Διακοπή κρατήσεων ν.4093/2012 από τα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ) ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ: Άμεση επιστροφή των παρακρατηθέντων

Οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και μέρος από αυτούς των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθούν να υφίστανται κρατήσεις με βάση το ν.4093/2012, εξόφθαλμα άδικα, παράλογα, παράνομα κτλ. Οι κρατήσεις αυτές συνεχίζουν να επιβάλλονται στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Κλάδων Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων με βάση τον ν. 4093/2012 που έχει καταργηθεί προ πολλού. Συγκεκριμένα οι κρατήσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν διακοπεί τουλάχιστον από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/2016, αν όχι από τότε που το ΣτΕ έκρινε το νόμο αντισυνταγματικό (2015). Ας σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες περικοπές σε βάρος των κύριων συντάξεων των συνταξιούχων γενικότερα, έχουν ήδη σταματήσει και η κυβέρνηση επέστρεψε ένα μικρό μέρος από τα δικαιούμενα (μόνο 1,4 δισ. από τα 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στους συνταξιούχους σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ). 

Το θέμα έχει αναδείξει με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επιστολές μέχρι και στον πρωθυπουργό της χώρας (οι πιο τελευταίες τα έτη 2019, 2020), η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ).

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για το πρόβλημα, είχε καταθέσει δυο ερωτήσεις το 2019 και μία το 2020 μέσω της Βουλής. Οι βουλευτές του ΚΚΕ έθεταν το ερώτημα στους υπουργούς οικονομικών, άμυνας κ.α. «… τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσει να κάνει κρατήσεις στα μερίσματα και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) των αποστράτων, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει με τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016;
  • Να επιστρέψει άμεσα τα παρακρατηθέντα στους απόστρατους;»

Στις ερωτήσεις αυτές η κυβέρνηση απάντησε με γενικολογίες και τα συναρμόδια υπουργεία δήλωναν αναρμόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την επίλυση του προβλήματος.

Η στάση των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΑ)

Να σημειωθεί ότι, σχετικά με το θέμα, οι Ενώσεις αποστράτων του ΥΕΘΑ «ποιούν την νήσσα»! Αποδεικνύουν έτσι, για μια ακόμη φορά, ότι είναι πιστοί συνεργάτες – υπηρεσίες (όργανα θα λέγαμε εμείς) του υπουργείου. Επιτελούν, ως ΝΠΔΔ, το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν και υπάρχουν μέχρι σήμερα, είτε με χουντικές, είτε με «δεξιές», «προοδευτικές», ή και υποτιθέμενες αριστερές κυβερνήσεις: Εγκλωβισμό των αποστράτων, για την απόσβεση τυχόν κραδασμών στις περιπτώσεις που αυτοί ξεφεύγουν από τα «προβλεπόμενα» και βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας! Ο βίος και η πολιτεία των ΕΑΑ κατά τη διάρκεια των μνημονίων είναι άλλωστε χαρακτηριστικός. Οι ελάχιστοι συνάδελφοι απόστρατοι που δεν το έχουν κάνει ακόμη, πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη!

Η Αναλογιστική Μελέτη του Μετοχικού ταμείου Ναυτικού (ΜΤΝ)

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, το ΜΤΝ μας κοινοποίησε πρόσφατα τα συμπεράσματα αναλογιστικής μελέτης που πραγματοποίησε. Συνοπτικά σε ότι αφορά την «εισφορά» του ν. 4093/2012:

  1. Η βιωσιμότητα του ΜΤΝ με την σημερινή κατάσταση παρουσιάζει αναλογιστικό έλλειμα 31,8% και το πιθανό έτος μηδενισμού των αποθεματικών εκτιμάται το έτος 2038.
  2. Η εισφορά του ν. 4093/2012 αποδίδει 58 εκ. και τυχόν διακοπή της «χωρίς καταβολή αναδρομικότητας, μεταβάλλει σημαντικά τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αφού το αναλογιστικό έλλειμα αυξάνεται σημαντικά».
  3. Τα σενάρια για «την κατάργηση της εισφοράς του ν. 4093/2012 και της μη καταβολής αυτής με αναδρομικότητα ή της καταβολής αυτής με αναδρομικότητα 11 ή 24 μηνών μακροχρόνια δεν επηρεάζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Ταμείου. Επηρεάζει όμως βραχυπρόθεσμα την οικονομική σταθερότητα του».

Ποιος φταίει για την κατάσταση των Μετοχικών ταμείων;

Διαδοχικά πριν ακόμη και από την καπιταλιστική κρίση, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τζογάρισαν τα χρήματα των Ταμείων μας στο Χρηματιστήριο. Δεν ξεχνάμε την πολύ χαρακτηριστική περίπτωση της «πώλησης» της «Γενικής τράπεζας», που επιβάρυνε το ΜΤΣ. Επίσης οι κυβερνήσεις, όταν δεν μπορούσαν να δώσουν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, τους ήταν πιο εύκολο να μοιράσουν μερίσματα, για ψηφοθηρικούς λόγους. Αργότερα, στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης οι απόστρατοι τσακίστηκαν από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ. Ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους – λαιμητόμους για τις συντάξεις και τα μερίσματα. “Κούρεψαν” τα αποθεματικά με το PSI, ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες. Εδώ βρίσκονται οι τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες για τη λεηλασία των αποθεματικών των Μετοχικών Ταμείων. Είναι ευθύνες των κυβερνήσεων.

Η ΚΕΘΑ σταθερά αντιπάλεψε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, μαζί με τους συναδέλφους απόστρατους, συνταξιούχους και τον υπόλοιπο λαό. Συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μαζί με άλλους φορείς. Συμπαραστάθηκε στις αγωνιστικές διεκδικήσεις και συγκεντρώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων μας. Έδειχνε πάντα τον πραγματικό ένοχο για την κατάντια των Μετοχικών ταμείων: την πολιτική των αστικών κυβερνητικών κομμάτων.

Φτάνει πια!

Τα Μετοχικά ταμεία κατακρεουργημένα από τις πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, συνεχίζουν να επιβιώνουν, με μειώσεις μερισμάτων, καθυστερήσεις παροχής βοηθημάτων και με απαράδεκτες κρατήσεις από τις αποδοχές των αποστράτων. Διαχρονικά «τη νύφη» της τηρούμενης πολιτικής πληρώνουν οι απόστρατοι, τόσο οι σημερινοί, όσο και οι αυριανοί, μαζί με τις οικογένειές τους! Φτάνει πια!

Οι απόστρατοι πρέπει να ανασυνταχτούμε και να διεκδικήσουμε:

  • Να σταματήσουν οι κρατήσεις στα μερίσματα και τους Ειδικούς Κλάδους Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜ) του ν. 4093/2012. Να επιστραφούν άμεσα τα παρακρατηθέντα στους απόστρατους.
  • Γενικότερα, να επιστραφούν όλα τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και να αποκλειστεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης (επενδύσεις στο χρηματιστήριο κ.α.) που στόχο έχει να παραδίδει τα χρήματά μας στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Πλήρη αποκατάσταση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ στα επίπεδα του 2009.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. Πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α
.