Όλοι στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη

Εμείς απόστρατοι της “Κίνησης για την Εθνική Άμυνα” (ΚΕΘΑ) νιώθουμε βαριά την ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας, στους συγγενείς, στους φίλους, μα πιο βαριά απέναντι στα νέα παιδιά, που εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις οδηγούν σχεδιασμένα στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας. Έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, με πρώτο στόχο το νέο κατασκεύασμα “Βρούτση” της κυβέρνησης της ΝΔ, για την κοινωνική ασφάλιση.

Το υπό διαβούλευση ν/σ, είναι βασισμένο στους παλαιότερους νόμους “Βρούτση” (ν.4093/2012) και “Κατρούγκαλου” (ν.4387/2016), διατηρεί την βασική φιλοσοφία τους ενισχύοντας συγκεκριμένες διατάξεις τους. Με τις προβλέψεις του απαξιώνει περαιτέρω την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς να εγγυάται ούτε το σημερινό, χαμηλό επίπεδο των συντάξεων, ωθώντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ενδεικτικά το νομοσχέδιο, εφόσον κατατεθεί, όπως είναι στη διαβούλευση:

  • Επιφυλάσσει στα παιδιά μας, που εργάζονται σήμερα με μερική απασχόληση, εργάσιμο «βίο» 62 ολόκληρων ετών, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη! Και αυτά πάλι μόνο εφόσον δεν μεσολαβούν περίοδοι ανεργίας.
  • Αφήνει ακέραιες τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, τις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας, από το 2010. Διατηρεί επίσης τις περικοπές του ν. “Κατρούγκαλου”  που αφορούν την περίοδο 2016 – 2019 και προσθέτει νέες (της “θετικής” προσωπικής διαφοράς).
  • Τα ποσά που είχαν περικοπεί σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση από την απαράδεκτη περικοπή του ν. “Κατρούγκαλου”, (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ), δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019.
  • Διατηρεί την κατάργηση των τριών δώρων του “νόμου Βρούτση”, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση της “πιλοτικής” δίκης των αναδρομικών που εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μόλις στις 10 – 1 – 2020. Ακόμα και η κουτσουρεμένη λεγόμενη «13η σύνταξη» εξαφανίζεται.
  • Διατηρεί τον διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε δύο διακριτά μέρη (εθνική και ανταποδοτική), με το κράτος να εγγυάται μόνο την “εθνική”.
  • Ολοκληρώνει την ενοποίηση που άρχισε ο ν. “Κατρούγκαλου” καταργώντας όλα τα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης καθώς και τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).
  • Διατηρεί τον επανϋπολογισμό των “παλαιών” συντάξεων.
  • Διατηρεί τις μειώσεις των κατωτάτων ορίων στις κύριες συντάξεις (από 492€ σε 384 και 345 € αντίστοιχα) και την κατάργηση των κατωτάτων ορίων στις επικουρικές συντάξεις, που επέβαλε ο ν. “Κατρούγκαλου”.
  • Μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 2% σε 0,50% από τα 40 έτη και άνω, πλήτωντας μεταξύ άλλων αποστράτους επικίνδυνων ειδικοτήτων με διπλά συντάξιμα (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι, ειδικών δυνάμεων, ΟΥΚ), προκαλώντας αντικίνητρο παραμονής στο στράτευμα εν ενεργεία προσωπικό.
  • Προετοιμάζει μέσω του θεσμού της “προαιρετικής επικουρικής σύνταξης”, την ιδιωτικοποίησή της από 1-1-2021, αφού προβλέπει “προαιρετική ένταξη” στην επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.
  • Διατηρεί τον θεσμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου.

Η Κοινωνική Ασφάλιση Αφορά τη Ζωή μας

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τις συντάξεις! Αφορά επίσης την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τα φάρμακα, τα εμβόλια των παιδιών, τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Αφορά ολόκληρη τη ζωή μας!

Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε όλους όσους αντιτίθενται στο ν/σ και τους καλούμε να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, μαζί με τα εργαζόμενα ή άνεργα παιδιά μας. Συμπορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα με δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, συλλόγους εργαζομένων και συνταξιούχων και βροντοφωνάζουμε:

Όλοι στην απεργία την Τρίτη 18 Φλεβάρη

Σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια 10:30 π.μ.

Προσυγκέντρωση στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 10.00,

μαζί με άλλες οργανώσεις συνταξιούχων

Διεκδικούμε:

• Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο.

• Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν.

• Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

• Κατάργηση της αύξησης των Ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

• Επαναφορά συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

• Κατώτερη σύνταξη στα 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600€.

• Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

13/2/2020

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

(ΚΕΘΑ)