ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ: Οι φετινές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για να μην τιμήσουμε τους αγώνες του λαού ενάντια στον φασισμό και την τυραννία

«17 Νοεμβρίου 1973 – 17 Νοεμβρίου 2020

Σαράντα επτά (47) χρόνια μας χωρίζουν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που σηματοδοτεί και τον αγώνα του λαού εναντίον της ξενόφερτης στρατοκρατούμενης δικτατορίας.

17 Νοεμβρίου. Ημερομηνία σταθμός στη νεώτερη ιστορία της χώρας.

Ο Λαός δεν πτοήθηκε από την αστυνομοκρατία, τις διώξεις, τις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τα βασανιστήρια των δημοκρατικών πολιτών, τις μαζικές εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, τη Δικαιοσύνη, την παιδεία και την Δημόσια Διοίκηση, αλλά οργανώθηκε και αγωνίστηκε εναντίον της χούντας.

Οι νέοι υπήρξαν από τους πρωτεργάτες αυτού του αγώνα.

Κορύφωση των αγώνων των νέων υπήρξε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι αρχές, οι αξίες, οι αγώνες και οι θυσίες αυτών των νέων παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη όλου του δημοκρατικού λαού, παρακαταθήκη, οδηγό και πηγή έμπνευσής του.

Τα μηνύματα που είχαν αναρτήσει στην Πύλη του Πολυτεχνείου μαζί με την Ελληνική σημαία με κορυφαία το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, “Θάνατος στον φασισμό” και “Κάτω η Χούντα”, είναι διαχρονικά και επίκαιρα.

Είναι αυτά που μας θυμίζουν ότι η κατάκτηση και η διατήρηση της Δημοκρατίας και των αγαθών της όπως οι δημοκρατικές και κοινωνικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα, κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην δημόσια παιδεία και στην δημόσια υγεία, απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και καθημερινό αγώνα.

Στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα του μη σεβασμού από γείτονες και υποτιθέμενους συμμάχους των διεθνών συνθηκών που αφορούν τα σύνορα μας, της αμφισβήτησης και όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, της διαιωνιζόμενης οικονομικής κρίσης με τα ολέθρια αποτελέσματα για το λαό και της πανδημίας τα μηνύματα του πολυτεχνείου είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Τώρα απαιτείται συνεχής και δυνατός αγώνας.

Οι φετινές έκτακτες και ειδικές συνθήκες δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο ούτε άλλοθι για να μην τιμήσουμε όπως πρέπει τους αγώνες του Λαού ενάντια στον φασισμό και την τυραννία.

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), αποτίει φόρο τιμής για τους αγώνες που έδωσαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη στους Νέους και Νέες και σε όσους συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Θεωρούμε όμως ιδιαίτερο χρέος να αποτίσουμε φόρο τιμής στους συναδέλφους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Στρατευσίμους, οι οποίοι συμμετείχαν στους αγώνες αυτούς αν και γνώριζαν ότι πέρα από τις όποιες συνέπειες θα είχαν να αντιμετωπίσουν την οργή και το μίσος των δικτατόρων.

Συνάδελφοι,

Εμπνεόμενοι από αυτούς τους αγωνιστές και τους αγώνες τους αγωνιζόμαστε μαζί με τον λαό για την Δημοκρατία, για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».