ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΘΑ-ΕΕΔΥΕ ΑΘΗΝΑ 13 ΜΑΗ 2005

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ )  από κοινού με την  Ελληνική Επιτροπή  για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη  (ΕΕΔΥΕ) διοργάνωσαν  εκδήλωση με τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τη νίκη των λαών κατά του φασισμού και πενήντα από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ  με Θέμα: 

«Στρατηγική του ΝΑΤΟ & της Ε.Ε.- Οι Νέοι Ρόλοι των Ενόπλων».

Παραβρέθηκαν εκτός των εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων,  πλήθος κόσμου και  απόστρατοι αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ως και αντιπρόσωποι ενώσεων αποστράτων από χώρες της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής , που μίλησαν στην εκδήλωση, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις και συζήτηση.

Ομιλητές  ήταν  οι ακόλουθοι ε.α. αξιωματικοί:

 ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ Ταξίαρχος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕΘΑ,

 JRI BURES    Συνταγματάρχης,  από Τσεχία

ELMAR SCHMAEHLING Ναύαρχος από Γερμανία

MERTINS GUERRERO Ναύαρχος από Πορτογαλία

IGOR BELOZERTZEV  Αρχιπλοίαρχος από Ρωσία

Dr WILFRIED SCHREIBER Συνταγματάρχης Καθηγητής Πανεπιστημίου από Γερμανία

SHULHA MYKOLA  Συνταγματάρχης από Ουκρανία

LOCMELIS JANIS  Συνταγματάρχης από Λετονία

UCINSKI EUGENIUSZ   Συνταγματάρχης από Πολωνία.

Το ακόλουθο κείμενο/ ψήφισμα εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα. Όμοιο κείμενο υπογράφτηκε  κατ’ αρχήν από τους στρατιωτικούς που καταγράφονται στη συνέχεια. Το ίδιο κείμενο στάλθηκε σε ενώσεις αποστράτων αξιωματικών στο εξωτερικό.

«ΑΘΗΝΑ 13 ΜΑΗ 2005

Η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ) ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ  που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 13 Μάη 2005 στην Αθήνα, με την ευκαιρία της διεθνούς συνάντησης που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) με αφορμή τη συμπλήρωση  των εξήντα χρόνων από τη νίκη των λαών κατά του φασισμού και αφού ανταλλάξαμε απόψεις

ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΟΤΙ:

• Η Ειρήνη πλήττεται κάθε μέρα και περισσότερο, οι λαοί δεν αισθάνονται ασφαλείς.

• Οι ηγεσίες των ΗΠΑ, και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ εξακολουθούν να επεμβαίνουν με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, σε χώρες και λαούς που αρνούνται την υποτέλεια ή την άνευ όρων παράδοση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών, ο προληπτικός πόλεμος διακηρύσσεται ως νέα πολιτική.

• Ιδρύονται νέες βάσεις των ΗΠΑ ακριβώς εκεί, που εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους, δηλαδή εκεί που επιβάλλουν τον πόλεμο.

• Καθιερώθηκε διαδικασία ανατροπής κυβερνήσεων μη αρεστών στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, και μεθοδεύεται η εκλογή εγκαθέτων.

• Ανατρέπονται αξίες, στρεβλώνεται η ιστορία προς όφελος της Νέας Τάξης Πραγμάτων (ειδικά των Αρχών και των πολιτικών αποτελεσμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου), αναβιώνει ο φασισμός και ο ναζισμός εκεί που καταπολεμήθηκε.

• Παρά τις εμπλοκές συμφερόντων (ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις), η ληστεία του πλούτου τρίτων χωρών, φέρνει να συμπλέουν τις ΗΠΑ και της ΕΕ, η οποία προχωρά στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση με την συγκρότηση δυνάμεων ταχείας Αντίδρασης.

•Τα βασανιστήρια αιχμαλώτων πολέμου, η εξολόθρευση αμάχων, η ισοπέδωση πόλεων, είναι πλέον κοινή πρακτική των παραπάνω στρατών που προσπαθούν να συντρίψουν την αντίσταση των λαών.

•  Προχωράει η στρατιωτικοποίηση του διαστήματος και η κατασκευή νέων πυρηνικών όπλων, κόντρα στις συμφωνίες για μη διάδοση των πυρηνικών (NPD).

• Οι εθνικοί στρατοί μεταλλάσσονται με κυρίαρχη τάση τη μισθοφορική νοοτροπία, στέλνονται εκτός των χωρών τους, ιδιωτικές εταιρίες αναλαμβάνουν ολοένα περισσότερους τομείς των πολέμων, μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη ιδιωτικούς στρατούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ  ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ  ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ:

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών,

Στους ανθρώπους που αγαπούν την ειρήνη και μάχονται γι΄ αυτήν,

Στους συναδέλφους εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποστράτους όλων χωρών και κύρια

Σε εκείνους που χρησιμοποιεί η Νέα Τάξη για επιβολή δια της βίας της θέλησής της.

ΤΕΛΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΡΗΝΗΣ»

Τη διακήρυξη –απόφαση υπέγραψαν κατ’ αρχήν οι ακόλουθοι αξιωματικοί (ε.α.): 

JIRI BURES (Συνταγματάρχης-Tσεχία), UCINSKI EUGENIUSZ (Συνταγματάρχης-Πολωνία) , SHULHA MYKOLA (Συνταγματάρχης-Ουκρανία), ELMAR SCHMAELING (Ναύαρχος-Γερμανία), WILFRIED SCHREIBER Συνταγματάρχης-(Γερμανία), LOCMELIS JANIS (Αρχιπλοίαρχος-Λετονία), BELOZERTZEV IGOR (Αρχιπλοίαρχος- Ρωσία)

Από Ελλάδα

Δ. Αλευρομάγειρος (Επίτιμος Αντιστράτηγος), Α.Βέννης (επίτιμος Αντι ναύαρχος), Ι. Ντουνιαδάκις (Υποναύαρχος),  Α.Κακαράς (Αρχιπλοίαρχος), Γ.Ποταμιάνος (Υποναύαρχος), Ν.Παπαναστάσης (Συνταγματάρχης), Μ.Σοφικίτης (Ταξίαρχος), Ν.Τζοβλάς (Πλωτάρχης), Β.Φάρκωνας (Πλωτάρχης).