Ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας καθώς και η μετέπειτα πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την  εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, διδάσκουν, φωτίζουν και μπορούν να  εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες.

Τιμάμε το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα εισβολέα.

Αποτίουμε φόρο τιμής:

  • Σε όλους κι όλες τους αγωνιστές  και τις αγωνίστριες που με οποιονδήποτε τρόπο βγήκαν στο δίκαιο αγώνα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, διώχθηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για τα δίκαια και τη λευτεριά του λαού μας.
  • Στους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, που μαζί με τα παιδιά του ελληνικού λαού πολέμησαν απέναντι σε έναν υπέρτερο εχθρό και τον έτρεψαν σε φυγή, μη υπακούοντας στις εντολές της ηττοπαθούς φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά, για υποχώρηση από τα σύνορα και άμυνα νοτιότερα.
  • Σε αυτούς τους πατριώτες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που επέλεξαν να μην υπακούσουν στο γενικό «ρεύμα» να φύγουν για τη Μέση Ανατολή, αλλά έμειναν στον τόπο τους να πολεμήσουν τον κατακτητή, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό τους!

Τιμάμε τους πατριώτες που συνέχισαν τον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού από τη Μέση Ανατολή, από τους οποίους χιλιάδες δημοκράτες φυλακίστηκαν και οδηγήθηκαν στα «σύρματα» από τους Βρετανούς και τους συνεργάτες τους.

Τιμάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες  του λαού, που  μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ έγραψαν λαμπρές σελίδες με τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους 

Ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος ήταν  το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 1929 και των  αντιθέσεων,  μεταξύ των τότε ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών και  των πρώτων υλών. Ταυτόχρονα, στόχος και των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ και των συμμάχων τους, ήταν η καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και που  συνέβαλε στην καθοριστικά στη συντριβή του ναζισμού. Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν όσοι ανιστόρητα εξισώνουν τον ναζισμό με τον κομμουνισμό!

Ο φασισμός και ο ναζισμός, σε όποια έκδοση και μορφή κι  αν εμφανίζονται, ήταν είναι και θα είναι, ο θανάσιμος εχθρός της ειρήνης. Είναι γέννημα – θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.  Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει, ότι η πάλη με όλες τις μορφές ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό είναι αδιάσπαστη από την πάλη ενάντια στο άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.

Αυτό αποδεικνύεται και στις μέρες μας που οι ναζί φασίστες σηκώνουν ξανά κεφάλι χτυπώντας κομμουνιστές και άλλους αντιφασίστες, ενώ το σύστημα τους χαϊδεύει αποφυλακίζοντας καταδικασμένους εγκληματίες, στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τα διαχρονικά συμπεράσματα της δεκαετίας του 1940 σήμερα, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία  που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα αλλά και με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών, είναι σε εξέλιξη, εγκυμονώντας κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων.

Η νέα συμφωνία AUKUS που ανακοίνωσαν ΗΠΑ – Βρετανία – Αυστραλία και προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας, οι Συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, η κούρσα εξοπλισμών για τις Νατοϊκές ανάγκες κλπ είναι επικίνδυνες εξελίξεις στις οποίες εμπλέκεται όλο και βαθύτερα η χώρα μας.

Στο επικίνδυνο παζλ των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εντάσσεται και η προσπάθεια να προωθηθούν επικίνδυνες διευθετήσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με όχημα τη συνεκμετάλλευση και με στόχο τη διατήρηση της Νατοϊκής συνοχής.

Είναι σίγουρο όμως, πως η χρόνια εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς, η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν προστατεύουν τη χώρα και τον λαό, όπως ισχυρίζονται όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και ο λαός μας δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στους πολέμους ενάντια σε άλλους λαούς περιοχής, στους οποίους μας εμπλέκουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 μας διδάσκει, να πούμε και σήμερα το δικό μας ΟΧΙ στην πολιτική  που μας οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Τότε, που όλα «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» μια χούφτα πρωτοπόροι αντιφασίστες αγωνιστές καλώντας τον λαό  ξεκίνησαν τον αγώνα και σάλπισαν την αντίσταση στον εισβολέα. Αγωνίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες, με τριπλή κατοχή, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ηττοπάθεια, αλλά και τους συνεργάτες του κατακτητή.

Αυτοί οι πραγματικοί πατριώτες μαχητές της Εθνικής Αντίστασης, που γιγαντώθηκε στη συνέχεια, είναι φωτεινά παραδείγματα για την στάση μας σήμερα! Τα ίδιο και ο λαός μας σήμερα μπορεί, σηκώνοντας το κεφάλι, να αντισταθεί σε ότι αντιλαϊκό του επιβάλουν και να αγωνιστεί για μια καλύτερη ζωή, όπως είναι αυτή που του αξίζει! Η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης να αποτελέσει φάρο για όλους εμάς σήμερα.

Ας αντιτάξουμε λοιπόν κι εμείς σήμερα τα δικά μας ΟΧΙ:

  • ΟΧΙ στους φασίστες, ναζιστές, ομοϊδεάτες των δωσίλογων και των κουκουλοφόρων που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές!
  • ΟΧΙ στη σημερινή πολιτική εξαθλίωσης του λαού στον οποίο κι εμείς οι στρατιωτικοί με τις οικογένειές μας ανήκουμε!
  • ΟΧΙ στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που εκτός των άλλων, υποχρεώνουν χιλιάδες πρόσφυγες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να πνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο!
  • ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αιματοκυλούν ξένους λαούς με την συμμετοχή της Ελλάδας!
  • ΟΧΙ στις ξένες βάσεις και στις επιθετικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία!
  • ΟΧΙ στη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων!                                                                                    

25 /10/2021

                                      Κίνηση για την Εθνική Άμυνα