ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του υπουργού εξωτερικών Ν. Δένδια υπέγραψε το «Δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ακόμη συμφωνία, που μπλέκει το λαό και τη χώρα πιο βαθειά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Από όσα έγιναν γνωστά, η νέα αυτή συμφωνία, στηριγμένη στις προηγούμενες εκδόσεις της, προβλέπει:

  • Επέκταση σε νέες περιοχές επιπλέον όσων προβλεπόταν μέχρι σήμερα:
    • Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, λόγω, κυρίως, της εύκολης πρόσβασης που παρέχει προς το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, για τη διεκπεραίωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
    • Στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, που συνδυάζεται με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, που προέβλεπε προηγούμενη αναθεώρηση της ίδιας συμφωνίας.
    • Στο Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου στην Πιερία, που ήδη αξιοποιούσαν από τα προηγούμενα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ Αμερικανικά στρατεύματα.
    • Στη Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην εκεί αεροναυτική τους βάση.
  • Επέκταση της χρονικής διάρκειας εγκατάστασης των βάσεων, αρχικά για πέντε χρόνια και στην συνέχεια επ’ αόριστον, ενώ μέχρι τώρα ήταν ετήσιας διάρκειας, παρέχοντας δυνατότητα υποτίθεται για διαπραγμάτευση κάθε χρόνο.
  • Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν ή να πραγματοποιούν εκπαιδευτικές ασκήσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και σε νησιά.
  • Δυνατότητα επέκτασης των βάσεων σε άλλες περιοχές στο μέλλον
  • Δέσμευση των δυο χωρών «να προστατεύουν αμοιβαίως την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών οι οποίες απειλούν την ειρήνη, περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης, και επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αντιταχθούν ενεργά και ανεπιφύλακτα σε κάθε τέτοια απόπειρα ή ενέργεια και τη δέσμευσή τους να καταβάλλουν τις κατάλληλες μείζονες προσπάθειες για να αποτρέψουν τέτοια πορεία δράσης».

Συνάδελφοι

Με τη συμφωνία που υπογράφηκε επεκτείνεται και διαιωνίζεται η παρουσία των βάσεων και των άλλων διευκολύνσεων των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα, χωρίς κανένα όφελος για το λαό και τη χώρα, ενώ αντίθετα τους εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Καμιά εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν εξασφαλίζεται στην πράξη, αντίθετα ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεσμεύονται να σπεύσουν σε αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις, τύπου Αφγανιστάν και ακόμα ευρύτερες.

Δεν ξεχνάμε το ρόλο των ΗΠΑ παλαιότερα και πρόσφατα σε σχέση με την εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από το Κυπριακό και την επτάχρονη δικτατορία, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, τα Ίμια κ.λπ. κ.λπ.

Δεν ξεχνάμε τον ρόλο των ίδιων των βάσεων, που ενώ μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο αντιποίνων, αποτελούν βατήρες εκτόξευσης επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών σκορπίζοντας καταστροφές, πόνο, αίμα, προσφυγιά!

Δεν μας διαφεύγει ότι η όποια τυχόν «ενίσχυση» των Ενόπλων Δυνάμεων με την ευκαιρία της υπογραφής της συμφωνίας, θα εξυπηρετεί πρώτα απ’ όλα «τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ», όπως διαβεβαίωναν οι αμερικανικές αρχές προκειμένου να εγκρίνουν την τελευταία αναβάθμιση των ελληνικών F -16. Άλλωστε και σε ανάλογη «ενίσχυση» με την ευκαιρία της υπογραφής της αρχικής συμφωνίας το 1990, ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα στα Ίμια και, με αμερικανικές πλάτες, το λεγόμενο «γκριζάρισμα στο Αιγαίο». 

Καμιά εμπιστοσύνη για υποτιθέμενα οφέλη από την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα! Κανένας πανηγυρισμός! Αντίθετα διεκδικούμε:

  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες παλιές και νέες βάσεις.
  • Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να καταργηθούν, μεταξύ των άλλων, οι επιθετικές Συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία.
  • Επιστροφή ελληνικών στρατιωτικών μονάδων και στελεχών από αποστολές εκτός συνόρων.

15/10/2021

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα