Με την εμφάνιση της πανδημίας έπεσαν οι μάσκες και φάνηκε σε όλο το μεγαλείο της η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, που στο επίκεντρο του έχει το κέρδος και τους νόμους της αγοράς.
Πιστή στον παραπάνω κανόνα, πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο (ν.4670/2020) με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e ΕΦΚΑ)».
Ο νέος νόμος, είναι βασισμένος στους παλαιότερους νόμους “Βρούτση” (ν.4093/2012) και “Κατρούγκαλου” (ν.4387/2016) και διατηρεί την βασική φιλοσοφία τους ενισχύοντας συγκεκριμένες διατάξεις τους. Με τις διατάξεις του απαξιώνει περαιτέρω την κοινωνική ασφάλιση, χωρίς να εγγυάται ούτε το σημερινό, χαμηλό επίπεδο των συντάξεων.
Εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση στο Ασφαλιστικό, θεμελιώνοντας σε πιο στέρεες βάσεις, όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για την επόμενη φάση της επίθεσης στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και εργαζομένων που είναι η πλήρης εφαρμογή του λεγόμενου «συστήματος των τριών πυλώνων», δηλαδή η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
Το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα πέρα από τη σύνταξη αφορά και τις παροχές Υγείας, όπως προστασία μητρότητας, ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, την προστασία από επαγγελματικές ασθένειες και κινδύνους, μέριμνα για άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Το κράτος με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και με βάση τη στρατηγική ΕΕ –κεφαλαίου για όσο γίνεται πιο φτηνούς εργαζόμενους, αποσύρεται σταδιακά, μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης, από τη δημόσια υγεία, ώστε να διοχετευτεί χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αναδεικνύει, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, για τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού συστήματος υγείας – που είναι συνάρτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης- οι οποίες αυξάνουν σήμερα τον κίνδυνο κατάρρευσής του. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία, το φάρμακο και θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες για να στηριχτεί η καπιταλιστική κερδοφορία.
Η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας.
Ο νέος νόμος επιφυλάσσει στα παιδιά μας, που εργάζονται σήμερα με μερική απασχόληση εργάσιμο “βίο” 62 ολόκληρων ετών, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη 600 ευρώ! Και αυτά πάλι μόνο εφόσον δεν μεσολαβούν περίοδοι ανεργίας.
Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα παίρνουν λιγότερη σύνταξη από τους παππούδες τους, αν και θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Είναι και αυτό ένα δείγμα του αδιεξόδου και της χρεοκοπίας του καπιταλιστικού συστήματος. Ο νόμος:
1. Αφήνει ακέραιες τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας, από το 2010. Διατηρεί επίσης τις περικοπές του ν. Κατρούγκαλου που αφορούν την περίοδο 2016-2019 και προσθέτει νέες (της “θετικής” προσωπικής διαφοράς).
2. Τα ποσά που είχαν περικοπεί σε όσους συνταξιούχους είχαν πρόσθετη μείωση από την απαράδεκτη περικοπή του ν. Κατρούγκαλου, (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ), δεν θα δοθούν αναδρομικά, από το καλοκαίρι του 2016 που έγινε η περικοπή, αλλά από τον Οκτώβρη του 2019.
3. Διατηρεί την κατάργηση των τριών δώρων του νόμου Βρούτση, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση της “πιλοτικής” δίκης των αναδρομικών που εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ μόλις στις 10 – 1 – 2020. Ακόμα και η κουτσουρεμένη λεγόμενη 13η σύνταξη του ν.4611/2019 εξαφανίζεται.
4.Διατηρεί τον διαχωρισμό της κύριας σύνταξης σε δύο διακριτά μέρη (εθνική και ανταποδοτική), με το κράτος να εγγυάται μόνο την εθνική.
5. Ολοκληρώνει την ενοποίηση που άρχισε ο ν. Κατρούγκαλου καταργώντας όλα τα Ταμεία Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης καθώς και τα Ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ).
6. Διατηρεί τον επανυπολογισμό των “παλαιών” συντάξεων.
7.Διατηρεί τις μειώσεις των κατωτάτων ορίων στις κύριες συντάξεις (από 492 ευρώ σε 384 και 345 ευρώ αντίστοιχα) και την κατάργηση των κατωτάτων ορίων στις επικουρικές συντάξεις, που επέβαλε ο ν. Κατρούγκαλου.
8. Μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης από το 2% σε 0,50% από τα 40 έτη και άνω, πλήττοντας μεταξύ άλλων αποστράτους επικίνδυνων ειδικοτήτων με διπλά συντάξιμα (ιπτάμενοι, υποβρύχιοι, Ειδικών Δυνάμεων, ΟΥΚ), προκαλώντας αντικίνητρο παραμονής στο στράτευμα εν ενεργεία προσωπικό.
9.Προετοιμάζει μέσω του θεσμού της “προαιρετικής επικουρικής σύνταξης” την ιδιωτικοποίησή της από 1-1-2021, αφού προβλέπει “προαιρετική ένταξη” στην επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.
10.Διατηρεί τον θεσμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου.
Η νεολαία πρέπει να μπει – και θα μπει στον αγώνα- ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που χαντακώνει και τους σημερινούς και τους αυριανούς εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Να αντισταθούμε όλοι μαζί, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που βιώνουμε την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νόμων. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις οικογένειές μας, έχουμε χρέος να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση την υγεία και την πρόνοια. Να αναχαιτίσουμε την επίθεση και να οργανώσουμε την πάλη μας διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τις δικές μας και των παιδιών μας.
Μάλαμας Τσαρδάκης
Πλωτάρχης ΠΝ. ε.α.
Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.