«Εκπαιδευτής» του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια η Ελλάδα

Με στόχο την υλοποίηση των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στα Δυτικά Βαλκάνια, έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό μια σειρά από συνεκπαιδεύσεις και δράσεις, όλες στα πλαίσια του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) μεταξύ Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η χώρα μας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο στην αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των γειτόνων μας, ώστε να εναρμονιστούν πλήρως στις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας. Έχει πιάσει κυριολεκτικά απ το χέρι τη γειτονική χώρα και με γοργά βήματα και μαζί βαδίζουν στην πλήρη ενσωμάτωση της, στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της στρατιωτικής συνεργασίας, αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε στις 12 Ιανουαρίου 2021 διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τους, σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα (Στρατιωτικές Σχολές και Σχολεία Εφαρμογής). Μάλιστα απ τις συζητήσεις δεν έλειψαν ζητήματα παροχής ακόμη και εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε διάφορα Ελληνικά «ειδικά» Εκπαιδευτικά Κέντρα, όπως είναι :

To Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης ( (ΠΚΕΕΥΕ), με έδρα το Κιλκίς. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων «ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις). Ιδρύθηκε το 1998 και έκτοτε παρέχει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση αυστηρά στα πρότυπα που θέτει το ΝΑΤΟ, και η ΕΕ.

Το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), με έδρα τη Σούδα. Το ΚΕΝΑΠ αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης και πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ. Ήταν το πρώτο Νατοϊκό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ το επισκέπτονται συχνά – πυκνά ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μάλιστα το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Έχει ιδιαίτερο ρόλο στην εμπλοκή κρατών μη μελών του ΝΑΤΟ, σε ναυτικές επιχειρήσεις. Από το 2013 έχει αποκτήσει και αναπτύξει εκπαιδευτική περιοχή για ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), για παροχή πληρέστερης επιθετικής εκπαίδευσης.

Το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας – IAMD CoE (Integrated Air and Missile Defense –Center of Excellence), με έδρα την 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά. Σκοπός του Κέντρου είναι η ανάληψη δράσεων (μελέτες-προτάσεις- σεμινάρια κλπ) που αφορούν στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Σ΄ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο της μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, δίνουν τα πάντα. Δεν άφησαν απ έξω ούτε τα Στρατιωτικά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Η αστική τάξη της χώρας μας, διαμέσου τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προκατόχων της, αναζητά συνεχώς όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή. Επιδιώκοντας μ αυτόν τον τρόπο να διεκδικήσει προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία της εξόρυξης και μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Είναι απαράδεκτη, εγκληματική και καταστροφική η συνολική πολιτική από την οποία απορρέει η ολοκληρωτική παράδοση του εδάφους, του αέρα, της θάλασσας αλλά και όλων των στρατιωτικών υποδομών της χώρας μας, για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σκοπών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, και ΕΕ.

Ο λαός πρέπει να κοιτάξει το μέλλον του, να διεκδικήσει λεφτά για υγεία, πρόνοια και παιδεία και να πει ΟΧΙ στις δαπάνες για τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες και να αγωνιστεί οργανωμένα, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, να απεμπλακεί μια και καλή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να διαμορφώσει τις συνθήκες για να ορίζει μόνος του τις τύχες του.

Γιώργος Γκαντίδης
Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού