54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας 1967-74

Συμπληρώνονται 54 χρόνια από την εγκαθίδρυση της επτάχρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα τιμά την προσφορά και την μνήμη των θυμάτων της χούντας! Τιμά όλους όσους αντιστάθηκαν, όσους πάλεψαν ενάντια στη χούντα συμβάλλοντας στον αγώνα για την κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.

Ανάμεσα σε όλους αυτούς τιμάμε τους Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη χούντα, οργανώθηκαν σε «παράνομες» αντιχουντικές ομάδες, συνελήφθησαν και βασανίσθηκαν, αποτάχτηκαν, καταδικάσθηκαν και φυλακίσθηκαν / εξορίστηκαν για χρόνια και συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης.

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν στη διάρκειά της, έως τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή (24 Ιούλη 1974), προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, για σήμερα. Αποδεικνύουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει απρόσκοπτα τα συμφέροντά της, δε διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, ακόμα και σε στήριξη τέτοιων καθεστώτων, στη χρήση οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου.

Η δικτατορία της 21ης Απριλίου γεννήθηκε στο έδαφος της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων για τις αρμοδιότητες του Παλατιού, ειδικότερα για το ρόλο του στη διοίκηση του στρατού.

Το θεσμικό πλαίσιο, που διατήρησαν όλες οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης(ΕΡΕ),της Ένωσης Κέντρου και των λεγόμενων «αποστατών» μετά τον Ιούλη του 1965 έγινε το εργαλείο για το πέρασμα από την αστική δημοκρατία στη δικτατορία.

Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα του 1952, που κατέλυσαν οι χουντικοί, περιλάμβανε την αναστολή σειράς άρθρων του. Νομιμοποιούσε δηλαδή, την εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα στο βασιλιά, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης είναι ιστορικά καταγεγραμμένες τοποθετήσεις αστών ηγετών της εποχής, (Κανελλόπουλος, Καραμανλής, Τσάτσος) υπέρ μιας «εκτροπής», πριν την επιβολή της δικτατορίας.

Είναι επίσης γνωστό, ότι το σχέδιο «ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ» που εφαρμόστηκε την 21 Απριλίου, για την κατάληψη της εξουσίας, το συνέτασσαν οι πραξικοπηματίες, ως επιτελείς. Τους επόπτευαν οι στρατηγοί, ενώ ο βασιλιάς ενέκρινε κάθε φάση του σχεδίου, που του προσκόμιζε ο Αρχηγός ΓΕΣ Σπαντιδάκης. Δηλαδή: ο επίσημος μηχανισμός της καθεστηκυίας τάξεως προετοίμαζε το σχέδιο κατάλυσης της αστικής δημοκρατίας που υπήρχε. Με άλλα λόγια όμως, έτσι προετοίμαζε την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής! Απλά, αντί το σχέδιο επιβολής της δικτατορίας – εκτροπής να το υλοποιήσει ο βασιλιάς με τους στρατηγούς, το έθεσαν σε εφαρμογή οι συντάκτες του – συνταγματάρχες! Το αστικό κράτος διέθετε επίσης αντίστοιχα επιτελικά σχέδια, για κάθε περίπτωση π.χ. το «ΠΕΡΙΚΛΗΣ» στις εκλογές του 1961, το «ΘΕΜΙΣ» του Πολυτεχνείου, το «ΑΡΓΩ» του πραξικοπήματος στην Κύπρο, το «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για αντιμετώπιση «… αναρχικών εκδηλώσεων εις λεκανοπέδιον Αττικής …» κ.α.

Επομένως, ούτε «άφρονες», ούτε «επίορκοι» ήταν οι δικτάτορες, όπως συνήθως λέγεται! Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) αντί να ασχολούνται με τον ρόλο που πραγματικά έχουν, δηλαδή την άμυνα της χώρας, ήταν προσανατολισμένες στον «εσωτερικό εχθρό»!

Συνάδελφοι εν ενεργεία και απόστρατοι,

Δεν πρέπει να λησμονάμε το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών εναντίον της κυβέρνησης του Μακαρίου, που αποτέλεσε αφορμή για την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο στις 20 Ιούλη 1974, ενώ είχε προηγηθεί η απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας.

Δεν πρέπει να λησμονάμε το ρόλο των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, συμμάχους των κυβερνήσεων της χώρας και τότε και σήμερα! Είναι δεδομένη η πολιτική και στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς και η δράση της CIA πριν, κατά και μετά την επιβολή της δικτατορίας. Η χούντα είχε την ανοχή και τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστικών κρατών της τότε ΕΟΚ. Προσπάθειά τους ήταν να εξασφαλίζονται τα συμφέροντά τους στη Μεσόγειο – Μέση Ανατολή, απέναντι στην ΕΣΣΔ, και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας:

  • Με ευθύνη της αστικής τάξης και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην περιοχή με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.
  • Το Κυπριακό οδηγείται σε διχοτόμηση με νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής.
  •  Ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και στόχος των ανταγωνιστών τους γίνεται για μια ακόμα φορά η χώρα, στην αντιπαράθεση που κλιμακώνεται με επίκεντρο την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, δείχνοντας πόσο επικίνδυνη για το λαό είναι η εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
  • Οι δολοφονικές βάσεις και οι στρατιωτικές μονάδες που συνεχίζει να παρέχει η χώρα στη διάθεση των λυκοσυμμαχιών, όπως ακόμη και η παρουσία της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο υποτίθεται για το προσφυγικό πετυχαίνουν να φέρνουν τη χώρα και τον λαό της όλο και κοντύτερα σε πολεμική εμπλοκή!
  • Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 2020. Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί τα σύνορα σε Αιγαίο και Έβρο, την ελληνική κυριαρχία δεκάδων νησιών του Αιγαίου, επιδιώκει να αποκτήσει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.
  •  Οι πρόσφυγες παραμένουν διπλά εγκλωβισμένοι σε νησιά και στη χώρα, με βάση την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους κρύβουν ακόμη περισσότερους κινδύνους εν μέσω πανδημίας

Εκπονούνται σχέδια επιχειρήσεων, γίνονται ασκήσεις με σενάριο τη χρήση του στρατού σε ρόλο κατασταλτικό εκτός στρατοπέδων! Δεν ξεχνάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια, έχει συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν οι ΕΔ σε κατασταλτικό ρόλο. Στρατιωτικές μονάδες εκπαιδεύονται για αγώνα σε «αστικό περιβάλλον», υποτίθεται για τις ΝΑΤΟϊκές αποστολές εκτός συνόρων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη, εκτός στρατοπέδων, σε ρόλους που δεν περιλαμβάνονται στην αποστολή τους (Ολ. Αγώνες 2004, παρέλαση της 28ης στη Θεσσαλονίκη 2012 – κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ).

Διδάγματα της ιστορίας

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου κάθε αγνός πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οφείλουν να προβληματιστούν από τα διδάγματα της ιστορίας.

  • Να παραδειγματιστούν από το φωτεινό παράδειγμα όσων αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά της χούντας, έστω και αν το πλήρωσαν ακριβά!
  • Να αγνοήσουν και να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ρόλο μηχανισμού καταστολής, ενάντια σε όποιον αγωνίζεται, για το ψωμί και το δίκιο του! Είναι απαράδεκτες σαν σκέψεις και εγκληματικές ως τυχόν ενέργειες!
  • Να μη λησμονούν πως πατριώτης είναι εκείνος που υπερασπίζεται την Πατρίδα του και το συμφέρον του λαού του.

Σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Απαιτούμε:

  • Καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας όπως και κάθε άλλη αμερικανο – νατοϊκή βάση στη χώρα.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ

                                                             17 /4/2021  

                                                  Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)