ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά κι εφέτος τους νεκρούς των Ιμίων:

  • Αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη,
  • Αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και
  • Πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών.

καθώς και όλους όσους μέχρι σήμερα δώσανε τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειας τους, αντιπροσωπεία της ΚΕΘΑ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της λ. Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 12.30.

Εδώ κι ένα χρόνο, 25 χρόνια μετά τη ζοφερή εκείνη νύκτα στις βραχονησίδες των Ιμίων, η τουρκική επιθετικότητα κορυφώθηκε, με αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα, ότι αυτή η στάση της γειτονικής και “συμμάχου” χώρας στο ΝΑΤΟ, γίνεται με την ανοχή, αν όχι με  την ενθάρρυνση των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. Αποκαλύφθηκε περίτρανα η αλήθεια, ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν να πείσουν το λαό, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Αντίθετα, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, για κυριαρχία σε πηγές και δρόμους μεταφοράς υδρογονανθράκων, επιδιώκουν με κάθε τίμημα να διατηρήσουν την Τουρκία στην επιρροή τους, αποτραβώντας την από εκείνη της Ρωσίας. Παράλληλα προωθούν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο μακριά από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.  Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ειδικά το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα μέλη του και θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πάγια τακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, να εμπλέκουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φέρνοντας πιο κοντά στον λαό τον κίνδυνο ενός γενικότερου πολέμου. Στέλνει τμήματα των Ένοπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και επιχειρήσεις εκτός συνόρων, αδυνατίζοντας αντικειμενικά την άμυνα της χώρας. Μάλιστα προχωράει σε νέες «αγορές του αιώνα» εκπληρώνοντας με συνέπεια, όπως και οι προκάτοχοί της, τους Νατοϊκούς στόχους, που προβλέπουν αφενός το 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας να διατίθεται σε στρατιωτικές δαπάνες και αφετέρου το 20% αυτών των δαπανών, να πηγαίνει σε νέους εξοπλισμούς!

Παράλληλα η κυβέρνηση οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, περιορίζει δικαιώματα, ενώ δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού από την πανδημία (δημόσιο σύστημα υγείας, ΜΜΜ, σχολεία, χώρους δουλειάς).

Συνάδελφοι, έχουμε καθήκον, αλλά και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, τώρα και στο μέλλον.  

Η ΚΕΘΑ πιστεύει, ότι για να ανοίξει ο δρόμος στη κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των λαών της περιοχής και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας τους, απαιτείται ο λαός να αγωνιστεί, για:

  • Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

28/1/2021

Η γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)