3 Δεκεμβρίου – Μια σχεδόν ξεχασμένη επέτειος

Η Ελληνική πολιτεία είχε αποφασίσει να τιμά τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου και τους νικηφόρους

αγώνες του Ελληνικού ναυτικού στους Βαλκανικούς πολέμους στις 3 Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτών των αγώνων είναι κατά βάση το καθεστώς που ισχύει μέχρι και σήμερα στο Αιγαίο και τα νησιά μας.

Στις 3 Δεκέμβριου του 1912 έγινε η πρώτη και ίσως η ποιο σημαντική ναυμαχία του Α΄ Βαλκανικού πολέμου του Ελληνικού στόλου με τον Τουρκικό…..

Κατά τη ναυμαχία από το πλήρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» βρήκε το θάνατο ο Ποριώτης Κελευστής Οιακιστής (πηδαλιούχος) Νικ. Κατινζάρης…..

Της ναυμαχίας αυτής είχαν προηγηθεί ο τορπιλισμός του Φετιχ Μπουλέντ στη Θεσσαλονίκη και ή απελευθέρωση από τον Ελληνικό στόλο…..

Το στρατηγικό αποτέλεσμα αυτών των ναυμαχιών ήταν ο Τουρκικός στόλος να μην επιχειρήσει ξανά έξω από τα Δαρδανέλια για πάρα πολλά χρόνια…..

Η κατάργηση του εορτασμού των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου και βαλκανικών ναυτικών αγώνων στις 3 Δεκεμβρίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τυχαία γιατί ήταν αυτός ο εορτασμός που επισκίαζε τον μετεμφυλιακό «εορτασμό» στο σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ημερομηνία που είχε επιλέγει από τις μετεμφυλιακές αστικές κυβερνήσεις για τον «εορτασμό» των Δεκεμβριανών τα οποία εκτός των άλλων υπήρξε και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ στην οποία αναβάπτισαν σας εθνικόφρονες τους κάθε λογής δωσίλογους.

Γιώργος Ροΐδης
Αντιναύαρχος Π.Ν ε.α

Διαβάστε περισσότερα στα Άρθρα