Πετάμε τη “μάσκα της σιωπής” κ. Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας

Στις 15 Απρ. 2020, με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε η έκτατη σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι και τα μέσα, με τα οποία η λυκοσυμμαχία θα συμβάλλει στη στήριξη των κρατών – μελών της εναντίον του κορονοϊού. Συμφώνησαν όλοι ότι οι δυνατότητες άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ έναντι του συνόλου των απειλών είναι ισχυρός. Νωρίτερα ο γ.γ. του, κ. Στόλτενμπεργ, τόνισε ότι η συνεργασία με την ΕΕ έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της για τον έλεγχο της Μεσογείου και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Ένα κατάπτυστο σχέδιο, από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα SNMG 2 στο Αιγαίο και εγκλώβισε στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η σύνοδος αυτή αντί να στηρίξει τα κράτη-μέλη της, όπως ήταν το θέμα της, ζητά από τα κράτη την ενίσχυση της αρμάδας του Αιγαίου για τον καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Με αφορμή την πανδημία βλέπουμε να αναβαθμίζονται και να ενισχύονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο.

Την προηγούμενη ημέρα στα πλαίσια της συνόδου ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «…έχουμε μια πιο επιθετική Ρωσία, η παγκόσμια ισορροπία ισχύος έχει μεταβληθεί με την άνοδο της Κίνας, άρα όλες οι προκλήσεις ασφαλείας κάθε άλλο παρά εξαφανίστηκαν με την έλευση του κορονοϊού». Μας λέει δηλαδή ότι με το πρόσχημα της πανδημίας αναβαθμίζουμε το ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Επίσης, μας διαβεβαιώνει «ότι οι επιχειρήσεις των συμμάχων θα συνεχιστούν κανονικά σε Αφγανιστάν, Κόσσοβο, στις Βαλτικές χώρες και την Ανατ. Ευρώπη. Συνεχίζεται η αεροναυτική άσκηση σε Μεσόγειο και Αιγαίο και έχει ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ σε Μέση Ανατολή, στη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική, όπου έχει αναπτύξει δυνάμεις». Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να σταλεί εκεί και Ελληνικό μάχιμο στρατιωτικό τμήμα. Συνεχίζει ότι «στηρίζει την Τουρκία με τη μεταφορά ισπανικών Patriot, με εναέριες περιπολίες κ.α.» Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και η «πολύτιμος σύμμαχος» προκλητικά παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αφού δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν πτήσεις, μέσα σε 17 λεπτά, πάνω από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και σε μικρότερες νησίδες.

Ο Υπουργός Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πριν τη Σύνοδο ότι όλοι πρέπει να φορέσουμε τη «μάσκα της σιωπής». Παρά τη δραματική κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη προσωπικού, δήλωσε στη συνέχεια με έπαρση ότι θα διανείμει «σακουλάκι με γάντια, μάσκα και αντισηπτικά» στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στα πλαίσια της πανδημίας. Η δήλωση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες των στρατευμένων ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή για την προστασία τους. Όμως, ο Υπουργός δεν έκανε καμιά κουβέντα για τις δεκάδες καταγγελίες των στρατευμένων για το θέμα αυτό. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις μας στην τήρηση των μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση του ιού.

Τη στιγμή που σε ολόκληρο τον κόσμο εξαπλώνεται ο Covid-19 με τον αριθμό των θυμάτων να μεγαλώνει, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να στηρίξει την ναυτική επιχείρηση με την ψευδεπίγραφη επωνυμία “IRINI” της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ειρήνη των ιμπεριαλιστών είναι η προετοιμασία για τον επόμενο πόλεμό τους. Η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση αυτή με ένοπλες δυνάμεις και θέτει στη διάθεσή τους τη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Πρόκειται για μια πραγματική ναυτική επιχείρηση αποκλεισμού της Λιβύης με πρόσχημα τη διακίνηση όπλων. Στην πράξη αποσκοπούν στο γενικότερο έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των αγορών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σε αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η δημιουργία ΝΑΤΟϊκού κέντρου «αντιαεροπορικής-αντιπυραυλικής αριστείας» στη Σούδα. Βλέπουμε να συνεχίζεται η εμπλοκή της χώρας μας όλο και πιο βαθιά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε μια δύσκολη περίοδο που τα μεγάλα στρατιωτικά κονδύλια της συμμετοχής μας σε αποστολές ΕΕ και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να τα διαθέσουν για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας μας και για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με το πρόσχημα αυτό οι καπιταλιστές θέλουν οι λαοί να ζήσουν ανελεύθεροι, με περισσότερη εκμετάλλευση και αλλοτρίωση των εργαζομένων, με κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και το ψαλίδισμα των εργατικών τους δικαιωμάτων. Σχεδιάζουν ένα νέο κράτος που θα επιβάλλει σιωπή νεκροταφείου, θα μεγαλώσει την εξουσία του, με αυταρχισμό και καταστολή. Απώτερος σκοπός τους είναι να υποτάξουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα και να ελεγχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στον «καπιταλιστικό κανιβαλισμό» που έρχεται.

Πετάμε τη «μάσκα της σιωπής» κ. Υπουργέ, μένουμε δυνατοί και διεκδικούμε με κάθε τρόπο όσα μας παίρνετε πίσω. Αντιστεκόμαστε και κερδίζουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Σοφικίτης Μιχάλης

Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.