Στο κυνήγι των εξοπλισμών η χώρα μας – Η αντιμετώπιση μιας «συμμάχου» με πανάκριβους εξοπλισμούς

Να ’μαστε πάλι, προ των πυλών των πολεμικών βιομηχανιών, για μια νέα αγορά του αιώνα.

Φυσικό και αναμενόμενο  η κυβέρνηση της ΝΔ να τηρήσει την πάγια τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που  μετά από μια περίοδο έντασης στο Αιγαίο, με τη «σύμμαχο» γείτονα χώρα (και τώρα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου), να ακολουθεί  μια μεγάλη εξοπλιστική αγορά.

Έτσι είδαμε την περασμένη Πέμπτη, στην  Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυντικών Συμβάσεων της βουλής, τα 18 γαλλικά Rafale να ανοίγουν το χορό της νέας αγοράς του αιώνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογος του, Φλορανς Παρλί, φαίνεται ότι θα  συνυπογράψουν τη συμφωνία μετά το νέο χρόνο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η επόμενη διαδικασία, με την αποστολή ιπταμένων και μηχανικών για εκπαίδευση στη Γαλλία.

Η συμφωνία προβλέπει έξι καινούργια αεροσκάφη Standard F3R(2 διθέσια, 4 μονοθέσια) και δώδεκα μεταχειρισμένα Standard F3 (2 διθέσια, 10 μονοθέσια). Ο εξοπλισμός που θα μπορούν να φέρουν είναι, τα κατευθυνόμενα βλήματα αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, βλήματα αέρος-αέρος Mica EM / IR και NG, τον πύραυλο cruise αέρος-εδάφους Scalp EG και τέλος, πυραύλους ναυτικής κρούσης Exocet AM39. Το συνολικό κόστος των 18 αεροσκαφών εκτιμάται να ανέλθει στα 1,92 δισ. ευρώ,  ενώ ο οπλισμός τους στα 400 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να προκαταβάλει το 30% του συνολικού κόστους.

Πέρα από το ΝΑΤΟ, η διμερής «συνεργασία» Ελλάδας –Γαλλίας σε στρατιωτικό επίπεδο είναι πλούσια. Της αγοράς των Rafale, είχε προηγηθεί η παρουσία των Γάλλων στο Αιγαίο. Όπως για παράδειγμα τον Αύγουστο στην Κρήτη με μια φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο Rafale, όπου είχαν προβεί και σε βραχεία συνεκπαίδευση  με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία θα συμμετείχε το Μάιο για πρώτη φορά με 8 Rafale στην άσκηση της πολεμικής  αεροπορίας «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020», η οποία άσκηση λόγω της πανδημίας ματαιώθηκε.  Ακολούθησε τον Οκτώβριο η συμμετοχή μας με τέσσερα αεροσκάφη F-16 (της 347 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης), στην εκπαιδευτική άσκηση  VOLFA 2020 στο Μοντ Ντε Μαρσάν της δυτικής Γαλλίας. Εκεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, είχε την ευκαιρία να πετάξει με Rafale και να δει στην πράξη τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Επίσης η Ελλάδα, με υπογραφή του υπουργού Άμυνας, συμμετέχει στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας στα πλαίσια της PESCO, του οποίου προγράμματος ηγείται η Γαλλία.

Βέβαια αυτή η διμερής στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας κρύβει πίσω της  και μια «ουρά».  Μάλιστα είναι τόσο μακριά, που φτάνει μέχρι το Μάλι της Δυτικής Αφρικής. 

Να σημειωθεί ότι στο Μάλι τα γαλλικά στρατεύματα πραγματοποιούν επέμβαση στο βόρειο τμήμα της χώρας από το 2013, με δύναμη που ξεπερνά τους 4.000 στρατιώτες. Μάλιστα δημοσιεύματα στο στρατιωτικό διαδικτυακό τύπο, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση μελετάει την αποστολή ελληνικού στρατιωτικού τμήματος των Ειδικών Δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, σχεδιάζεται αρχικά η αποστολή δύο αξιωματικών των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι, με σκοπό την απόκτηση εικόνας για τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αποστολή του τμήματος, που σε πρώτη φάση λέγεται ότι θα αναλάβει καθήκοντα ασφαλείας στο στρατόπεδο της γαλλικής δύναμης.

Φαίνεται πως η ελληνική στρατιωτική αποστολή στην Αφρική, μεθοδεύεται  μέσα από την – γαλλικής έμπνευσης-  «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης»(European Intervention Initiative – EI2), μιας και η κυβέρνηση ζήτησε την ένταξη της Ελλάδας σε αυτόν το μηχανισμό  στρατιωτικών επεμβάσεων.

