Οι ασκήσεις με το στόχαστρο στην Ρωσία – Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Την ώρα που η άσκηση «Defender-Europe 2021» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και η δίδυμη αδερφή της η ΝΑΤΟϊκή «Steadfast Defender 2021» φτάνουν προς το τέλος τους, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Ρωσία έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό των αμερικανονατοϊκών για την περικύκλωση της Ρωσίας, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες στρατεύματα και πολεμικός εξοπλισμός, από τη Βαλτική έως την Αφρική. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Στον αντίποδα σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού ’Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου η Ρωσία θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους, ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και υποδομών σε πληθώρα ασκήσεων όπως και στη «Defender -Europe 2021», δίπλα σε αμερικανικές δυνάμεις, συνδυάζεται και με την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό, ότι την συμφωνία, όπως ισχύει σήμερα, προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την υπέγραψε η επόμενη της ΝΔ, η οποία πλέον ετοιμάζεται να την αναθεωρήσει ξανά επεκτείνοντάς την ακόμα παραπέρα.

Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ: «Μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν – Χάρις, και να προωθήσουμε την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Αλεξανδρούπολη

Αν τα Βαλκάνια αποτελούν κρίσιμη περιοχή για τις πρόβες, άρα και του πολέμου, η Αλεξανδρούπολη είναι μία από τις πύλες εισόδου στην περιοχή. Στο πλαίσιο της MDCA έχει γίνει η εκχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και ήδη έχει χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις του στρατού των ΗΠΑ και πιο πρόσφατα στην αμερικανονατοϊκή άσκηση, «πρόβα πολέμου» «Defender-Europe 2021». Τις επόμενες μέρες άλλωστε το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπως το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου, θα αξιοποιηθούν για τη διεκπεραίωση της επιστροφής στρατιωτικών τμημάτων και πολεμικού υλικού μετά το τέλος των ασκήσεων.

Η Αλεξανδρούπολη όμως εκτός από τα στρατιωτικά σχέδια, «κουμπώνει» και στους γενικότερους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών, εξυπηρετώντας τις σχετικές μπίζνες που είναι ανταγωνιστικές με αντίστοιχες άλλων κέντρων.

Η όξυνση των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Δεν ξεχνάμε ότι η Βαλκανική Χερσόνησος έχει χαρακτηριστεί ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Ειδικά στις μέρες μας όμως, όλες οι «γεωστρατηγικές προεκτάσεις» και σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή έχουν διαμορφώσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω δίνουν μια – μικρή αλλά ενδεικτική – εικόνα για το τι μπορεί να σημαίνει η παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών, μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, για τον έλεγχο των «στρατηγικών περιουσιακών τους στοιχείων».

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, ελπίζοντας να αποκομίσει κέρδη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την εμπλοκή αυτή, το μάρμαρο θα πληρώσει ο λαός, που απειλείται με μεγάλες περιπέτειες, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις και οι επικίνδυνες προοπτικές που ανοίγονται, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στην πολιτική της εμπλοκής για λογαριασμό του κεφαλαίου, που υλοποιούν η κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Να στοχεύσει στα δικά του λαϊκά συμφέροντα, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, και την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα