46 Χρόνια από το Πραξικόπημα στην Κύπρο

Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου (15 Ιούλη 1974). Το πραξικόπημα έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Το πραξικόπημα έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή (20/7/1974). Η συνέχεια είναι γνωστή:

Πόλεμος, καταστροφές, νεκροί, αγνοούμενοι, προσφυγιά και κατοχή του 37% του νησιού!

Οι ΗΠΑ επιδίωκαν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Χωρίς το πρώτο, δε θα ερχόταν η δεύτερη και χωρίς τον Αττίλα, δε θα ερχόταν η διχοτόμηση.

Σήμερα το κυπριακό πρόβλημα, που διαχρονικά ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο του ορυκτού  πλούτου και των ενεργειακών δρόμων της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου, βρίσκεται σε κρίσιμη και επικίνδυνη φάση. Ενώ για 46 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα του  χουντικού πραξικοπήματος είναι υπαρκτά, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και ο ΟΗΕ προωθούν μονιμοποίηση διχοτομικής λύσης και πρόσδεση του νησιού στο Νατοϊκό άρμα! Παράλληλα οξύνεται η τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατεί στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με το κάλπικο και ανιστόρητο επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Η ιστορία όμως ούτε παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται. Αυτοί που ευθύνονται για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή δεν μπορούν να αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες είναι εκτεθειμένες για την πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά, εμπλέκοντας τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και παζάρια.

Με αφορμή και τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος, καλούμε όλους τους εν ενεργεία και απόστρατους συναδέλφους, κάθε δημοκρατικό πολίτη και φορέα:

  • Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα σχέδια διχοτόμησης, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Να απομονώσουμε τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που είναι θαυμαστής των δικτατόρων και προσπαθεί να απενοχοποιήσει τη χούντα και τους στυλοβάτες της, καθώς και κάθε άλλη ανάλογη φασιστική φωνή.

Απαιτούμε:

  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ
  • Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και κάθε άλλη στη χώρα
  • Επιστροφή στρατιωτικών από αποστολές στο εξωτερικό

13/7/20

Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)