Βαθαίνει η συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς- Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου

Η εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών συνεχώς διευρύνεται.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται το πρόσφατο νομοσχέδιο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» που κατέθεσαν στο αμερικανικό Κογκρέσο από κοινού οι γερουσιαστές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Ρόμπερτ Μενέντεζ, και Μάρκο Ρούμπιο.

 Το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων αναφέρει:

1. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.

2. Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.

3. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.

4. Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μείωση των αγορών οπλικών συστημάτων ρωσικής παραγωγής.

5. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.

6. Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

7. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

8. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).

9. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

10. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.

11. Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

12. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.

13. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση 12 του Νομοσχεδίου καθώς προβλέπει την επαναφορά κονδυλίων για έργα υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας.

Μάλιστα ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 όπως καταρτίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ και τίθεται σε εφαρμογή από αυτήν του Μπαιντεν, πέρα από τις δαπάνες για επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό, προβλέπει έξτρα δαπάνη 50.18 εκατ. δολαρίων για ένα νέο κέντρο επικοινωνιών του Ναυτικού «Souda Bay Communication Center».

Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε πως η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ως μόνιμη βάση για το θηριώδες πλοίο των Αμερικανών «USS Hershel “Woody ” Williams », αποστολή του οποίου είναι η επιχειρησιακή υποστήριξη των Αμερικανών στις θάλασσες της Αφρικής και της Αν. Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Το Νομοσχέδιο έρχεται να «απογειώσει» τις δυνατότητες της βάσης στη Σούδα εν αναμονή και της υπογραφής από την Κυβέρνηση της ΝΔ της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα.

Στόχος του Νομοσχεδίου είναι να χαράξει το δρόμο για την διεύρυνση της «στρατηγικής» σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ με πενταετή επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις και παραπέρα ενίσχυση του ναυτικού αλλά και του αεροπορικού της σκέλους, παρέχοντας επιπλέον υποστήριξη σε πολεμικές επιχειρήσεις των Αμερικανών σε όλο το «τόξο» από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό.

Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ δυναμώνει ακόμη περισσότερο την ισχύ που έχει η Σούδα για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις πολεμικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο παρελθόν της ηγεσίας του 6ου στόλου για το ρόλο που διαδραματίζει η βάση της Σούδας: «Μας επιτρέπει να είμαστε εκεί που χρειάζεται, όταν χρειάζεται».

Στοχευμένες παρεμβάσεις με δυο έργα «μαμούθ» προβλέπονται για το επόμενο διάστημα στη βάση της Σούδας, εξ ου και η πρεμούρα των Αμερικανών να τελειώνουν όσο πιο σύντομα γίνεται με την υπογραφή της συμφωνίας που να τους λύνει τα χέρια για μακρόχρονη … αξιοποίηση από μέρους τους της βάσης, με τις αντίστοιχες επενδύσεις.

  • Το πρώτο έργο είναι το «EDI: Marathi Logistics Support Center at Souda Bay (Greece)». Ο προϋπολογισμός του είναι 6,2 εκατομμύρια δολάρια και κατά πληροφορίες αφορά ενίσχυση και επέκταση υπαρχουσών υποδομών.
  • Το δεύτερο έργο είναι το «EDI: Joint Mobility Processing Center at Souda Bay (Greece)» ή Διακλαδικό Κέντρο Διαχείρισης Κινητικότητας και προϋπολογίζεται να κοστίσει 41,6 εκατομμύρια δολάρια. Το πρότζεκτ αυτού του έργου, αφορά  κτίριο περίπου 8.970,26 τετραγωνικών μέτρων που θα στεγάσει τις βασικές λειτουργίες των υπηρεσιών Αεροπορικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφορών για να υποστηρίξει την αύξηση της κυκλοφορίας. Το νέο κτίριο αποτελείται από ένα συγκρότημα Αεροπορικών Επιχειρήσεων με νέο τέρμιναλ «επιβατών» (σ.σ. στρατιωτικού προσωπικού), χώρους συντονισμού αεροπορικών επιχειρήσεων και τερματικό σταθμό αερομεταφορών (…).

Για το λόγο αυτό «Ο τερματικός σταθμός «επιβατών» πρέπει να μπορεί να διαχειρίζεται τουλάχιστον 30.000 «επιβάτες» ετησίως και να υποστηρίζει ένα επιβατικό αεροσκάφος ευρείας ατράκτου (περίπου 300 επιβάτες με αποσκευές/εξοπλισμό) και τέσσερα αεροσκάφη μεγάλου βάθους φορτίου τη φορά (βλ. μεταγωγικά)».

Σε κάθε περίπτωση, θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας λειτουργεί ένα σύμπλεγμα υποδομών, που παρέχει πλήρη υποστήριξη στις επιχειρήσεις των Αμερικανών.

Ειδικότερα:

  • Η Στρατηγικής σημασίας υποδομή των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας με το περίφημο κρηπίδωμα «Κ-14», που κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 300 μέτρα και αποτελεί τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.
  • Η «Forward Logistics Site Souda Bay» («FLS Souda Bay»), προωθημένη ΝΑΤΟική υπηρεσία ανεφοδιασμού
  • Το ΝΑΤΟικό κέντρο «Foracs»
  • Το Πεδίο Βολής Κρήτης («NATO Missile Firing Installation», NAMFI), πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ
  • Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), 
  • Το ΝΑΤΟϊκό «Κέντρο Αριστείας», που θα « δράσει  ως καταλύτης για τη βελτίωση των υφισταμένων και μελλοντικών ικανοτήτων της Συμμαχίας στον τομέα της εξειδίκευσής του, υποστηρίζοντας τόσο τις δράσεις μετασχηματισμού όσο και τις επιχειρήσεις», σύμφωνα με δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

 Ακόμα, στο σύμπλεγμα υποδομών της περιοχής περιλαμβάνονται και άλλες  εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, που διατίθενται ωστόσο προς χρήση και αξιοποίηση από τους Αμερικανονατοϊκούς όποτε τις χρειάζονται (π.χ. η 115 Πτέρυγα Μάχης, ο Ναύσταθμος Κρήτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, το πολιτικό λιμάνι κ.ά.).

Τα έργα υποδομής στην Αμερικανική βάση της Σούδας, έρχονται και κουμπώνουν με τα σχέδια του ελληνικού ΥΕΘΑ, σύμφωνα με την τελευταία Δομή Δυνάμεων, για αναβάθμιση του Ναύσταθμου Κρήτης (ΝΚ), και ορισμού του ως μόνιμης βάσης πλοίων και υποβρυχίων.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι από το ίδιο το ΠΝ αναφέρεται επισήμως ότι το 1953, με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Ναύσταθμος της Σούδας «τοποθετείται από την ανωτέρα διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης στα έργα ναυτικής υποδομής πρώτης προτεραιότητας, λόγω κυρίως της ανάγκης της παρουσίας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Μεσόγειο». 

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει και το ζήτημα της επιβάρυνσης στην υγεία του λαού των Χανίων αλλά και ευρύτερα από την μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση εξαιτίας της λειτουργίας της βάσης και του συνολικού πλέγματος των εκεί νατοϊκών εγκαταστάσεων.

Η δήλωση του πρώην βοηθού αναπληρωτή του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Gary Vest είναι χαρακτηριστική, καθώς είχε πει ότι: «Δεν υπάρχει καμία αμερικάνικη βάση στον κόσμο που δεν έχει κάποιου είδους μόλυνση, είτε στο νερό, είτε στο έδαφος. Αυτό είναι δεδομένο. Θα έλεγα ότι μόλυνση υπάρχει παντού.»

Με πυξίδα λοιπόν το νομοσχέδιο ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε πρόσφατα ότι: «Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε». Αποδεικνύεται λοιπόν ότι Μπίζνες και εμπλοκή πάνε χέρι-χέρι.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση της ΝΔ υποδέχτηκε με ικανοποίηση το νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών, καθώς εκτοξεύει τις προσδοκίες της ελληνικής αστικής τάξης και ανοίγει «παράθυρο ευκαιρίας» για την αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή.

Αν κάτι δείχνουν όλα  τα παραπάνω, είναι πως η εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, όχι μόνο δεν αποτελεί «ασπίδα» για τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα, την άμυνα της χώρας και την ειρήνη, αλλά αντίθετα οδηγεί τον λαό όλο και πιο βαθιά στη δίνη των επικίνδυνων ανταγωνισμών.

Στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση, λύση μπορεί ο λαός με το δυνάμωμα της πάλης του, για να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας και η βάση της Σούδας.

Απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα