75 χρόνια από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα πέντε χρόνια από το ανατριχιαστικό έγκλημα που διέπραξαν οι ΗΠΑ εναντίον του λαού της Ιαπωνίας με τη ρίψη  ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου 1945). Οι ρίψεις των βομβών μετέτρεψαν σε σορούς ερειπίων τις δυο πόλεις – στόχους των ΗΠΑ, με χιλιάδες νεκρούς, με τεράστιες συνέπειες στους επιζήσαντες και στο περιβάλλον, που δηλητηριάστηκε για δεκαετίες μετά, ενώ καταστράφηκε ανυπολόγιστης αξίας πολιτιστικός πλούτος.

Αποτελεί το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα εξόντωσης ανθρώπων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πραγματικός στόχος του εγκλήματος ήταν οι λαοί και η ΕΣΣΔ, που είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο της πάλης, για το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα των λαών.

Μ’ αυτόν τον εγκληματικό τρόπο οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπάθησαν να επιβάλουν στη Σοβιετική Ένωση να περιορίσει τις απαιτήσεις της στους όρους διαμόρφωσης του μεταπολεμικού κόσμου. Επίσης ηταν μία επίδειξη υπεροχής των ΗΠΑ απέναντι στο σοσιαλισμό που οικοδομούνταν σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης και της Ασίας.  

Ακόμα και σήμερα η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αξιοποιεί κάθε μέσο προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πυρηνικών πληγμάτων, αν και ο Β΄ Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είχε τελειώσει!

Στις μέρες μας, διανύουμε επίσης μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο για τον ελληνικό λαό και για όλους τους λαούς του κόσμου.

Η επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο πεδίο των  ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και γεωπολιτικών συμφερόντων, περικλείει κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων κρατών για το έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς.  

Η «πυρηνική διπλωματία» και το ενδεχόμενο του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων, μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Οι πολεμικές δαπάνες και οι εξοπλισμοί σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνονται ραγδαία, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, βαθαίνοντας όλο και πιο πολύ την ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωατλαντικούς μηχανισμούς. Η ανανέωση, επέκταση και η ενίσχυση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, που διατηρεί και αναβαθμίζει το ήδη υπάρχον πλέγμα των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών στη Σούδα, μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε στόχο σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση. Σήμερα, με το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας, είναι πολύ ανησυχητικές οι συζητήσεις για μεταφορά πυρηνικών στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Η Τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται συνεχώς αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και  ανατολική Μεσόγειο. Η καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών ότι ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη, είναι ανάγκη να απορριφθεί από το λαό, καθώς πρόκειται για ένα ακόμη ψέμα των ελληνικών κυβερνήσεων.

Συνολικά οι εξελίξεις που έχουν μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής περικλείουν κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα με αφορμή την 75η επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος, τιμά τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών του πυρηνικού ολοκαυτώματος  αλλά και των εκατομμυρίων νεκρών των  ιμπεριαλιστικών πολέμων σ όλη τη γη

καλεί τους συνάδελφους σε κάθε γωνιά της χώρας,

να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης, που οργανώνουν οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Στην Αθήνα καλούνται να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο, την Πέμπτη 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8 μμ. και την πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Καταδικάζουμε:

-Το έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι     

 -Τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις

 -Την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στο Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του

3/7/2020

Η Γραμματεία της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα