Στον ίδιο δρόμο οι μπίζνες κεφαλαίου και Νατοϊκών εξοπλισμών

Η Κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλο ζήλο και ετοιμότητα σε όλους τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς και φυσικά είναι πρόθυμη να συνεισφέρει με «πρόσθετους πόρους» «εντός των δυνατοτήτων της»

Πρόκειται για την τοποθέτηση του  υπουργού εθνικης άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στην πρόσφατη ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ καθώς όπως δήλωσε «η περαιτέρω καθοδήγηση από πλευράς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων από τις δομές ασφάλειας και άμυνας του Ιράκ, θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της».

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας την προηγούμενη Παρασκευή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρακινό υπουργό εξωτερικών στην Αθήνα, προανήγγειλε και νέα επίσκεψή του «σύντομα» στη Βαγδάτη, «γιατί αυτό θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη και των οικονομικών μας σχέσεων που έχουν σημαντικό, πολύ σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης».

Φρόντισε μάλιστα να μπει στο ζουμί της υπόθεσης τονίζοντας ότι θέλει να ηγηθεί και μιας «εμπορικής αποστολής», καθώς ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, πέραν των εισαγωγών καυσίμου από το Ιράκ, θέλουν να επεκτείνουν τη συνεργασία και σε «πολλούς άλλους τομείς. Ο κατασκευαστικός τομέας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα γεωργικά προϊόντα είναι τομείς όπου μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα» έλεγε ο Ν. Δένδιας.

Την ίδια ώρα που οι δαπάνες για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, αυξάνονται κάθε χρόνο σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα βρίσκετε σε εξέλιξη νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ, ο λαός εμπλέκετε με τεράστιους κινδύνους και μετατρέπετε σε στόχο στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με ένα αστικό κράτος ποιο επιθετικό και ολοένα πιο «θωρακισμένο», με περιστολή των δικαιωμάτων του και απέναντι στις ανάγκες του.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να εμφανίζει πολύ μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που ζει υπό συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία το 22,7% του πληθυσμού της χώρας μας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά «ξυλιάζουν» από το κρύο όπως έδειξε η «Κανονικότητα» με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (επεξ. Statista), που δείχνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς χρήστες νοικοκυριών στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2016, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά ήταν 17,6 σεντς ευρώ ανά kWh και έχει αυξηθεί στα 19,36 το 2017, την ώρα που ανθίζουν οι μπίζνες των ενεργειακών ομίλων.

Ευρωπαϊκός «τρόπος ζωής» αγγελικά πλασμένος.

Η ενίσχυση της εργατικής – λαϊκής πάλης απέναντι στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της κυβέρνησης απαιτεί εγρήγορση.

Στα χέρια του λαού βρίσκονται επομένως η διέξοδος και η σωτηρία.

Στον συλλογικά οργανωμένο αγώνα για τις ανάγκες του, με σύγχρονα δικαιώματα, για την προστασία της υγείας του, στη ζωή και τη δουλειά.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης

Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα