ. Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αμφισβητούνται έντονα τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα.
Αποδεικνύεται διαχρονικά, ότι ούτε η παρουσία της νατοϊκής αρμάδας και της ευρωενωσιακής «φρόντεξ» στο Αιγαίο, ούτε οι βάσεις και οι Ένοπλες Δυνάμεις που συνεχίζει να παρέχει η χώρα στη διάθεση των λυκοσυμμαχιών, όπως και αυτή η ίδια η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν της εξασφαλίζουν κανένα «εθνικό» συμφέρον. Αντικειμενικά την φέρνουν όλο και κοντύτερα στην εμπλοκή της σε πόλεμο.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν να υφίστανται όλο και πιο βαριά μέτρα σε βάρος τους, οφείλουν να προβληματιστούν γύρω από τα διδάγματα της ιστορίας:
• Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!
• Να αγνοήσουν και να απομονώσουν την ναζιστική, εγκληματική Χρυσή Αυγή, που εκμεταλλεύεται την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν καταντήσει τον λαό οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για να σπείρει το δηλητήριό της εκθειάζοντας τους δικτάτορες, διαδίδοντας τα δήθεν «επιτεύγματα» της χούντας. Εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ κρύβει ότι τα θέλει σε ρόλο μηχανισμού καταστολής ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, όπως ακριβώς έπραξε η χούντα την 21η Απριλίου 1967.
• Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του. Αυτό που λέγεται «αντικομουνισμός» αλλά αντιμάχεται ευρύ φάσμα πολιτικών, ήταν και τότε, είναι και σήμερα, ο δούρειος ίππος κατά της δημοκρατίας, των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμώντας όσους αντιστάθηκαν, φυλακίσθηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας πρόκειται ανήμερα της επετείου να καταθέσει λίγα λουλούδια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο πρώην ΕΑΤ / ΕΣΑ στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – ’74 και καλεί
συναδέλφους και φορείς συναδέλφων να αποτίσουν επίσης φόρο τιμής!
Ώρα προσέλευσης 10.30

 

20 – 4 – 2017

Η γραμματεία της ΚΕΘΑ