Η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα δοξάζουν τη στάση της Γαλλίας  απέναντι στην Ελλάδα. Ξεχνούν ότι η Γαλλία είναι μια ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική δύναμη και σαν τέτοια,  κάνει το «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» να μοιάζει ότι εδράζεται πάνω σε άμμο. Μπορεί σήμερα τα συμφέροντας της, να αγγίζουν αυτά της αστικής τάξης της χώρας μας και  όπως λέει ο Μακρόν να θέλει να επιβάλει την «Pax Mediterranea», όμως κανείς δεν μας διασφαλίζει ότι αύριο τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Γαλλίας δε θα απαιτήσουν αναθεώρηση της σημερινής στάσης της, προς την Τουρκία, με το ανάλογο κόστος για τα λαϊκά συμφέροντα.

Ο λαός μας δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλό από λυκοφιλίες και από πρόσκαιρες συνεργασίες, ούτε από την  εμπλοκή του σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αντιθέτως, μόνο δεινά μπορούν να του φέρουν. 

Σ αυτόν το νέο χορό εξοπλισμών, τα 18 γαλλικά αεροσκάφη θα ακολουθήσουν οι 4 νέες φρεγάτες, η αναβάθμιση των 4 φρεγατών MEKO, τα drones, η αναβάθμιση των F-16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών.  Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για «συγκεκριμένες προβλέψεις μόνο για το φετινό προϋπολογισμό, σχεδόν 5,5 δισ. για την Εθνική Άμυνα, αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2019». Βέβαια η κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όταν μιλάνε για εξοπλισμούς στη βουλή, αποκρύπτουν εντέχνως ότι κατ’ ουσίαν μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας.

Σε όλη αυτήν την ατέρμονη πολυδάπανη διαδικασία, αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους, φυσικά δεν είναι άλλοι, απ τις πολεμικές βιομηχανίες (και απ τις δύο πλευρές του Ατλαντικού) που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών, των 25 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών ανήλθαν σε 361 δισ. δολάρια το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,5% σε σχέση με το 2018. Να σημειωθεί, ότι ο συνολικός τους τζίρος, είναι ποσό πενταπλάσιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό των «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Μάλιστα η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις ετήσιες πωλήσεις όπλων, αναφέρθηκε από τη γαλλική βιομηχανία «Dassault Aviation Group», που έφτασε το 105%. Διέγραψε μέσα  στο 2019, αλματώδη άνοδο από την 38η στη 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, χάρη στις εξαγωγές των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Επίσης και το ΝΑΤΟ τρίβει τα χέρια του, γιατί τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, γίνονται αυστηρά εντός του πλαισίου των αναγκών των επικίνδυνων σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας. Δυστυχώς όμως, αυτή η οργάνωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με κύριο προσανατολισμό στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μας εμπλέκει βαθύτερα στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια τους, με επώδυνες συνέπειες για την ασφάλεια του λαού. Παράλληλα μέσα σ αυτές τις συμμαχίες, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά (ειδικά των τελευταίων μηνών), έχουν αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι προηγούμενες δεκαετίες επιβεβαιώνουν ότι η κούρσα των εξοπλισμών και αδιέξοδη είναι και δεν απέτρεψε ποτέ κάποια αρνητική έκβαση για τη χώρα μας.

Για παράδειγμα, τα τέσσερα υπερσύγχρονα (για εκείνη την εποχή) υποβρύχια, απ την τότε αγορά του αιώνα που έκανε η χούντα και υποτίθεται θα έδιναν στην Ελλάδα ένα μοναδικό ναυτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, την ώρα που τα χρειαστήκαμε στα γεγονότα στην Κύπρο το 74, δεν κατάφεραν ούτε καν παρουσία να δώσουν.

Ας αναρωτηθεί λοιπόν ο λαός, όλη αυτή η ατέρμονη κούρσα των εξοπλισμών που επιδίδονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, απέτρεψε ποτέ την τουρκική επιθετικότητα; απέτρεψε την κρίση των Ιμίων; απέτρεψε το γκριζάρισμα του μισού Αιγαίου; απέτρεψε τις καθημερινές παραβιάσεις και επικίνδυνες εμπλοκές-αναχαιτίσεις; απέτρεψε την ευθεία προσβολή των διεθνών συμβάσεων, που γίνεται μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας»;

Τίποτα δεν έχει αποτραπεί. Αντιθέτως, η συνεχής απαξίωση από τους «συμμάχους» μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έχει στρώσει το έδαφος για να μας επιβάλουν, η ΕΕ,η ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τη λύση της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Ο λαός μας δεν πρέπει να δεχτεί ούτε υποχωρήσεις, ούτε παζαρέματα στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των συνόρων μας, περνάει μόνο μέσα από την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΕΕ, που το μόνο που κάνουν είναι να επαναχαράζουν σύνορα και να επεμβαίνουν σε τρίτες χώρες.

Να αγωνιστούμε για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα της χώρας.

Αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Γιώργος Γκαντίδης
Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού