ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Διαδηλώνουμε για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού

Οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα για τη καταδίκη και φυλάκιση των ναζί εγκληματιών της «ΧΑ», απέδειξαν, ότι ο λαός, όταν δεν περιμένει άβουλος τις εξελίξεις, μπορεί να γίνει ο πραγματικός “εισαγγελέας” για το δίκιο του.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι απόστρατοι της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, συνεχίζουν ακάθεκτα τον αγωνιστικό τους βηματισμόενάντια στην εντεινόμενη, πολυεπίπεδη, κυβερνητική επίθεση σε βάρος μας.

Η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη έμμεσα ή άμεσα από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, αφενός εμπλέκει τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα όλο και βαθύτερα σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αφετέρου, εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί να φορτώσει και τη νέα οικονομική κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Τις προηγούμενες μέρες ο αγωνιζόμενος λαός μας κατάγγειλε την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του γγ του ΝΑΤΟ στη χώρα. Τώρα ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ακόμα μια φορά, για την εξασφάλιση της υγείας, του ψωμιού και των δικαιωμάτων του λαού.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Ελληνικός λαός έζησε μέσα στη φτώχεια, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια. Με την εμφάνιση της πανδημίας, τηρώντας με υπευθυνότητα τους κανόνες των ειδικών, κέρδισε την υγεία του και έδωσε όλο το χρόνο στην κυβέρνηση για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας μπροστά στο νέο κύμα και στο χειμώνα. Παρ’ όλα αυτά όμως η κυβέρνηση πραγματοποίησε μηδαμινές και πάντως αναντίστοιχες με την πανδημία, προσλήψεις προσωπικού υγείας, καθώς είχε άλλες προτεραιότητες.

Πιστή στις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, έκανε «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας. Έτσι η μετακίνηση των εργαζομένων με ΜΜΜ γίνεται σα “σαρδέλες”, ενώ διατέθηκαν πολύ καθυστερημένα και ελάχιστα επιπλέον λεωφορεία! Τα παιδιά και τα εγγόνια μας με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς, στοιβάζονται σε τάξεις κλουβιά, με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών, με υποτυπώδη καθαριότητα.

Την ίδια στιγμή, που για την κυβέρνηση η προστασία της ζωής και της υγείας του λαού θεωρείται κόστος, την ίδια στιγμή δίνει το 2% του ΑΕΠ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πακτωλό χρημάτων στη μεγάλη εργοδοσία. Για το λαό η κυβέρνηση ετοιμάζει περιορισμό συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και νέα μέτρα καταστολής απέναντι στις όποιες λαϊκές διεκδικήσεις. Με πρόσχημα και την πανδημία, ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα για την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ συνολικά πλανάται το φάσμα της ανεργίας και της φτώχειας.

Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε. Η σταθερή εργασία, η σύνταξη, η κοινωνική ασφάλιση, η δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια που τα πληρώναμε αδρά σε όλη μας τη ζωή, είναι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες, προκειμένου να μας εξασφαλίσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δε θα τις αφήσουμε να γίνουν βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους .

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήρια και εντείνουν τη δράση τους,για να ακουστεί δυνατά το κάλεσμά τους:

«Τώρα αγώνας μαζικός για την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του!».

Καταδικάζουμε την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής όπως εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα με την ψήφιση από την κυβέρνηση της ΝΔ του νέου νόμου για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων! Καλούμε τους απόστρατους να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια όλης της χώρας και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, να μην πληρώσουμε ξανά την νέα οικονομική κρίση και προπαντός να μην πληρώσουμε την αδιαφορία τους για την υγεία τη δική μας, των παιδιών και των εγγονιών μας.

Στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Οκτώβρη στο Σύνταγμα 6.30 μ.μ.

(Προσυγκέτρωση αποστράτων 6 μ.μ. στα Προπύλαια).

Διεκδικούμε:

  • Να επιστραφούν με ανακεφαλαιοποίηση όλα τα “κλεμμένα” με το psi και το χρηματιστήριο, αποθεματικά των Ταμείων μας.
  • Επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Κάλυψη των απωλειών άμεσα δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής, είναι υποχρέωση του κράτους.
  • Άμεση ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μονίμων στην Υγεία και την Παιδεία. Άμεση ενίσχυση τους σε εξοπλισμό και υποδομές.
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων.
  • Μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για τους εν ενεργεία συναδέλφους μας και εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
  • Όχι στις δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς, που είναι σε βάρος των κοινωνικών παροχών.

Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα

11/10/2020