Κάλεσμα Συμμετοχής Στήν 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν σταματούν να ανάβουν νέες εστίες πολέμου σ’ όλο τον κόσμο. Η νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, απ’ τη μεριά των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας της Γαλλίας, που στηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, δεν έχει καμία σχέση με τα προσχήματα που επικαλούνται για μια ακόμη φορά, όπως τόσες φορές στο παρελθόν.

Πραγματικός τους στόχος είναι ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, των σφαιρών επιρροής, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών μ΄ άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία, με κυβερνήσεις που δεν τους είναι αρεστές. Η όξυνση αυτών των ανταγωνισμών και η τεράστια συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, με θύματα τους λαούς, που θα πληρώσουν με τη ζωή και τον ξεριζωμό τους, αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η επιθετική στάση της Τουρκίας με τις παραβιάσεις ,τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, τις απειλές ,δεν είναι «καρπός εσωτερικών προβλημάτων» ,είναι αξιώσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών και παζαριών στη περιοχή. Οι ανταγωνισμοί των κυρίαρχων τάξεων των δύο χωρών δεν είναι υπόθεση των γειτονικών λαών .Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους και κάθε βήμα ένταξης στο «παιχνίδι» εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους.

Η κυβέρνηση κι όλα τα κόμματα – φορείς που συντάσσονται στη γραμμή της «ευρωατλαντικής πορείας» φέρουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους μετατρέποντας την σε ένα τεράστιο ορμητήριο –βάση εξόρμησης. Όλα παραχωρούνται στους ιμπεριαλιστές όποτε τα χρειαστούν! Η χώρα διαθέτει εκτός από τις ξένες βάσεις, αεροδρόμια λιμάνια, κάθε είδους υποδομή της χώρας, ακόμη τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα. Ευνόητο είναι επίσης, ότι οι βάσεις και η χώρα που τις φιλοξενεί γίνονται στόχοι, για όσους δέχονται τις επιθέσεις των ιμπεριαλιστών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, συμμετέχει με στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και άλλο εξοπλισμό σε 12 πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων. Στέλνονται δηλαδή στους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πολύ μακριά από το Αιγαίο, και τα χερσαία σύνορα της χώρας, όπου και προορίζονται να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σύννεφα πολέμου έχουν μαζευτεί στον ορίζοντα της χώρας μας. Ο ορατός αυτός κίνδυνος κάνει επιτακτική την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης και ετοιμότητας του αντιιμπεριαλιστικού –αντιπολεμικού κινήματος.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιτρέπει κανενός είδους εφησυχασμό.
Πριν 55χρόνια ο Γρηγόρης Λαμπράκης με το παράδειγμά του μας έδειξε το δρόμο του αγώνα! Μας έμαθε ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες ενός αποφασισμένου Λαού. Στις 21 Απριλίου 1963 παρά την κυβερνητική απαγόρευση της πρώτης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, τις συλλήψεις και τους τραυματίες, αυτός με λίγους συνοδοιπόρους πορεύτηκε το δρόμο της Ειρήνης. Αυτό το δρόμο τον συνεχίζουμε και εμείς σήμερα.
Εμείς οι απόστρατοι στρατιωτικοί, που αποτελούμε την ΚΕΘΑ, δεν μπορούμε παρά να δώσουμε το αγωνιστικό μας παρόν, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης. Σηκώνουμε κι εμείς τη σημαία του αγώνα, συνεχίζοντας να αποκαλύπτουμε ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, είναι που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Συντονίζουμε το αγωνιστικό μας βήμα με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό, λαϊκό κίνημα.

Καλούμε τους αποστράτους τόσο των Ενόπλων δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας να πάρουν μέρος στην 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που διοργανώνει στην Αθήνα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), τιμώντας τον άξιο μαχητή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας,

την Κυριακή 13 Μαΐου
• 08.00 Τύμβος Μαραθώνα – Τελετή Έναρξης, ακολουθούν κατά τόπους ενδιάμεσες στάσεις,
• 18.30 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Τερματισμός και Συγκέντρωση.

Τους καλούμε να διατρανώσουμε ότι:

  • Αγωνιζόμαστε κατά του δηλητήριου της ξενοφοβίας, του ρατσισμού της μισαλλοδοξίας που σπέρνει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής υψώνοντας έτσι τείχος για την απομόνωσης της.
  • Απαιτούμε να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Κανένας Έλληνας στρατιωτικός σε αποστολές εκτός συνόρων.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και οι βάσεις του θανάτου από την Ελλάδα.
  • Αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

11/5/2018
Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα ΚΕΘΑ