Το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης – Τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ

Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι νόμοι για το Ασφαλιστικό, που διαδέχονταν ο ένας τον άλλον, δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης έχει απομείνει.

Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να ανάψει «πράσινο φως» με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, θέτοντας στη «λοταρία» του χρηματιστηριακού τζόγου τις εισφορές και τους κόπους της νέας γενιάς.

Στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα λειτουργεί με βάση την κεφαλαιοποίηση, θα υπαχθούν υποχρεωτικά οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 1/1/22 και, σε μια προσπάθεια μεγέθυνσης της πελατείας, προαιρετικά όσοι ασφαλισμένοι είναι κάτω των 35 ετών, αλλά και κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, που μέχρι τώρα δεν υπάγονται στην Επικουρική Ασφάλιση.

Η στρατηγική της τελευταίας τουλάχιστον 20ετίας, στοχεύει στην απόσυρση του κράτους από την Κοινωνική Ασφάλιση, στην απαλλαγή της μεγάλης εργοδοσίας από τις υποχρεώσεις της και ευθέως συνδέεται με τα νέα «προαπαιτούμενα» σε βάρος του λαού για τις γενναίες εκταμιεύσεις του πολυδιαφημισμένου Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος του κεφαλαίου.

Με το νέο σύστημα, ισχυροί ασφαλιστικοί όμιλοι και επενδυτικές εταιρείες θα βάλουν στο χέρι ένα γερό κομπόδεμα με σταθερή ροή τα επόμενα χρόνια, που θα δημιουργηθεί από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων και η αξία του θα ξεπερνάει τα 75 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τεράστια ποσά, πολλαπλάσια απ’ αυτά που χαρίζει στους ομίλους το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία δίνουν αέρα στο κεφάλαιο για επενδύσεις, ειδικά τώρα που καίγεται να ξεκολλήσει από το βάλτο της κρίσης.

Εκεί ακριβώς εντοπίζει η κυβέρνηση και τον «αναπτυξιακό χαρακτήρα» της μεταρρύθμισης που προωθεί: Στην κλοπή και στο τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων, δείχνοντας ότι η ανάπτυξη για τα κέρδη του κεφαλαίου δεν μπορεί να συναντηθεί πουθενά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και με την ανάγκη τους να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα χρόνια μια αξιοπρεπή ζωή, όπως είναι σήμερα εφικτό, εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικότητας και της τεχνολογικής προόδου.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να «χτίσει» πάνω σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους και να συμπληρώσει, σαν «δίδυμο αδελφάκι», τις ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) και την επικαιροποίησή του με τον νόμο 4670/2020 της ΝΔ.

Ο ίδιος ο τίτλος του νομοσχεδίου, «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», επιβεβαιώνει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν πρωτίστως τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων, που παραδίδονται στα κοράκια του χρηματιστηριακού τζόγου και γίνονται βορά στην καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Όμως, δεν αφήνει απέξω και τους υπόλοιπους, καθώς η διακοπή εισφορών των νέων ασφαλισμένων προς το ισχύον σύστημα (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών – ΕΤΕΑΕΠ) θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση, ύψους 56 δισ. ευρώ, η οποία θα φορτωθεί και πάλι στους φορολογούμενους και θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα παραμείνουν σε αυτό, γεγονός που καταρρίπτεται η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο αφορά «αποκλειστικά» τους νέους εργαζόμενους και όχι τους γονείς και τους παππούδες τους.

Με σημαία τον «ατομικό κουμπαρά», τον οποίο δήθεν οι νέοι ασφαλισμένοι θα τον κάνουν ό,τι θέλουν, επιχειρούν να «χαϊδέψουν τα αυτιά» των νέων, να τους ξεγελάσουν ,να τους παραπληροφορήσουν και να τους παγιδέψουν.

Με «μπαμπούλα» το «δημογραφικό πρόβλημα» και τη «γήρανση του πληθυσμού», τα στελέχη της κυβέρνησης στήνουν το αναγκαίο σκηνικό κινδυνολογίας, ενώ διαμορφώνονται οι όροι για γενίκευση της επίθεσης στο σύνολο της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην κατεύθυνση των «τριών πυλώνων», αξιοποιώντας το έδαφος που έχουν στρώσει μέχρι σήμερα οι νόμοι όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Τα δήθεν πλεονεκτήματα του νέου ιδιωτικού συστήματος, η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως «ο νέος ασφαλισμένος θα αποκτήσει σημαντικό έλεγχο πάνω στη σύνταξή του και στο τελικό της ύψος. Δεν θα αποφασίζουν άλλοι γι’ αυτόν, χωρίς αυτόν…».

Πρόκειται για χοντροκομμένα ψέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο λεγόμενος «ατομικός κουμπαράς» θα βρίσκεται στα χέρια των «ειδικών» που θα διαχειρίζονται τις εισφορές, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται ανελλιπώς για 40 χρόνια. Τα χρήματα αυτά ο ασφαλισμένος δεν θα μπορεί ούτε να τα ακουμπήσει. Η μόνη «ελευθερία» που θα έχει είναι να επιλέξει τον «βαθμό του ρίσκου» για τις «επενδύσεις» που θα κάνουν οι …ειδικοί!

