Για την απεργία της 26ης Νοέμβρη

Καθημερινά στα απογευματινά δελτία ενημέρωσης για την πανδημία, οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, καταδεικνύουν με τον τραγικότερο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα αρνητικά ρεκόρ, κάθε μέρα που περνά καταρρίπτουν το ένα το άλλο. Η κυβέρνηση αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης, όπως στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στα σχολεία, επέλεξε να επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου όργιο καταστολής, τρομοκράτησης και εκφοβισμού των πολιτών, προμηνύοντας το τι θα ακολουθήσει σε όσους τολμούν να διεκδικήσουν ακόμη και τα αυτονόητα.

Αντί να προχωρήσουν άμεσα στην ουσιαστική επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, παζάρευαν μέχρι την ύστατη στιγμή με τους μεγαλοκλινικάρχες τα κέρδη τους. Αντί να ενισχυθούν εγκαίρως τα δημόσια νοσοκομεία με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στο δεύτερο κύμα, έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους, σε εθελοντικές μετατάξεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο καθώς και σε ανεπαρκείς προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί ο κρατικός προϋπολογισμός  για το  2021, καθώς προβλέπει τσεκούρι στις δαπάνες για την υγεία 572 εκατομμύρια ευρώ.  Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκει και με το παραπάνω λεφτά για να χρυσώσει ξανά τους κλινικάρχες, να προχωρήσει το άνοιγμα νέων «χρυσοφόρων» πεδίων για το κεφάλαιο στην Υγεία. Το έγκλημα απέναντι στην υγεία του λαού συνεχίζεται και πρέπει να βρει απέναντί του αποφασιστικά τον λαό.

Την ώρα που οι πολιτικές της κυβέρνησης, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φέρει τη χώρα μας να φιγουράρει στην προτελευταία θέση στην πανευρωπαϊκή κατάταξη για τις δαπάνες στην υγεία, την ίδια ώρα κρατάει σταθερά τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, δαπανώντας 4,5 δις ευρώ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Εν τω μεταξύ μέσα στην πανδημία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.  Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 10ωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση των νόμιμων υπερωριών, επέκταση της δουλειάς την Κυριακή, μέτρα που χτυπούν τη συνδικαλιστική οργάνωση και την απεργία, θέτουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες και τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων.

Συνάδελφοι   

Απέναντι σ’ αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που γίνεται στο όνομα της πανδημίας, θυσιάζοντας την υγεία του λαού και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο βωμό του κέρδους  και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, δεν θα πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι.

Δεν  πρέπει να αφήσουμε να περάσει στη συνείδηση  μας, ο φόβος, η απαισιοδοξία και η λογική της αναστολής  των διεκδικήσεων.  Έχουμε ευθύνη να κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας, για να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα τα δικά μας και των παιδιών μας, προσαρμόζοντας τους αγώνες μας στις έκτακτες συνθήκες πανδημίας και όχι να τους βάλουμε στον πάγο. 

Ενώνουμε τη φωνή μας στις 26 Νοέμβρη μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του λαϊκού κινήματος, με τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, τις Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα, για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:

 • Πραγματική και ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας
 • Άμεση ενίσχυση του προσωπικού με προσλήψεις μονίμων για την δημόσια και δωρεάν Υγεία και την Παιδεία. Άμεση ενίσχυση τους σε εξοπλισμό προστασίας και υποδομές. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
 • Άμεση αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ με πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού.
 • Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση και δωρεάν internet. Τα σχολεία να ανοίξουν με 15 μαθητές στις τάξεις. Προσλήψεις σε σχολικές καθαρίστριες.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.
 • Μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για τους εν ενεργεία συναδέλφους και τα στρατευμένα παιδιά μας, με εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
 • Να επιστραφούν με ανακεφαλαιοποίηση όλα τα «κλεμμένα» με το psi και το χρηματιστήριο, αποθεματικά των Ταμείων μας.
 • Επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Κάλυψη των απωλειών άμεσα δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης.
 • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής, είναι υποχρέωση του κράτους.
 • Όχι στις δαπάνες για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς, που είναι σε βάρος των κοινωνικών παροχών, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

23/11/2020

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα