«Οι ζημιές θα μοιραστούν σε όλους με όσο πιο δίκαιο τρόπο»

Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός προ καιρού, μας ζήτησε «να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία και την ίδια προσαρμοστικότητα» για να βγούμε από «μία παγκόσμια οικονομική κρίση που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και τρεις γενιές»! «Αποστολή μου είναι να βλέπω τη μεγάλη εικόνα και να επιμερίζω με όσο πιο δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης», τόνισε  και ζήτησε το «βηματισμό της κοινωνίας σε ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο».

Όμορφα και μεγάλα λόγια, μα εκτιμούμε ότι όσοι τα πιστεύουν -οι φρόνιμοι κατά τον πρωθυπουργό- πρέπει να το σκεφτούν δυο φορές.

Για παράδειγμα, ένα πρώτο δείγμα του «σχεδίου» για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός, ήρθε στις 29 -5-2020 στην ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες εξπρές. Με τη συναίνεση των άλλων αστικών κομμάτων και με πρόσχημα την πανδημία ψηφίστηκαν  οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνολικά 205 άρθρα. Ας ψάξουμε λοιπόν να δούμε τον επιμερισμό με «δίκαιο τρόπο» «το βάρος της κρίσης» της  κυβέρνησης, όπως αυτός φανερώνεται μέσα από τον νέο νόμο.  Να δούμε τι έχουν να χάσουν οι εργαζόμενοι και τι έχουν να πάρουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες!

Ο νέος νόμος ξεκλειδώνει το αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για να προχωρήσει σε μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Το πρόγραμμα έρχεται να «κουμπώσει» στα υπόλοιπα δήθεν «έκτακτα» αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας περιόδου και συνολικά σε όλο το προηγούμενο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα:

Ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει περικοπή των μισθών κατά 20%, μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου, γεγονός που τελικά οδηγεί σε μείωση εισοδήματος κατά 20%.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με πλήρες ωράριο και ονομαστικό μισθό 800 ευρώ μπορεί να αναγκαστεί από την εργοδοσία να δουλέψει μόνο τις μισές ώρες. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργοδότης θα καταβάλει 400 ευρώ και το κράτος άλλα 240 ευρώ (μέχρι το 60% του υπόλοιπου ποσού). Ο συνολικός μισθός μειώνεται στα 640 ευρώ και ο εργάτης θα έχει απώλεια 160 ευρώ το μήνα.

Τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία! Η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ» (ούτε καν δηλαδή να εμφανίζουν ζημιές …).

Το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι ανατροπές που προσθέτει ήρθαν για να μείνουν. Έτσι ενώ σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί μέχρι 15 Οκτώβρη, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την «επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί», ενώ το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα «SURE», με το οποίο θα συνδεθεί, αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022… Πολύ περισσότερο, ακόμα και αν οι σχετικές προβλέψεις «λήξουν» τυπικά στα μέσα Οκτώβρη!

Οι επιχειρήσεις με τη λήξη του προγράμματος θα μπορούν ελεύθερα και να απολύουν τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε αυτό ή να προχωρούν σε αλλαγή συμβάσεων εργασίας με μείωση ωρών απασχόλησης και μισθού, καθώς η κυβέρνηση δεν έθεσε ούτε καν αυτούς τους υποτυπώδεις χρονικούς περιορισμούς που μπαίνουν σε άλλα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Η δήθεν «προστασία» των εργαζομένων όσον αφορά τη θέση εργασίας και το είδος της σύμβασης περιορίζεται αυστηρά και μόνο στο διάστημα που ισχύει το πρόγραμμα. Παράλληλα, και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, η εργοδοσία έχει το «ελεύθερο» να απολύει άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Το βάρος του νέου κρατικού μηχανισμού στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών σε κρίσιμες για το λαό κρατικές δαπάνες (υγεία, παιδεία κτλ).

Η αναφορά στην «εγγύηση του κατώτατου μισθού από το κράτος» κρύβει το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός, σε συνάρτηση με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποχρεωθούν από τους εργοδότες να εργάζονται με τις αμοιβές – ψίχουλα που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (550 ευρώ καθαρά).

Επιπλέον, με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και κάτω από τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι «δεδομένο» ότι το ωράριο θα παρατείνεται παράνομα, όπως συμβαίνει πολλές φορές με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Έτσι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται.

Βέβαια, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η εργοδοσία, μετά από ένα 6μηνο που θα έχει επιβάλει μαζικά μερική απασχόληση θα επαναφέρει εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης το 100% του μισθού και την πλήρη απασχόληση.

Οι δεσμεύσεις των εργοδοτών για την διατήρηση των θέσεων εργασίας στα χρόνια της κρίσης πήγαν περίπατο. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η πολυδιαφημισμένη «επιδότηση της εργασίας» λες και είναι κάτι καινοτόμο. Δέκα χρόνια τώρα – μέσα στην καπιταλιστική κρίση επιδοτούσαν τους εργοδότες και όχι βέβαια τους ανέργους, βαφτίζοντας την ενίσχυσή τους «επιδότηση της εργασίας».

Επίσης :

  • Οι εργοδότες ήσαν αυτοί που έπαιρναν και παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τα ποσά που καταγράφονται γενικότερα στους προϋπολογισμούς του ΟΑΕΔ!
  • Όλα αυτά τα προγράμματα έβαζαν και βάζουν  από την πίσω πόρτα κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας, καταστρατηγούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μείωναν και μειώνουν μισθούς, αύξαναν και αυξάνουν το ωράριο εργασίας.
  • Τα προγράμματα αυτά αξιοποιήθηκαν όχι μόνο στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα. Έγιναν ο δούρειος ίππος μέσα στους χώρους δουλειάς, φτιάχνοντας στρατιές κακοπληρωμένων και ευέλικτων εργαζομένων μιας χρήσης.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι μόνιμης ενίσχυσης των επιχειρήσεων – στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας – από το κράτος, που τελικά μέσω της φορολογίας θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα, ενώ με μαθηματική ακρίβεια θα αποδειχθεί εφαλτήριο για παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αφορά φοροαπαλλαγές, «ιδίως στον Τουρισμό, στις Μεταφορές, στην Εστίαση και στον Πολιτισμό» για την «αναζωογόνηση της κατανάλωσης.

Για τους επόμενους πέντε μήνες μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς

«Πρόκειται για τομές που αναζωογονούν την κατανάλωση, τονώνουν την αγοραστική δύναμη αλλά αυξάνουν και τον τζίρο των επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης», τόνισε ο πρωθυπουργός  προσθέτοντας ότι γι’ αυτούς παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι και η μείωση ενοικίου κατά 40%. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απώλεια εισοδήματος από το μέτρο. Μειώνεται ακόμα η προκαταβολή φόρου, όπου το ακριβές ποσοστό «θα ανακοινωθεί σύντομα, ύστερα από μελέτη». Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «οι μειώσεις φόρων στην κατανάλωση θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού σχεδίου είναι «η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», όπως ο ίδιος είπε. Ενεργοποιείται το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων, «κινητοποιώντας» 7 δισ. ευρώ μέσα στο 2020. «Οι επιχειρήσεις θα έχουν έτσι τη δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη χρηματοδότηση, με το Δημόσιο να εγγυάται έως και το 80% των δανείων», σημείωσε, με το βλέμμα βεβαίως στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις «στρατηγικές επενδύσεις». Εντωμεταξύ οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες θα συνεχίσουν να βουλιάζουν στα χρέη, για τα οποία οι ανακοινώσεις αφορούν μια προσωρινή αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και δόσεων δανείων συγκεκριμένων κλάδων έως το Σεπτέμβρη.

Τελικά είναι φανερό, ότι οι μεν μεγαλοεπιχειρηματίες υπολογίζουν πόσα ακόμα θα κερδίσουν, οι δε εργαζόμενοι πόσα ακόμα θα χάσουν.

Εμείς οι απόστρατοι, αλλά όχι απόμαχοι, έχουμε ηθικό χρέος προς τη νέα γενιά που είναι τα παιδιά μας, να σταθούμε στο πλευρό τους και αν χρειαστεί να τους παρακινήσουμε και να τους εμψυχώσουμε, να αγωνιστούν για τη ζωή τους και το μέλλον που τους αξίζει και τους πρέπει. Να μην επιτρέψουμε όλοι μαζί να μας μετατρέψουν σε δούλους του 21ου αιώνα. Είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη!

 Τσαρδάκης Μάλαμας Πλωτάρχης ΠΝ εα