Εργατική Πρωτομαγιά 2020 Να μην πληρώσει ξανά ο λαός

Οι απόστρατοι της ΚΕΘΑ τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944. Τιμάμε όλους όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Θυμόμαστε πάντα ότι, στο πέρασμα του χρόνου, ό,τι κέρδισε ο εργαζόμενος κερδήθηκε με αγώνες, θυσίες και νεκρούς!

Σε συνθήκες πανδημίας, οι κίνδυνοι για την υγεία αλλά και την ίδια την ζωή του λαού είναι τεράστιοι. Οι δομές δημόσιας υγείας, καταρρακωμένες διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, κλήθηκαν να την αντιμετωπίσουν! Ο λαός χρεώνεται την «ατομική» ευθύνη της προστασίας του, ενώ αποκρύπτεται η τεράστια κρατική ευθύνη για την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πανδημία έριξε τις μάσκες του απάνθρωπου συστήματος που ζούμε. Αποδείχτηκε ότι η ανθρώπινη υγεία και ζωή δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο κυνήγι του κέρδους. Είναι ενδεικτική η τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στην πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, όπου θάβουν τους νεκρούς σε ομαδικούς τάφους.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων που ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους σε δύσκολες συνθήκες.

Αγωνιζόμαστε για να μην παραμείνουν και μονιμοποιηθούν τα “έκτακτα” αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν την περίοδο του κορονοϊού. Ο λαός έχει πληρώσει τα πάντα, να μην πληρώσει ξανά! Να πληρώσουν όσοι θησαύρισαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κρίση και μέσα στην ανάπτυξη.

Η πανδημία αποκαλύπτει για ακόμα μια φορά τον πραγματικό χαρακτήρα των λυκοσυμμαχιών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ούτε προστασία, ούτε αλληλεγγύη προσφέρουν στους λαούς όλου του κόσμου και το δικό μας. Η Ε.Ε. δεν προστάτεψε τα δημόσια συστήματα υγείας των χωρών – μελών της, ούτε τα δικαιώματα των πολιτών τους. Αντίστοιχα το ΝΑΤΟ σε συνθήκες πανδημίας σχεδιάζει νέες επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Ο ελληνικός λαός χρυσοπληρώνει την συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις και ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!

Διεκδικούμε άμεση διακοπή της συμμετοχής τμημάτων των ελληνικών ΕΔ εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Έτσι θα εξοικονομηθούν κονδύλια για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω, να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των λαϊκών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.

•  Επίταξη μονάδων υγείας και ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα. Να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς πληρωμή από τους ασθενείς.

Διεκδικούμε για τους εν ενεργεία συναδέλφους και την στρατευμένη νεολαία:

  • Να τηρούνται όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στις μονάδες, με μείωση του αριθμού των ατόμων που συνωστίζονται σε θαλάμους, αίθουσες ενημέρωσης, μεταφορικά μέσα.
  • Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα οικήματα, προκειμένου να μεταφερθούν στρατευμένοι. Να επιταχθούν ιδιωτικά λεωφορεία και των ΚΤΕΛ για  τη μείωση του συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις των στρατευμένων.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων.
  • Να χορηγούνται σε επαρκή ποσότητα είδη καθαριότητας και ατομικών αντισηπτικών υλικών.
  • Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη μέρα. Να μην πληρώσει ο λαός την επερχόμενη οικονομική κρίση. Διεκδικούμε ζωή με δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.

Αγωνιζόμαστε για να βγει ο λαός μας δυνατός από την πανδημία και να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή με πραγματική ειρήνη. Προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής ειρηνικής ζωής είναι: Όχι στην εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους! Να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε άλλη αμερικανονατοϊκή βάση στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ!

Συντονίζουμε το βήμα μας με τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

Συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά μας, εργαζόμενους και ανέργους που  αγωνίζονται και διαμαρτύρονται!

28/4/2020

Η Γραμματεία της  Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)