Στην πραγματικότητα, με τον «ατομικό κουμπαρά» πλέον η επικουρική σύνταξη, η προστασία των γηρατειών, γίνεται απολύτως «ατομική» υπόθεση. Η σύνταξη σταματά να είναι προστασία και κοινωνικό αγαθό και μετατρέπεται σε «επένδυση», οι δε ασφαλισμένοι σε «επενδυτές»!

Και επειδή οι επενδύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, οι μελλοντική συνταξιούχοι μπορεί να μετατραπούν σε «αποτυχημένους» επενδυτές και να βρεθούν στο δρόμο, όπως δείχνουν πάμπολλα παραδείγματα διεθνώς.

Όσο για τους «αυστηρούς κανόνες» που επικαλούνται, αυτά ας τα πούνε στους χιλιάδες ασφαλισμένους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που αντί για σύνταξη έγιναν θύματα των «διακυμάνσεων» του χρηματιστηριακού δείκτη και των καπιταλιστικών κρίσεων, που εξαΰλωσαν κεφάλαια και ασφαλιστικές εταιρείες. Μπροστά σε όλα αυτά, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «το Ταμείο αυτό θα είναι δημόσιο» είναι τουλάχιστον κοροϊδία, όταν το κράτος δεν δίνει καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης, πέραν της επιστροφής των εισφορών, κι αυτό με ακάλυπτες επιταγές τεσσαρακονταετίας, όταν δηλαδή οι πρώτοι συνταξιούχοι που σήμερα μπαίνουν στο νέο σύστημα θα χρειαστεί να κάνουν ταμείο. Μέχρι τότε, όμως, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει!

Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσπαθούν να κολακέψουν τη νέα γενιά με γαλιφιές και ασύστολα ψέματα περί «ελευθερίας» και «επιλογών», αυτοί που την καταδίκασαν να εργάζεται μέσα σε μια εργασιακή ζούγκλα, , πάντα «προσωρινή» και «ευλύγιστη», να επιβιώνει με ψίχουλα ,την ώρα που εκτός των άλλων αύξησαν σε βάρος της τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και βάζουν πλώρη για παραπέρα αύξηση και της υπόσχονται «δουλειά μέχρι τον τάφο»!

Οι εργαζόμενοι, όμως, συνολικά οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν από την εμπειρία τους ότι και αυτή η κυβέρνηση, που δίπλα στις άλλες διακρίθηκε στο «σπορ» των περικοπών, είναι εχθρική στις δίκαιες διεκδικήσεις για αύξηση των συντάξεων, για συντάξεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια και προστασία στα γηρατειά, πόσο μάλλον επαρκείς για να καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των συνταξιούχων μετά από δεκαετίες δουλειάς.

Τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ

Σε ότι αφορά τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, αυτά διατηρούν προς το παρόν μία σχετική αυτοτέλεια ενώ ουσιαστικά ελέγχονται από το Υπουργείο Εργασίας. Διαχειριστικά προβλήματα και κυρίως η ενιαία πολιτική, που ακολουθήθηκε διαχρονικά σε σχέση με τα αποθεματικά τους, οδήγησε μερίσματα, ΒΟΕΑ κτλ στην εξαΰλωση. Σύμφωνα με το άρθρο 47 του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) η χορήγηση παροχών των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων. Αυτό οδηγεί στην κατάργηση των «κοινωνικών πόρων» που προβλέπονταν στη θέση της εργοδοτικής εισφοράς για τα Μετοχικά Ταμεία ΕΔ. Δηλαδή η χρηματοδότηση των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ προέρχεται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους, με μεγάλες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες παροχές των συνταξιούχων συναδέλφων, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των εν ενεργεία συναδέλφων μέσω νέων αυξήσεων των εισφορών, δηλαδή νέων μειώσεων στο μισθό τους, με αντάλλαγμα ένα αμφισβητούμενο επίδομα φτώχειας στα γεράματα.

Τα χρόνια προ κρίσης, τα ΜΤ σε εκτέλεση όσων όριζε παλαιότερος νόμος «έπαιξαν» κεφάλαιά τους στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα απώλεια μεγάλου μέρους τους. Έχουμε δηλαδή και οι απόστρατοι εμπειρία από διαδικασίες που είναι ανάλογες όσων το νομοσχέδιο ορίζει για τα Επικουρικά ταμεία. Έχουμε εμπειρίες που είναι αρνητικές και επομένως δεν μπορεί να παραμένουμε αδιάφοροι. Προφανώς έρχεται η σειρά και των δικών μας ταμείων, για νέο ξεπούλημα!

Συνάδελφοι

Αν η κυβέρνηση και η εργοδοσία δεν βρουν πραγματικά τοίχο στα σχέδιά τους, κανείς δεν πρόκειται να τη γλιτώσει από τις νέες ανατροπές. Γι’ αυτό η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, καθολική και ενιαία. Να αντισταθούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) που βιώνουμε την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις οικογένειές μας, έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση την υγεία και την πρόνοια. Να αναχαιτίσουμε την επίθεση και να οργανώσουμε την πάλη μας βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας.

Παλεύουμε:

  • Για τη κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μειώνουν συντάξεις και παροχές.
  • Να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Για αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές στα επίπεδα προ του 2009, για επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και όλων των περικοπών που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Όλοι στη συγκέντρωση που οργανώνουν τα Συνδικάτα της Αττικής

την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Μάλαμας Τσαρδάκης
Πλωτάρχης ΠΝ ε.α.