PESCO: Άλλος ένας μοχλός στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων της λεγόμενης «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» PESCO (Permanent Structured Cooperation), η χώρα μας μεταξύ όλων των άλλων, συμμετέχει από την αρχή του 2020 και στο πρόγραμμα ναυπήγησης της «Ευρω-Κορβέτας» (European Patrol Corvette).

Μαζί με την Ελλάδα σ΄αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, ενώ με την ιδιότητα του παρατηρητή συμμετέχει και η Πορτογαλία.

Η Ιταλία που ηγείται της ομάδας κρατών που συμμετέχουν, ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA: European Defence Agency), όπου σε πρόσφατη ανάρτηση του στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο EDA επιβεβαίωσε τη στήριξη του στο πρόγραμμα.

Από βιομηχανικής πλευράς, θα συνεργαστούν η εταιρεία Naviris (που προέκυψε από τη συνένωση των Naval Group και της Fincantieri) και η Navantia, με εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας το 2021 ( EDF).

Κύριος άξονας του προγράμματος είναι το πλοίο Multi-Role Corvette των ιταλικών ναυπηγείων Fincantieri. Η κορβέτα που θα προκύψει θα έχει περίπου 110 μέτρα μήκος και περί τους 3.000 τόνους εκτόπισμα, με βύθισμα μικρότερο των 5,5 μέτρων. Η ναυπήγηση της θα βασίζεται σε σπονδυλωτή σχεδίαση έτσι ώστε ο εκάστοτε πελάτης να μπορεί να τη διαμορφώσει ανάλογα με τις απαιτήσεις του. Η πρώτη μονάδα που θα ναυπηγηθεί και θα ανήκει στην Ιταλία, προβλέπεται να είναι επιχειρησιακή το 2026, ενώ η πρώτη μονάδα που θα αποδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό προβλέπεται να είναι το 2030.

Οι δεσμεύσεις της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, οι επιθετικοί σχεδιασμοί του στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, οδηγούν σε συγκεκριμένες επιλογές οπλικών Συστημάτων με κριτήριο αυτούς τους σχεδιασμούς και όχι τη γεωγραφία του ελληνικού χώρου, τη θέση της Ελλάδας, την μορφολογία και λοιπά.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολεμική βιομηχανία στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των μεγάλων ομίλων παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού. Ώστε από τη μία να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά και από την άλλη να αναβαθμιστεί η πολεμική ικανότητα της ευρωπαϊκής ένωσης. Με αυτόν το στόχο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας στους μεγάλους ομίλους, οδηγώντας ουσιαστικά στην απορρόφηση των μικρών περιφερειακών επιχειρήσεων από τους μεγάλους ομίλους.

Παράλληλα με το πρόγραμμα της «Ευρω-Κορβέτας» (European Patrol Corvette), η Ελλάδα συμμετέχει και σε άλλα προγράμματα της PESCO, που όταν ξεκίνησαν την άνοιξη του 2018 στο σύνολο τους ήταν 17 και σήμερα έχουν φτάσει τα 47!

Μάλιστα η χώρα μας ηγείται σε 4 από αυτά τα προγράμματα και συγκεκριμένα στα

  1. Αναβάθμιση ναυτικής επιτήρησης
  2. Εκπαίδευση πτήσης και τακτικής ελικοπτέρων
  3. Διακλαδική σχολή πληροφοριών
  4. Μονάδα εκστρατείας για την τακτική διοίκηση & έλεγχο μικρών επιχειρήσεων

Επίσης συμμετέχει ενεργά στα ακόλουθα προγράμματα

  1. Δίκτυο κόμβων διαμετακόμισης (logistic hubs) και υποστήριξης επιχειρήσεων
  2. Στρατιωτική κινητικότητα Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Στρατού ξηράς
  3. Στρατιωτική μονάδα εκστρατείας αποκατάστασης καταστροφών
  4. Θαλάσσια ημιαυτόνομα συστήματα αντιμέτρων ναρκών (MAS MCM)
  5. Επιτήρηση και προστασία λιμένων και πλοίων (HARMSPRO
  6. Τεθωρακισμένα και άλλα θωρακισμένα οχήματα πεζικού
  7. Εξοπλισμός εκστρατείας υποβρυχίων επεμβάσεων (DIVEPACK)
  8. Στοιχείο υποστήριξης γαιωμετεωρολογίας και ωκεανογραφίας
  9. Ευρωπαϊκό Κέντρο Πιστοποίησης Εκπαίδευσης για τους Ευρωπαϊκούς Στρατούς

Ενώ συμμετέχει και ως παρατηρητής στο πρόγραμμα «Πλατφόρμα πληροφοριών αντιμετώπισης απειλών  στον κυβερνοχώρο».

Η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ μέσω διάφορων μηχανισμών, είναι μέρος μιας πολύπλευρης προετοιμασίας, για συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και επεμβάσεις, ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να αποκτήσουν «αυτοτελείς» δυνατότητες και μηχανισμούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους, στα μέτωπα αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Μέρος αυτών των μηχανισμών στρατιωτικοποίησης αποτελεί και η PESCO (Permanent Structured Cooperation) η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία».

Αιχμή του δόρατος βέβαια σ αυτούς τους μηχανισμούς είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Παρέμβασης («European Intervention Initiative» – EII) που με πρωτοβουλία της Γαλλίας στήθηκε το 2018 ως μια εν δυνάμει στρατιωτική δομή που θα δρα για τα ευρωενωσιακά συμφέροντα παράλληλα με ΝΑΤΟ, προκειμένου να παρακαμφθεί και η ανάγκη επίτευξης «ομοφωνίας» μεταξύ των κρατών – μελών.

Από όλα αυτά γίνεται φανερό πλέον ότι η ΕΕ, ναι μεν στηρίζει την επιθετική και πολεμοκάπηλη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ως ιμπεριαλιστική ένωση όμως παράλληλα λαμβάνει μέτρα για τη δική της αυτοτελή δράση, ενισχύοντας την επιθετικότητα και τη στρατιωτικοποίηση της.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ επιδιώκει να γίνει «παγκόσμιος παίκτης», με ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς όπου γης.

Ο λαός όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτοί οι σχεδιασμοί της ΕΕ, καμία «σταθερότητα» και «ειρήνη» δεν μπορούν να εγγυηθούν. Αντιθέτως, σηματοδοτούν αστάθεια, κινδύνους, καταστολή μεταναστών και προσφύγων, φούντωμα εθνικισμών, σχέδια για αλλαγές συνόρων, νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τοπικές συγκρούσεις, αλλά και γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σε αυτή την εφιαλτική προοπτική, η μόνη διέξοδος είναι η απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, οι αγώνες για να κλείσουν οι βάσεις και η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Γιώργος Γκαντίδης
Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού

Πηγές:
pesco.europa.eu
consilium.europa.eu/el/policies/defence-security/