Η πρόταση της κυβέρνησης για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη γεννάει τεράστιους κινδύνους

Οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και η Ρωσία διαγκωνίζονται για καλύτερη θέση στο τραπέζι του μοιράσματος της πίτας του ορυκτού πλούτου της περιοχής και των δρόμων μεταφοράς του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζοντας πολιτικά τον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ εμφανίστηκε αποφασισμένη να τον συνδράμει και στρατιωτικά, με την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή σε πολυεθνική δύναμη κάτω από την σημαία της ΕΕ.

Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που εμπλέκει πιο βαθειά τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Απ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για τον λαό μας αλλά και για τους λαούς της περιοχής.

Εμείς όλοι οι απόστρατοι αλλά και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί πρέπει να αναρωτηθούμε, τι έχει να κερδίσει  ο Ελληνικός λαός από μια στρατιωτική εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη.

Θα είναι το ίδιο και το αυτό, που κέρδισαν από τις άλλες 12 μέχρι σήμερα στρατιωτικές αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων. Κανένα όφελος για τον λαό, παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, και την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Με τέτοιους σκοπούς, δεκαετίες τώρα η ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε σχέδιο του ιμπεριαλισμού έχει να επιδείξει μόνο εθνικές καταστροφές (1922, 1974), αμφισβήτηση συνόρων με το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου.

Έχει να επιδείξει επιβολή μνημονίων οικονομικής εξαθλίωσης του λαού μας, με δαπάνες κάθε χρόνο που αγγίζουν τα 4,2 δις ευρώ για ΝΑΤΟικές ανάγκες. Έχει να επιδείξει τη μετατροπή της χώρας μας σε βατήρα πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εναντίον άλλων λαών, ενώ ταυτόχρονα την μετατρέπει σε στόχο πρώτης γραμμής σε τυχόν αντίποινα των αντιπάλων.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ υπονομεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι στη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας.

Συνάδελφοι, η πείρα μάς διδάσκει ότι πάντα η κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση ενάντια στους λαούς, όπως και στην περίπτωση της Λιβύης, δεν γίνεται για την ευημερία τους, την ειρήνη και την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Ο πραγματικός στόχος ήταν και θα είναι η διασφάλιση νέων αγορών, πηγών και δρόμων μεταφοράς υδρογονανθράκων και πάντα για την εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Εμείς στην ΚΕΘΑ διατρανώνουμε την αντίθεση μας στα σχέδια του ιμπεριαλισμού για αιματοκύλισμα των λαών της περιοχής προς όφελος της κερδοφορίας του. Καταδικάζουμε την Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις! Καλούμε τους συναδέλφους να διαδηλώσουμε εναντίον της την ημέρα ψήφισής της από τη βουλή και διεκδικούμε:

  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις της χώρας.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί μας από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ- ΕΕ.

18/1/2020

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)