Ολοκληρώθηκε η αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Baltic Operations 50» (BALTOPS 50). Διεξάχθηκε στην Βαλτική Θάλασσα μεταξύ 6 – 18 Ιουνίου, προγραμματισμένη από την Ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ και εκτελεσμένη από τον 6ο στόλο των ΗΠΑ και νατοϊκές δυνάμεις και επιτελεία. Μέρος πήραν το επιχειρησιακό κέντρο των STRIKFORNATO στο Oeiras της Πορτογαλίας, το «Κέντρο συνδυασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων», (το γνωστό CAOC – Combined Air Operations Centre) στο Uedem της Γερμανίας και δύο από τις τέσσερεις Μόνιμες ναυτικές ομάδες του ΝΑΤΟ (SNMG1 & SNMCMG1). Συμμετείχαν 16 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και δυο χώρες – εταίροι, με 40 πολεμικά πλοία, περισσότερα από 40 αεροσκάφη και 4.000 προσωπικό. Εκτός από τις ΗΠΑ και χώρες της βόρειας Ευρώπης, στην άσκηση συμμετείχαν και Μεσογειακές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Η φετινή BALTOPS έδειξε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει την «ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στα Στενά της Δανίας, με δραστηριότητες που εκτείνονταν από την Γιουτλάνδη (Δανία) δυτικά, μέχρι το Γκότλαντ (Σουηδία) βόρεια και την Λιθουανία ανατολικά. Οι αεροναυτικές δυνάμεις ασκήθηκαν, σε αντιαεροπορικό και ανθυποβρυχιακό πόλεμο, σε νηοψίες, σε αντιναρκικές και αμφίβιες επιχειρήσεις.
Ναυτική δραστηριότητα
Τα πλοία της SNMG1 (HDMS Absalon, HNoMs Storm και HMCS Halifax) παρείχαν πυρά ναυτικού βομβαρδισμού σε στόχους ξηράς στο πεδίο βολής Putlos (Γερμανία). Τους στόχους υποδείκνυαν Ομάδες υποδείξεως από τις NATOϊκές μονάδες «ενισχυμένης – προωθημένης παρουσίας» (enhanced Forward Presence – eFP) από την Πολωνία και την Εσθονία, αλλά και τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις (Bundeswehr). Ρόλο παρατηρητή βολών και συντονισμού μεταξύ πλοίων και χερσαίων ομάδων είχε ελικόπτερο MH-60 Seahawk, από τη δανέζικη φρεγάτα Absalon.
Υπήρξε συμμετοχή των Αμερικανών Πεζοναυτών (Marines) με την μονάδα εκστρατείας 26th Marine Expeditionary Unit (MEU) και την ναυτική ομάδα κρούσεως εκστρατείας 2 (Expeditionary Strike Group 2 – ESG-2) από το Oeiras της Πορτογαλίας. Οι διοικητές των εκστρατευτικών σωμάτων επέβαιναν στο πλοίο διοικήσεως USS Mount Whitney (LCC 20) και άσκησαν έλεγχο και διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων της άσκησης. Οι δυνάμεις αυτές, αποτελούμενες από βρετανούς Πεζοναύτες που μετέφερε το HMS Albion, εκτέλεσαν αμφίβιες επιχειρήσεις στην Λιθουανία, ως τμήμα της διασυνδεδεμένης άσκησης BALTIC FORTRESS 21.
Αεροπορική δραστηριότητα
«Αν και η άσκηση ήταν κύρια ναυτική, η αεροπορική δουλειά που έγινε ήταν τρομακτική». Με ευθύνη του CAOC εξασφαλίστηκε ο έλεγχος των στρατιωτικών πτήσεων μέσα στο πυκνό δίκτυο των διεθνών πτήσεων της περιοχής. Επίσης στις αεροναυτικές δυνάμεις της ασκήσεως, ενσωματώθηκαν αεροσκάφη B – 52H Stratofortress, ενώ δοκιμάστηκε η διασύνδεση ιταλικού F-35 με τις νατοϊκές ναυτικές μονάδες για μεταφορά δεδομένων. Με την BALTOPS 50 συνδυάστηκε για πρώτη φορά και εκπαίδευση με τίτλο «Ημέρες Πολυεθνικού αεροπορικού σμήνους» (Multinational Air Group Days- MAGDAYs) με επικεφαλής την Γερμανία. Στην εκπαίδευση αυτή πήραν μέρος 15 γερμανικά μαχητικά και ένα Airbus A330 ανεφοδιασμού σε πτήση.
Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί
Μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας με την στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προς τη ακροδεξιά της κυβέρνηση και την ενσωμάτωση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, αυξήθηκε κατακόρυφα η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη. Χερσαία πολυεθνικά συγκροτήματα μάχης έχουν εγκατασταθεί από τις Βαλτικές χώρες – βορειοανατολικά ως τις Βαλκανικές χώρες – Νοτιοανατολικά. Μόνιμες αεροπορικές δυνάμεις επίσης αστυνομεύουν τον αντίστοιχο εναέριο χώρο, ενώ τέσσερεις μόνιμες ναυτικές ομάδες περιπολούν σε Βαλτική και Μαύρη θάλασσα.
Πέρα από την μόνιμη στρατιωτική παρουσία έχουμε κάθε τόσο και τις «πρόβες πολέμου» που φαίνεται να την ενισχύουν παραπέρα. Από την άνοιξη φέτος γίναμε μάρτυρες, και μέσα από την ιστοσελίδα μας, σε ένα αριθμό από αυτές, είτε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, είτε του ΝΑΤΟ. Τεράστιος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων μετακινήθηκε στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών που η μια διαδεχόταν – διασυνδεόταν με την άλλη. Τεράστια ποσά δαπανήθηκαν!
Στην αμερικανο-νατοϊκή επίδειξη δύναμης και την περικύκλωση της Ρωσίας, έδωσε απάντηση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, λέγοντασς ότι η Ρωσία θα αναπτύξει περίπου 20 νέους στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες κοντά στα δυτικά της σύνορα έως το τέλος του έτους, ως απάντηση στις ενέργειες του ΝΑΤΟ.
Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη να εκφραστεί ακόμη πιο δυνατά και καθαρά η λαϊκή καταδίκη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που υπηρετούν αστικές κυβερνήσεις και κόμματα! Τώρα:
Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στους πολέμους και στις πρόβες τους. Να κλείσει η Βάση της Σούδας, όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και τα στρατηγεία στη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Γιάννης Ντουνιαδάκης
Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
Τα σχόλια δεν επιτρέπονται.